▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Mad og drikke hører til de store grundbetingelser i livet. Samtidig er mad og madindtagelse gennemsyret af kulturelle symboler, der bl.a. markerer vor sociale og geografiske tilhørsforhold. Gennem maden kommer man tæt på fortidens mennesker, både i deres dagligdag og ved festlige lejligheder. Til trods for dens centrale betydning og en hastigt voksende international interesse har madhistorie kun været sparsomt udforsket i Danmark.
Artiklerne i bogen handler om madvanerne blandt alle datidens sociale samfundslag, om nye fødevarer som kartoflen, om madlavningens genstande såsom komfuret og om to meget forskellige drikkevarer, det gamle øl og den nye chokolade.
Bidragyderne er Benno Blæsild, Martin Bork, Else-Marie Boyhus, Bettina Buhl, Christina Folke Ax, Lykke L. Pedersen, Bodil Møller Knudsen, Bjarne Stoklund og Maria Thode Jensen.
Bogen er den første selvstændige publikation fra projektet ”Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser”, der er støttet af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation og Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom.
Ole Hyldtoft, dr.phil., lektor i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.
Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
Pressen skrev
"Man kløjes ikke i iscenesættelser, diskurser og andre vrangvarer fra akademia, men nyder bogens fine, flydende og livsnære sprog - et forbillede for forskningsprojekter, der vil nå ud over rampen, hvilket de i bund og grund alle sammen burde have som højeste ideal." - Pernille Steensgaard, Weekendavisen, 14. august 2009.
"I 1780 flyttede et mindre russisk hof ind i Horsens. ...
Og så gik de ellers i gang med at æde.
Stegte kalkuner, lam med gemyse, masser af fisk, oksebryst med gulerøder og masser af bagværk og kompot. I sommermånederne blev der leveret mellem 2.680 og 5.300 stk. asparges til hoffet sammen med hvidkål, løg, rødbeder og helt op til 28.000 sukkerærter på en måned. Nedskyllet med godt 200 kg kaffe om året, 30 kg te og lidt chokolade til de kolde aftener - plus masser af rødvin, hedvin, brændevin og lidt øl. Vand holdt man sig vist fra.
Med dette festfyrværkeri af mad begynder antologien 'Kost og spisevaner i 1800-tallet', som er et af de alt for sjældne værker, der tager fat i dansk madhistorie.
Historikere har en tendens til at drukne i kold krig og den sorte død, og derfor er det en fryd, at lektor i historie fra Saxo-instituttet Ole Hyldtoft har sammensat en antologi om madvanerne i 1800-tallet." - Lars Hedebo, Politiken, 22. august 2009.
"For den historisk interesserede læser, der gennem disse artikler får indblik i befolkningens levevis i 1800-tallets Danmark. Også for studerende over folkeskoleniveau. ... Første bind i et grundigt værk om dagligliv i 1800-tallet med hovedvægt på spisevaner." - Jette Landberg, lektørudtalelse, DBC uge 2009/36.
"En antologi om mad og alt muligt i forbindelse med maden i 1800-årene. Det lyder jo umiddelbart spændende. Mad og alt det vi gør i forbindelse med madfremstilling, -deling og -nydelse giver lejlighed til at fortælle en masse om sociale skillelinjer, kulturelle symboler i forskellige samfundslag og forskellige geografiske steder, så det forskningsprojekt, som antologien er det første synlige resultat af, "Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser", er der al mulig grund til at holde et vågent øje med og se frem til næste udgivelse. ... [Herefter præsenteres projektet og alle artikler refereres] Alle artiklerne kunne fortjene at blive refereret lidt grundigere, men på den anden side, så skal der jo være plads til selv at læse, undres og blive klogere på dette store og mangefacetterede emne. Det er blevet en spændende og velskrevet antologi, som kan fortjene stor udbredelse, for som sagt vil der være mange forskellige historikere (og almindeligt interesserede i det spændende 1800-tals historie), der kan finde guf her. God appetit!" Poul Porskjær Poulsen, historie-online.dk
"... en vellykket publikation med spændende artikler, som jeg vil anbefale, såvel til den interesserede faghistoriker og -etnolog som til den nysgerrige lægmand. ... Man ser med forventning frem til bind 2." - Anita Kildebæk Nielsen, Historisk Tidsskrift, Bd. 109, Hæfte 2, 2010.
"The anthology is well edited, easy to read and has a number of interesting pictures and photos, often with thorough comments. The authors' knowledge af the world they describe is valuable and contributes to an honest tone, where socio-economic tensions are maintained through the book, irrespective of whether the reader is invited to the tables of the poor or to the super-rich in nineteenth century Denmark." - Carin Martiin, Scandinaian Economic History Review No. 1, 2011.
Samtlige udgivelser på forlaget med -
Ole Hyldtoft som forfatter
Mad, drikke og tobak 1800-35 2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft
Mad, drikke og tobak 1835-80. 2016, ISBN 978-87-635-4223-4, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914 2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
Ole Hyldtoft som redaktør
Syn på mad og drikke i 1800-tallet 2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
| |
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
|