Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hein, Jørgen
The Treasure Collection at Rosenborg Castle I-III
The Inventories of 1696 and 1718.
Royal Heritage and Collecting in Denmark-Norway 1500-1900

2009, 846 s., indb
Kassette med tre bind, ca. 1050 farveillustrationer
ISBN 978-87-635-0131-6Vejl. pris1650 DKK  253 $  222 €  198 £
Onlinepris1320 DKK  202 $  178 €  158 £

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Rosenborg Slot blev bygget som lysthus i årene 1606 til 1634 under Christian den IV, konge af Danmark og Norge. Placeret i hjertet af København rummer slottet endnu den dag i dag en af Europas fornemste skatkammersamlinger med et væld af kronregalier, juveler, våben, kunsthåndværk i bjergkrystal, halvædelsten, elfenben og narhvaltand.

Værkets tre prægtige bind udgør en ægte tour de force gennem slottets to ældste inventarier fra 1696 og 1718. Det knap syv kg tunge bogværk rummer en spændende introduktion til og historisk ramme for slottets samlinger og desuden komplette, gennemillustrerede og udførligt beskrevne kataloger over inventarierne. The Treasure Collection at Rosenborg Castle I-III er resultatet af mange års omfattende forskning. Bogens forfatter, Jørgen Hein, kombinerer sin store viden om samlingernes indhold og historie med en appetitlig og levende formidling. Med sine tre eksklusive bind giver værket et enestående indblik i den pomp og pragt, der knyttede sig til de dansk-norske konger i perioden 1500-1900.

Jørgen Hein (f. 1951) er museumsinspektør ved De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg og Amalienborg.

Jørgen Hein er museumsinspektør ved De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg og Amalienborg.


 
Emneområde | Bibliografier og kataloger | Kunst og kunsthistorie |
Emneord | Museologi |
Specifikt emneord | Kunsthåndværk | Museer | Portrætter | Regalia | Smykker | Udstillinger | Våben |
Land | Danmark |
By m.v. | København |
Sprog | Dansk | Engelsk |

Pressen skrev

"Og nu foreligger så bogen om skattene. ... Trods den faglige tyngde er sproget let tilgængeligt, formidlingssiden er i orden, og det er den grafiske tilrettelæggelse også. Den er enkel og stilfuld, som den plejer at være, når det er Mette og Eric Mourier, der har stået for det. ... [Nu foreligger] et pragtværk om kunstgenstandene på Rosenborg med dateringer, forklaringer, beskrivelser og henvisninger til anden litteratur. Det sidste skulle nu ikke være nødvendigt i sig selv. Jørgen Hein synes at have fået det hele med."
- Torben Weirup, Berlingske Tidende, 16. juni 2009.

"Dette pragtværk om Rosenborgs skatte er både en udgiverindsats af rang og udtryk for en fornyet interesse i de kongelige, nationale samlinger. ... nu foreligger den store bekrivelse af Rosenborgs museumshistorie, der til overflod er forsynet med et katalog over samlingerne. ... Historien er fascinerende. Den er detaljeret, og netop i detaljen, helt nede i de håndskrevne inventarier, ligger historien, som Jørgen Hein møjsommeligt trækker frem. Man kommer tæt på brugerne, det vil sige konger, dronninger og prinser. Hvad brugte de? Hvordan så de på genstandene? Hvad ville de have genstandene til at legitimere? ... Således gennemlyser Hein et stykke museumshistorie ved hjælp af talrige sammenligninger med lignende samlinger i Europa. Han vælger det moderne og analyserende blik, der levner plads til såvel "historierne" som de benhårde, museumsfaglige fakta. Det er en imponerende enmandspræstation.
Der er naturligvis tale om et pragtværk. Sats og billeder er i top. Bibliografidelen er helt opdateret. Der mangler intet. Så må det være ubetaleligt? Faktisk ikke. Med den rundhåndede fondsstøtte er en pris på 1650 kroner mulig - og absolut rimelig."
- Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad, 19. juni 2009.

"... tre flotte, fyldige bind med så mange farverige illustrationer af kongelige regalier, kongeligt kunsthåndværk, juveler og bjergkrystaller, at det kaldes et pragtværk. En pragtudfoldelse egnet til at vise monarkiets særstatus. ...
Der er gedigent stof i Jørgen Heins beretning. Samlingerne sættes ind i den historiske sammenhæng og krydres med informative sidefortællinger. ... Det er forskning og formidling på højt niveau ... en overordentlig grundig indføring i hele hurlumhejet. ... Jo, monarkist eller republikaner, Rosenborg er vel en omvej værd."
- Per Pilekjær, Nordjyske Stiftstidende, 23. juli 2009.

"For en gangs skyld udgives et bogværk på engelsk med henblik også på udlandet. Forlagene herhjemme er ellers så karrige, når det gælder fagbogsudgivelser på engelsk, at det grænser til det provinsielle.
Derfor er det en stor glæde, at der med udgivelsen af Jørgen Heins "The Treasure Collection at Rosenborg Castle" endelig er kommet et værk skrevet på engelsk - dog med dansk resumé - så kulturarven også kan blive formidlet ud over landets grænser.
Jørgen Hein er museumsinspektør ved De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg og har dermed en dagligdag midt i slottets enestående skatkammer. Hans store viden om samlingerne på Rosenborg bliver i det nyudkomne bogværk formidlet ikke blot på et højt fagligt niveau, men også med sans for moderne formidling. Det er morsom læsning, og dertil er de tre bøger så smukt illustreret, at helhedsindtrykket er både levende og oplysende. Fra nu af kan hver en genstand af interesse på Rosenborg slås efter i den meget beskrivende registrant på mere end 1000 objekter, som bind II og III indeholder.
... en guldgrube af viden. Det er tillige et smukt bogværk, som bør være en velkommen repræsentationsgave til såvel danske som udenlandske forretningsforbindelser."
- Bente Scavenius, Børsen, 11. august 2009.

"Bogens forfatter, museumsinspektør ved De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg og Amalienborg, Jørgen Hein, har i næsten 30 år arbejdet med Rosenborgs skatkammersamlinger. Resultatet er overvældende, både med hensyn til hans store viden om samlingen og al dens herlighed, man som læser præsenteres for.
... Jørgen Heins store videnskabelige indsats. Et arbejde, der har tråde ud til resten af Europa, for samlingen er egentlig mere international end dansk. At fordybe sig i dette værk er en ren fornøjelse."
- Hanna Nielsen, Antik&Auktion, 05/2009.

"PRAGTVÆRK OM ROSENBORG SLOT
Forfatter og museumsinspektør ved De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg og Amalienborg, Jør­gen Hein, har begået, hvad man må kalde et livsværk: Det har været næsten 25 år undervejs, og den fulde titel er "The Treasure Collection at Rosenborg Castle I-III. The Inventories of l696 and 1718 Royal Heritage and Collecting in Denmark-Norway 1500-1900". Værket, der består af tre bind om de kongelige samlinger af smykker og andre kostbarheder på Rosenborg Slot, er i sig selv fantastisk og emnet er betagende. Er man bibliofil, eller har man bare en veludviklet interesse for smykker, er der ingen anden udvej end at erhverve sig det definitive værk om samlingen, som suverænt tåler sammen­ligning med tilsvarende internationale publikationer. ...
­Researchen har været omfattende; Jørgen Hein har været rigsarkiver og upublicerede manuskripter igennem. Værket dækker desuden alt det, som man aldrig vidste, at samlin­gerne også rummer; for eksempel sølvæsker til opbevaring af kongelige navlestrenge, hvor navlestrengene i nogle tilfælde også er bevaret!, bønnebøger, kroningskåber, skeer af blege safirer osv. Hertil kommer et væld af anekdoter og fortæl­linger, der alt sammen funderes i de danske kongers liv og levned."
- Nina Hald, 5 AuClock, Oktober 2009.

"This is an unusually thorough and well-produced work that will be an important resource to students and specialists of the decorative arts and a pleasure for any reader wishing to learn about this era in the history of Denmark and Norway."
- Reference & Research Book News, November 2009.­

"... dette overdådige pragtværk om de kongelige skatte, der trods alle ulykker er i behold på Ro­senborg i København. ... På Rosenborg har hver eneste ting historier at fortælle, og Jørgen Hein formidler stoffet fængslende og velskrevet uden at gå på akkord med de videnskabelige krav, et arbejde af denne art må og skal leve op til. Resultatet af denne imponerende enkeltmandspræstation foreligger nu i et bogværk, der i alle henseender ligger i international topklasse. ...
De tre store bøger er fornemt tilrettelagt. i sig selv en lystvandring mellem det ene dejlige opslag efter det andet; pragtfuldt boghåndværk, som det er en fryd at sidde med. ... Så smukt kan kulturelt arvegods formidles, når gode kræfter får de rette betingelser."
- Christian Kaaber, BogMagasinet nr. 1, 2010.

"Det kan lyde som en kliche at kalde de tre statelige bind på svært glittet papir om skattene fra Regaliekammeret og det Grønne Kabinet på Rosenborg for et pragtværk, men i så fald er det en fuldt dækkende kli­ché. Det er en overvældende rigdom, der møder læseren både i form af Kit Weiss' vidunderlige fotos af alle bevarede genstande (katalogdelen tæller godt 1000 numre), og Jørgen Heins akribi og grundighed i den fyldige indledning (hele bind l) og i de oplysninger, der er samlet i selve katalogen (bind 2 og 3). Da emnet er kongelig pragt, passer form og indhold således til hinanden, og på en raffineret måde repræsente­rer værket både afslutningen på den gradvise demokratisering af prag­ten gennem det moderne museumsvæsen og en virkeliggørelse af den oprindelige intention med at oprette den eksklusive samling, som var internationalt tænkt. ...
Andet og tredje bind bringer ... katalogen på i alt 1027 numre led­saget af store, smukke, klare og instruktive farvefotos af alle de bevarede genstande. Her er ikke sparet pa noget, og tak til alle de fonde, der har blødt i den anledning. ... Enhver med interesse for mindst én af genstandene, deres ophavsmænd eller kunsthåndværket bag dem vil være taknemmelig for dette tagselvbord af relevante oplysninger. ...
Konklusionen kan sammenfattes i få ord: Umådelig nyttigt, grund­læggende for al fremtidig beskæftigelse både med genstandene selv og med dansk hof- og museumshistorie og dertil en fryd for øjet."
- Sebastian Olden-Jørgensen, Historisk Tidsskrift, Bind 110, Hæfte 1, 2010.

"This large book could be described as a treasure hunt. ... [Jørgen Hein's] monumental study, following on from the research of Mogens Bencard and his predecessors, is an extraordinarily well-documented analysis of the early modern royal values and attitudes. It is also beautifully illustrated, not only with details of the objects but with a rich range of portraits, architectural drawings, 19th-century photographs and plans."
- Philippa Glanville, Apollo, November 2010.

"On the whole this impressive 85o-page catalogue sets a new standard not only in documenting the wealth of the Danish-Norwegian royal collection but also by describing the kings' international relationships by crossreferencing to comparative works elsewhere in Europe, often in collections formed by the Oldenborgs' extended family. It presents a richly illustrated account of local and international history, artistic virtuosity and talent, and perceptive collecting, not only providing an indispensable source for the scholars and connoisseurs of fine and decorative arts, sculpture and arms and armour, but also giving an insight into early modem European aristocratic life and pastimes. It is to be hoped that this example will be followed by the custodians of related collections, particularly in Germany, and that at Rosenborg, the author of this magnum opus will publish later eighteenth-century additions, as found in the 1781 inventory, and possibly the royal collection's Kunstkammer objects, in a similarly informative, well-illustrated and accessibie manner."
- Florian Knothe, The Burlington Magazine, July 2011.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Jørgen Hein som forfatter

Ivories and Narwhal Tusks at Rosenborg Castle
2018, ISBN 978-87-635-4593-8, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

The Palace of Christian VII - Amalienborg     Raabyemagle, Hanne
The Palace of Christian VII - Amalienborg
2004

Herregård og herskab     Boeskov, Signe
Herregård og herskab
2017

Herregårdens hektiske tid 1850-1920     Wøldike, Merete, Ruth Glahn, Hakon Lund, Tommy Christensen, Carin Kollster & Jannie Dam
Herregårdens hektiske tid 1850-1920
1987

Liturgy and the Arts in the Middle Ages     Lillie, Eva Louise & Niels H. Petersen (red.)
Liturgy and the Arts in the Middle Ages
1996

Latinskolens dannelse     Jensen, Kristian
Latinskolens dannelse
1982

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger