Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Jensen, Eva Maria
Død og evighed i musikken 1890-1920

2011, 356 s., indb
Illustreret
ISBN 978-87-635-1089-9

2011

Vejl. pris300 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris240 DKK  37 $  32 €  29 £

 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Hvordan ’lyder’ døden og evigheden hos Gustav Mahler, Richard Strauss, Edward Elgar og Arnold Schönberg? Denne bog er den første af sin art til at beskæftige sig med netop dette spørgsmål.

I forsøget på at afklare musikkens favntag med de store metafysiske emner fører Eva Maria Jensen læseren igennem en stor del af musikhistorien fra midten af 1800-tallet til tiden umiddelbart efter 1. Verdenskrig.

Hun undersøger sammenhængen mellem periodens musik og idéhistorie, koncertsalsarkitektur, billedkunst og litteratur – og ikke mindst de religiøse og nyreligiøse bevægelser.

Bogen bygger på grundige analyser af kendte værker som Mahlers 2., 3., 4. og 8. Symfoni samt Das Lied von der Erde, Strauss’ Tod und Verklärung, Elgars The Dream of Gerontius og Schönbergs Die Jakobsleiter. I analyserne inddrages bl.a. komponisternes egne udtalelser og den nyeste musikvidenskabelige forskning.

Eva Maria Jensen (f. 1946), organist, cand.mag. i musik og filosofi, ph.d. i teologi, tidligere lektor ved Musikvidenskabeligt Institut samt ved Institut for Kirkehistorie (Center for Kunst og Kristendom), begge Københavns Universitet, studieleder i musik ved Folkeuniversitetet, København. Desuden skribent, anmelder, musiker og komponist.


 
Emneområde | Musik og musikhistorie |
Emneord | Billedkunst | Døden | Idehistorie | Klassisk musik | Litteratur | Metafysik | Musikalsk analyse | Religion |
Specifikt emneord | Komponister | Symbolisme |
Biograferet person | Edward Elgar | Gustav Mahler | Arnold Schönberg | Richard Strauss |
Periode | 19. årh. | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

Eva Maria Jensen skriver medrivende ... Vidt rundt i symbolismens og synæstetikkens og de overmættede sansers univers. Og dybt ned til alle tandhjulene bag det hele, til både underbevidsthedens glammende hunde og bøvl med de bedre halvdele. Døden i musik lever og har det godt."
- Søren Schauser, Berlingske, 4. marts 2011.

"En oplagt læsesag til påskedagene for den musikalsk og teologisk interesserede."
- Dansk Kirketidende, 6. april 2011.

"Det kan ikke skjules, at perioden 1890- 1920 står som alle tiders mest oprivende og alvorsfulde tid i nyere vesterlandsk kultur, fordi så meget brød sammen, hvad Eva Maria Jensen gør fornemt rede for. ... Eva Maria Jensen er en musikalsk personlighed af usædvanlig spændvidde."
Ulrik Høy, Weekendavisen, 8. april 2011.

"... analyserne er sobre og meget oplysende for den interesserede læser. Eva Maria Jensen kan sit stof og viser fint vej ind i værkerne ved hjælp af breve, nodeeksempler, bibelcitater og tekstanalyser af de sungne tekster. ... [bogen] rummer masser af spændende stof, man kan diskutere med længe."
- Jakob Holm, Kristeligt Dagblad, 11. april 2011.

"Eva Maria Jensen har skrevet en fremragende bog ... For dem, der interesserer sig for klassisk musik og livets alvorlige spørgsmål set fra en religiøs synsvinkel, et det en enestående bog."
- Erling Rasmussen, Katolsk Orientering, nr. 9, 2011.

"Hvordan kommer så død, evighed og opstandelse frem i musikken? Dette er naturligvis vanskeligt at forklare i korthed. Her må man gå i lag med bogens værktekster, -noder og musiktekniske forklaringer, hvor alt er velovervejet og velredigeret fra Eva Maria Jensens hånd. ...
Læsning af den flotte og velredigerede bog har givet mig stor lyst på at afprøve Eva Maria Jensens forklaringer og "forstå" musikken på en ny og bedre måde."
- Karsten Bjerreskov Farup, Arken, nr. 2, 2011.

"... fremragende afhandling om død og evighed i musikken. ... Med overblik og stor musikvidenskabelig indsigt dykker Eva Maria Jensen ned i disse værker og viser tone for tone, hvorledes musikken tager favntag med de metafysiske spørgsmål. ... Undervejs relateres og perspektiveres de musikalske analyser med paralleller til tidens religiøse bevægelser, idehistorie, arkitektur, billedkunst og litteratur. Og det giver et fantastisk indblik i en meget spændende kulturel periode, hvor man via musikken og andre kunstarter forsøger at favne tilværelsens metafysiske dimensioner."
- Leon Jaurnow, Bogmagasinet, 03.2011.

"EMj's arbejde når til en række grundlæggende resultater vedr. musikkens omgang med metafysiske, eskatologiske spørgsmål. ... Bogen er til det sidste spækket med informationer. ... Musikken, det metafysiske og eskatologiske behandles hele tiden på en ny måde, kan bestandigt vinkles forskelligt. Det kan ikke have været en nem opgave at sætte punktum for dette store, spændende og grundige arbejde."
- Peter Weincke, Organistbladet nr. 7, juli 2011.

"... imponerende gennemgang af klassiske komponister ... store analyser ... en seriøst anlagt og meget oplysende bog ... en fryd."
bogsyn.dk

"Der er simpelthen så meget spændende stof i bogens beskrivelse af denne periode, hvor musikken som måske aldrig før bevægede sig ind på religionens og liturgiens område. ... Man kan blive klog på meget af at læse bogen, der kommer vidt omkring. På koncertinstitutionens udvikling f.eks., og bare det er jo rasende relevant, på tidens malerkunst og arkitektur. ...
Bogen er udgivet på Museum Tusculanum og koster 300 kr. Man får meget for pengene!
- Anonym, Orkesternyt nr. 91, 2011.

"Måske er død og evighed i musikken 1890-1920 ikke et emne, som gymnasieelever sådan lige "tænder på". Og så alligevel! Nogle elever er jo optaget af de store eksistentielle, kunstneriske og religiøse spørgsmål, og for dem og de musiklærere, der ønsker at inddrage Mahler, Strauss og Elgar med flere i undervisningen, er der meget at hente i Eva Maria Jensens bog, som både rummer et fint billedmateriale og tekstbilag og nodeeksempler til de værker, der gennemgås. ... Forfatteren forholder sig nøgternt og konkret til sit emne."
- Palle Andkjær Olsen, Gymnasieskolen, #14, 2011.

"... herligt indsigtsfuld og oplysende ... et sandt overflødighedshorn af cross over education ... et helt lille opslagsværk, så man kan bruge den i alle mulige sammenhænge."
- Torsten Dam-Jensen, Præsteforeningens Blad, 2012/5.

"Til trods for emnets umiddelbart dystre karakter har Eva Maria Jensens redegørelse langt hen ad vejen karakter af en lystvandring, hvor tidligere tiders mindre tabuiserede forhold til døden kortlægges, og hvor datidens ofte naive evigheds- og paradisforestillinger udfoldes. Eva Maria Jensen argumenterer overbevisende for at netop koncertsalsmusikken spillede en særlig rolle som et ideelt medium til formidling af religiøse budskaber i en tid hvor kirkens betydning var vigende."
- Esben Tange, Danish Yearbook of Musicology, Vol. 39, 2012.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Eva Maria Jensen som forfatter

Schönberg-Kandinsky
2004, ISBN 978-87-635-0185-9, e-publikation
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Kulturradikalismens musik     Fjeldsøe, Michael
Kulturradikalismens musik
2013

The Treasure Collection at Rosenborg Castle I-III     Hein, Jørgen
The Treasure Collection at Rosenborg Castle I-III
2009

En Musiker oplever den europæiske Kultur 
1900–1939     Hvidt, Eva (udg.)
En Musiker oplever den europæiske Kultur 1900–1939
2019

Lumbye-katalog     Fog, Dan
Lumbye-katalog
1995

Filosofisk æstetik     Raffnsøe, Sverre
Filosofisk æstetik
1996

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger