Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1835-80.
Forbrugsmønstre, kultur og diskurser

2016, 410 s., hft.
ISBN 978-87-635-4223-4



Vejl. pris348 DKK  53 $  47 €  42 £
Særtilbud139 DKK  21 $  19 €  17 £



Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Gennem studier af madkultur og -historie kommer man meget tæt på den dagligdag, fortidens mennesker oplevede. På hvad de spiste, drak og røg, samt de kulturelle symboler, der var knyttet til dette forbrug. I denne bog undersøger Ole Hyldtoft på grundlag af et fyldigt kildemateriale madens rolle i perioden fra 1835 til 1880 blandt fattige, bønder og folk i byerne

Fra midten af 1830'erne oplevede Danmark et vedvarende økonomisk opsving, som betød, at en mindre del af indkomsterne end tidligere gik til mad og drikke. Madens rum, genstande og tidsrytme var i en brydningsperiode. Kaffens brede gennembrud, nu også på landet, bidrog til, at den varme davre og nadver mange steder blev erstattet af smørrebrød. Gårdene og de bedrestillede arbejdere udnyttede deres øgede indtjening til at højne middagsmadens niveau. De øgede indkomster gjorde det også muligt at drikke mere bajersk øl, vin, chokolade og sodavand. Kaffepunchen blev nationaldrik på landet, mens cigarer var den store nye tobaksvare. Med det nye naturvidenskabelige paradigme gled det tidligere holistiske syn tilpasset individet i baggrunden. Ernæring blev udskilt som et særligt område forskelligt fra gymnastik og andre sundhedsfremmende aktiviteter. Mennesket blev nu til en statistisk størrelse med egenskaber, som kunne generaliseres, og proteinerne kom i centrum af ernæringsdiskursen.

Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Socialhistorie |
Specifikt emneord | By og land | Bønder | Fødevarer | Livsstil | Lokalsamfund | Madhistorie | Madkultur |
Verdensdel m.v. | Europa |
Land | Danmark |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

Kaffe har siden 1800-tallet været en favorit blandt danskerne:
"Omkring 1880 drak den danske befolkning omkring 360 kopper kaffe (en del lavet på erstatningskaffe, det vil sige rødder fra cikorieplanten), 37 kopper te og omkring otte kopper chokolade om året."
Det vil altså sige, at hver dansker allerede dengang drak ca. en kop kaffe om dagen i gennemsnit. Du kan læse mere om danskernes forbrug af kaffe og f.eks. frikadellens indtog i hverdagen i Weekendavisen fra den 17. juni 2016, hvor Vibe Termansen interviewer Ole Hyldtoft om hans nye bog.


"Det virker som om Hyldtoft har vendt hver en sten i dette omfattende materiale og har udnyttet det til det yderste for at nå frem til en meget overbevisende samlet beskrivelse af udviklingen i madvaner og de kulturelle forestillinger, der knyttede sig til dem. Men hvis man tygger sig igennem de mange detaljer, bliver man beriget af et væld af overraskende oplysninger, der i den grad kan fungere som spejl for vor tid. I de afsnit, derbehandler landbrugskulturen får man næsten grødsmag i munden af at læse om de forskellige grødtyper, man dengang serverede morgen, middag og aften. Hvis man har lyst til at se den velkendte historie om modernitetens indtog i Danmark fra et spisebords synsvinkel, så kan Mad, drikke og tobak 1835-80 absolut anbefales".
Sten Jacobsen, Historielærerforeningens Fagblad NOTER 214, september 2017.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Ole Hyldtoft som forfatter

Mad, drikke og tobak 1800-35
2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft

Ole Hyldtoft som redaktør

Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914
2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
Syn på mad og drikke i 1800-tallet
2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Mad, drikke og tobak 1800-35     Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1800-35
2012

Struensees vej til skafottet     Glebe-Møller, Jens
Struensees vej til skafottet
2007

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Syn på mad og drikke i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Syn på mad og drikke i 1800-tallet
2010

Om menneskets værdighed     Pico della Mirandola, Giovanni
Om menneskets værdighed
2007





Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger