|
|
|
Boginfo |
|
|
|
|
|
|
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
|
|
Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1835-80
Forbrugsmønstre, kultur og diskurser
2016, 410 sider
ISBN 978-87-635-4223-4
|
|
Vejl. pris348 DKK 53 $ 47 € 42 £
|
Onlinepris278 DKK 43 $ 37 € 33 £
|
|
|
Black December-pris174 DKK 27 $ 23 € 21 £
|
Må du bare eje denne bog?
Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.
En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.
Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.
Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.
Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.
|
Gennem studier af madkultur og -historie kommer man meget tæt på den dagligdag, fortidens mennesker oplevede. På hvad de spiste, drak og røg, samt de kulturelle symboler, der var knyttet til dette forbrug. I denne bog undersøger Ole Hyldtoft på grundlag af et fyldigt kildemateriale madens rolle i perioden fra 1835 til 1880 blandt fattige, bønder og folk i byerne
Fra midten af 1830'erne oplevede Danmark et vedvarende økonomisk opsving, som betød, at en mindre del af indkomsterne end tidligere gik til mad og drikke. Madens rum, genstande og tidsrytme var i en brydningsperiode. Kaffens brede gennembrud, nu også på landet, bidrog til, at den varme davre og nadver mange steder blev erstattet af smørrebrød. Gårdene og de bedrestillede arbejdere udnyttede deres øgede indtjening til at højne middagsmadens niveau. De øgede indkomster gjorde det også muligt at drikke mere bajersk øl, vin, chokolade og sodavand. Kaffepunchen blev nationaldrik på landet, mens cigarer var den store nye tobaksvare. Med det nye naturvidenskabelige paradigme gled det tidligere holistiske syn tilpasset individet i baggrunden. Ernæring blev udskilt som et særligt område forskelligt fra gymnastik og andre sundhedsfremmende aktiviteter. Mennesket blev nu til en statistisk størrelse med egenskaber, som kunne generaliseres, og proteinerne kom i centrum af ernæringsdiskursen.
Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
Alle udgivelser af
Ole Hyldtoft som redaktør
Kost og spisevaner i 1800-tallet 2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft
Syn på mad og drikke i 1800-tallet 2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
Ole Hyldtoft som forfatter
Mad, drikke og tobak 1800-35 2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914 2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|