▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Gennem studier af madkultur og -historie kommer man meget tæt på den dagligdag, fortidens mennesker oplevede. På hvad de spiste, drak og røg, samt de kulturelle symboler, der var knyttet til dette forbrug. I denne bog undersøger Ole Hyldtoft på grundlag af et fyldigt kildemateriale madens rolle i perioden fra 1835 til 1880 blandt fattige, bønder og folk i byerne
Fra midten af 1830'erne oplevede Danmark et vedvarende økonomisk opsving, som betød, at en mindre del af indkomsterne end tidligere gik til mad og drikke. Madens rum, genstande og tidsrytme var i en brydningsperiode. Kaffens brede gennembrud, nu også på landet, bidrog til, at den varme davre og nadver mange steder blev erstattet af smørrebrød. Gårdene og de bedrestillede arbejdere udnyttede deres øgede indtjening til at højne middagsmadens niveau. De øgede indkomster gjorde det også muligt at drikke mere bajersk øl, vin, chokolade og sodavand. Kaffepunchen blev nationaldrik på landet, mens cigarer var den store nye tobaksvare. Med det nye naturvidenskabelige paradigme gled det tidligere holistiske syn tilpasset individet i baggrunden. Ernæring blev udskilt som et særligt område forskelligt fra gymnastik og andre sundhedsfremmende aktiviteter. Mennesket blev nu til en statistisk størrelse med egenskaber, som kunne generaliseres, og proteinerne kom i centrum af ernæringsdiskursen.
Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
Pressen skrev
Kaffe har siden 1800-tallet været en favorit blandt danskerne:
"Omkring 1880 drak den danske befolkning omkring 360 kopper kaffe (en del
lavet på erstatningskaffe, det vil
sige rødder fra cikorieplanten), 37 kopper te og omkring otte kopper
chokolade om året."
Det vil altså sige, at hver dansker allerede dengang drak ca. en kop kaffe
om dagen i gennemsnit. Du kan
læse mere om danskernes forbrug af kaffe og f.eks. frikadellens indtog i
hverdagen i Weekendavisen fra den
17. juni 2016, hvor Vibe Termansen interviewer Ole Hyldtoft om
hans nye bog.
"Det virker som om Hyldtoft har vendt hver en sten i dette omfattende materiale og har udnyttet det til det yderste for at nå frem til
en meget
overbevisende samlet beskrivelse af udviklingen i madvaner og de kulturelle forestillinger, der knyttede sig til dem. Men hvis man
tygger sig igennem
de mange detaljer, bliver man beriget af et væld af overraskende oplysninger, der i den grad kan fungere som spejl for vor tid. I de
afsnit, derbehandler landbrugskulturen får man næsten grødsmag i munden af at læse om de forskellige grødtyper, man dengang serverede
morgen, middag og aften. Hvis man har lyst til at se den velkendte historie om modernitetens indtog i Danmark fra et spisebords
synsvinkel, så kan Mad, drikke og tobak 1835-80 absolut anbefales".
Sten Jacobsen, Historielærerforeningens Fagblad NOTER 214, september 2017.
Samtlige udgivelser på forlaget med -
Ole Hyldtoft som forfatter
Mad, drikke og tobak 1800-35 2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft
Ole Hyldtoft som redaktør
Kost og spisevaner i 1800-tallet 2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914 2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
Syn på mad og drikke i 1800-tallet 2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
| |
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
|