▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Hvordan vi taler og skriver om mad og drikke, er en vigtig del af vores madkultur. Artiklerne i denne antologi handler netop om synet på mad og drikke i 1800-tallets Danmark: om tidens mange kogebøger, om korrekt ernæring og om nyere international forskning i madhistorie.
Den bedste kilde til synet på mad og drikke i 1800-tallet er kogebøgerne, der i denne periode for alvor etablerede sig som en selvstændig genre. Bøgerne var i bogstaveligste forstand håndbøger, der ikke blot indeholdt madopskrifter, men også alt fra instruktioner til køkkenets indretning til gennemgang af basale færdigheder. Flere af disse kogebøger – fx Madam Mangors og Louise Nimbs – blev klassikere, der udkom i mange oplag.
Med til historien hører også, hvordan datidens læger, der betragtede sig selv som autoriteter på ernæringsområdet, så på befolkningens mad- og drikkevaner. Den københavnske læge Johan Clemens Tode var fra slutningen af 1700-tallet en central skikkelse og satte for alvor sundhedsmæssige spørgsmål på dagsordenen.
Bogen er den anden af fire udgivelser om madkultur, der udspringer af forskningsprojektet ”Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser”.
Bidragydere: Signe Mellemgaard, Anita Kildebæk Nielsen, Carol Gold, Caroline Nyvang, Svend Skafte Overgaard og Peter Scholliers.
Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
Pressen skrev
"Læs mere i bogen, der ... kan anbefales - ikke blot for kulturhistorisk
interesserede, men også til at lægge tankevækkende perspektiver på vor tids
mildest talt komplicerede opfattelse af mad og sundhed." - Ulrik Langen,
Weekendavisen Bøger, 9. juli 2010.
"'Syn på mad og drikke i 1800-tallet' er fuld af gode og tankevækkende
beretninger fra køkkenregionerne med tilhørende spisekamre, ægteskaber,
sundhedsministerier, laboratorier og ideologiske forkontorer. Det er en
spændende ekspedition til kostens omskiftelige kulturkampe, og foruden det
analytiske fugleperspektiv tages det skægt nok nærbilleder af kulinariske
grundstoffer som kartofler, brød, sovs og agurkesalat (som bønder, ifølge
Johan Ludvig Heiberg, ikke forstår sig på).
Kort sagt: Lærd læsning med håndværk og fodnoter i orden. Skål og
velbekomme." - Christian Graugaard, Politiken, 16. juli 2010.
"Bogen er ... velskrevet og veldokumenteret. Den er derfor god og lærerig
læsning for alle mad- og kulturhistorisk interesserede. Den sætter samtidig
vor tids mildest talt komplicerede og flimrende forhold til mad og sundhed
ind i et tankevækkende perspektiv. Ligesom det foregående binds anmelder ser
også jeg frem til de afsluttende bind." - Thomas Petersen, historie-online.dk
"Artiklerne
kan læses af alle med interesse for mad. Bogen giver ikke blot historisk
viden, men også et fint perspektiv på vores egen tids måder at forholde sig
til mad på." - Claus Møller, Bogmagasinet, nr. 2. 2010.
"Jeg anbefaler boken for alle kolleger med interesse for å forstå noen av de
historiske og kulturelle sammenhengene bak vår tids kompliserte forhold til
mat, sunnhet og ernæring." - Are Brean, Tidsskrift for Den norske
legeforening nr. 7, 2011.
Samtlige udgivelser på forlaget med -
Ole Hyldtoft som forfatter
Mad, drikke og tobak 1800-35 2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft
Ole Hyldtoft som redaktør
Kost og spisevaner i 1800-tallet 2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft
Mad, drikke og tobak 1835-80. 2016, ISBN 978-87-635-4223-4, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914 2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
| |
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
|