Mange tænker kulturradikal musik som jazzpræget musik til kulturradikale tekster, og Bernhard Christensens melodier til tekster af Poul Henningsen ("Ta’ og kys det hele fra mig", "Byens lys") er blevet en slags musikalske ikoner for kulturradikalismen. Men kulturradikalismens musik er meget andet end det. Det afgørende er, at der opstår en særlig problembevidsthed, spørgsmål, som de kulturradikale komponister og musikere forsøger at levere musikalske svar på.
I Kulturradikalismens musik forsøger Michael Fjeldsøe at trænge bag om denne tankegang. Han kortlægger, hvordan kulturradikalismen kommer til udtryk i forestillinger om engagement, progressivitet og frigørelse, og hvordan sådanne idealer kan omsættes i musik. Det kan tage form af teatermusik, revymusik, filmmusik og politisk agitationsmusik, men det er også grundlaget for hele den kulturradikale musikpædagogik, for synet på jazz og for den danske Brecht-reception.
Michael Fjeldsøe definerer kulturradikal musik som moderne musik, der havde en konkret anvendelse for øje og et frigørende perspektiv. I spændingsfeltet mellem musik, kultur og politik giver Kulturradikalismens musik på én og samme tid den første samlede beskrivelse af et centralt afsnit i dansk musikhistorie og en bredere fremstilling af mellemkrigstidens kulturhistorie.
Michael Fjeldsøe er dr.phil. og lektor i musikvidenskab ved Københavns Universitet med speciale i dansk og europæisk musik fra de sidste 150 år.
Bogen er Fjeldsøes doktorafhandling. Forsvarshandlingen fandt sted på Københavns Universitet den 17. maj 2013. Klik her for at se forsvaret.
"Jeg har forsøgt at skrive en bog til
flere end mine 14 kolleger«, lød
musikforskeren Michael Fjeldsøes
første svar til den norske
professor Magnar Breivik ved forsvaret
for doktorgraden i sidste uge på
Københavns Universitet. Breivik efterlyste
flere indledende diskussioner af
de centrale musikbegreber i 1920'erne.
I stedet for at levere en spekulativ, indforstået
diskussion for de få har Fjeldsøe
nemlig begået en lang, fascinerende
og velskrevet fortælling om moderne
musik, pædagogik, jazz, revy i mellemkrigstiden.
Uden særlig mange akademiske mellemregninger,
men til gengæld med et
dybt og fokuseret blik ned i mange vidt
forskellige og temmelig ubesøgte arkiver.
For alle os, der bedst kender historien
om 20’erne og 30’ernes musik som
en tid med Carl Nielsens symfonier og
folkelige sange – med sporadisk moderne
musik og en spirende jazzkultur
som modkultur – er 'Kulturradikalismens
musik' lidt af en øjenåbner. For
Fjeldsøes livtag med musikken på det,
han kalder den kulturelle venstrefløj,
er slet ikke taget før. ...
Som perler på en stramt holdt snor
får vi historier om den moderne musiks
opblomstring i 1920’erne med foreninger
og koncerter i København i et
omfang, der ikke stod tilbage for de kulturelle
hovedstæder i Berlin og Paris." - ♥♥♥♥♥♥ Henrik Friis, Politiken, 25. maj 2013.
"Folk kender ham
bedst som næstformand i lokaludvalget
i Valby. Men Michael
Fjeldsøe er også ph.d. og
lektor i musikvidenskab ved
Københavns Universitet med
speciale i dansk og europæisk
musik fra de sidste 150 år. Efter at have forsvaret en
doktordisputats på området,
er Michael Fjeldsøe fra Vestervang
i Valby aktuel med
en ny bog på basis af disputatsen,
»Kulturradikalismens
musik« på forlaget Museum
Tusculanum Press. ... Går
man på Facebook, kan man
nyde en glad Smiley og kommentaren:
»En rigtig flot bog -
en mursten.« - Elisabeth Saugman, Valbybladet - Kgs. Enghave Bladet, 29. maj 2013.
"Tak til Michael Fjeldsøe for at have udfyldt et stort hul i mit kendskab til dansk musikhistorie.
Da jeg sad med en moppedreng på over 800 sider, overvejede jeg, om dette var én af de anmeldelser, hvor man koncentrerer sig om udvalgte afsnit af speciel interesse, men nej! Det er bogen simpelthen for spændende og velskrevet til. Jeg blev hurtigt indfanget og pløjede det hele igennem. ... bogen har været en øjenåbner for mig. Den må simpelthen indgå som lærebog for alle musikstuderende, så man kan få udvidet sin opfattelse af, hvad kulturradikalismens musik står for. ... Bogen er spækket med fortællinger om musik, tekster, teaterforestillinger, revyer m.m., udtænkt af krøllede hjerner i en periode, hvor der kulturelt var højt til loftet. Det er svært at få frem i en anmeldelse, men læs selv bogen! Jeg er begejstret!" - Anne Marie Storm, historie-online.dk
"Afhandlingen er
fornyende, fordi Michael
Fjeldsøe ...
har lavet en grundig analyse
af et spændende og vidt forgrenet
kapitel i dansk musikhistorie,
der indeholdt teatermusik,
revysange, musikpædagogisk
arbejde, brugsmusik
med mere. ... Hvert kapitel ...
er som en koncentreret,
spændende og lærd forelæsning.
Indholdet giver stof
til eftertanke ... Samlet set giver
det i høj grad mening at kulturradikalismens
musik nu er
beskrevet så indgående." - Eva Hvidt, Kristeligt Dagblad, 12. juni 2013.
"I spændingsfeltet mellem musik, kultur og politik giver Kulturradikalismens musik en samlet beskrivelse af et centralt afsnit i dansk musikhistorie og en bredere fremstilling af mellemkrigstidens kulturhistorie." - Stinne Lender, Musikeren, nr. 6-8, 2013.
"Bogen har fine afsnit om den kulturradikale musikpædagogik og de forestillinger, der var til den. Der er fine beskrivelser om folkemusikskolebevægelsen, omkring Jørgen Benzon og Finn Høffding og den jazzpædagogik, der blev udviklet af de senere så kendte navne som Bernhard Christensen og Sven Møller Kristensen. ...
Bogen beskriver på glimrende vis et stykke kulturpolitisk historie fra en vigtig periode for venstrefløjen og indeholder mange dejlige historier fra denne eksplosive periode.
Trods at bogen er oplægget til forfatterens afhandling vil også ikke-akademikere kunne læse bogen med stor glæde." - Bjarne Nielsen, Arbejderen, 13. august 2013.
”For dem, der gerne vil vide noget mere om kulturradikalismens musik, er det ganske enkelt en bog, man bliver meget klogere af at læse. Jeg er imponeret over Fjeldsøes detaljeringsgrad og det giver mig nye vinkler på, hvad jeg umiddelbart havde forestillet mig var afgrænsningen af emnet. ... Specielt 4. del med hovedtitlen Den kulturradikale musikpædagogik ... er interessant og relevant læsning for en forståelse for de musiklærere, der gerne vil vide mere om den specielle musikpædagogik, der blev startet i mellemkrigstiden og udvikledes i år. ... Kulturradikalismens musik er med sin beskrivelse af både musikken og de sammenhænge, den indgik i, ikke bare musik- og teaterhistorie, men også en bredere kulturhistorisk fortælling. ... Jeg vil ... give mine varme anbefalinger til at læse bogen og gå på opdagelse i dens mange facetter.”
- Erik Lyhne, Dansk Sang, nr. 2, 2013.
”Dette er et omfattende værk, både i størrelse, tematik og detalje. Michael Fjeldsøe vil undersøge, hvordan datidens musik og musikere forholder sig til det kulturradikale projekt om at forene det kunstnerisk moderne og forholdet til publikum. Selvom emnet i sig selv er smalt, er der meget at hente for den interesserede, også udover det rent musikvidenskabelige. ... Michael Fjeldsøe beriger os med meget stof og mange detaljer, som virkelig giver perioden og det kulturradikale projekt kød og blod, ikke kun i en musikalsk dimension. Jeg tror som sagt, der er noget at hente for enhver, der interesserer sig for det fantastiske projekt, som kulturradikalismen var. ... Det er en spændende og velskrevet bog.”
- Jens Laugesen, Det ny Clarté, nr. 23, 8. årgang, 2013.