Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hyldtoft, Ole (red.)
Syn på mad og drikke i 1800-tallet

2010, 296 s., hft.
Illustreret
ISBN 978-87-635-3264-8

2010

Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse



Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Hvordan vi taler og skriver om mad og drikke, er en vigtig del af vores madkultur. Artiklerne i denne antologi handler netop om synet på mad og drikke i 1800-tallets Danmark: om tidens mange kogebøger, om korrekt ernæring og om nyere international forskning i madhistorie.

Den bedste kilde til synet på mad og drikke i 1800-tallet er kogebøgerne, der i denne periode for alvor etablerede sig som en selvstændig genre. Bøgerne var i bogstaveligste forstand håndbøger, der ikke blot indeholdt madopskrifter, men også alt fra instruktioner til køkkenets indretning til gennemgang af basale færdigheder. Flere af disse kogebøger – fx Madam Mangors og Louise Nimbs – blev klassikere, der udkom i mange oplag.

Med til historien hører også, hvordan datidens læger, der betragtede sig selv som autoriteter på ernæringsområdet, så på befolkningens mad- og drikkevaner. Den københavnske læge Johan Clemens Tode var fra slutningen af 1700-tallet en central skikkelse og satte for alvor sundhedsmæssige spørgsmål på dagsordenen.

Bogen er den anden af fire udgivelser om madkultur, der udspringer af forskningsprojektet ”Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser”.

Bidragydere: Signe Mellemgaard, Anita Kildebæk Nielsen, Carol Gold, Caroline Nyvang, Svend Skafte Overgaard og Peter Scholliers.

Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Medicinhistorie |
Specifikt emneord | Fødevarer | Madhistorie | Madkultur | Socialhistorie |
Land | Danmark |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Læs mere i bogen, der ... kan anbefales - ikke blot for kulturhistorisk interesserede, men også til at lægge tankevækkende perspektiver på vor tids mildest talt komplicerede opfattelse af mad og sundhed."
- Ulrik Langen, Weekendavisen Bøger, 9. juli 2010.

"'Syn på mad og drikke i 1800-tallet' er fuld af gode og tankevækkende beretninger fra køkkenregionerne med tilhørende spisekamre, ægteskaber, sundhedsministerier, laboratorier og ideologiske forkontorer. Det er en spændende ekspedition til kostens omskiftelige kulturkampe, og foruden det analytiske fugleperspektiv tages det skægt nok nærbilleder af kulinariske grundstoffer som kartofler, brød, sovs og agurkesalat (som bønder, ifølge Johan Ludvig Heiberg, ikke forstår sig på).
Kort sagt: Lærd læsning med håndværk og fodnoter i orden. Skål og velbekomme."
- Christian Graugaard, Politiken, 16. juli 2010.

"Bogen er ... velskrevet og veldokumenteret. Den er derfor god og lærerig læsning for alle mad- og kulturhistorisk interesserede. Den sætter samtidig vor tids mildest talt komplicerede og flimrende forhold til mad og sundhed ind i et tankevækkende perspektiv. Ligesom det foregående binds anmelder ser også jeg frem til de afsluttende bind."
- Thomas Petersen, historie-online.dk

"Artiklerne kan læses af alle med interesse for mad. Bogen giver ikke blot historisk viden, men også et fint perspektiv på vores egen tids måder at forholde sig til mad på."
- Claus Møller, Bogmagasinet, nr. 2. 2010.

"Jeg anbefaler boken for alle kolleger med interesse for å forstå noen av de historiske og kulturelle sammenhengene bak vår tids kompliserte forhold til mat, sunnhet og ernæring."
- Are Brean, Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 7, 2011.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Ole Hyldtoft som forfatter

Mad, drikke og tobak 1800-35
2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft

Ole Hyldtoft som redaktør

Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft
Mad, drikke og tobak 1835-80.
2016, ISBN 978-87-635-4223-4, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914
2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Mad, drikke og tobak 1800-35     Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1800-35
2012

Perforating the Iron Curtain     Villaume, Poul & Odd Arne Westad (red.)
Perforating the Iron Curtain
2010

Stormen på København 1659     Olden-Jørgensen, Sebastian
Stormen på København 1659
2011

Snit     Melchior, Marie Riegels, Solveig Hoberg, Helle Leilund, Maria Mackinney-Valentin & Kirsten Toftegaard (red.)
Snit
2011





Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger