Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1800-35
Forbrugsmønstre, kultur og diskurser

2012, 353 s., hft.
Illustreret
ISBN 978-87-635-3937-1

2012

Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £



Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Mad og spisning er gennemsyret af kulturelle symboler. Bevidst eller ubevidst markerer mennesket sine sociale og geografiske tilhørsforhold gennem maden og de andre nydelsesmidler, det forbruger. Gennem maden kommer man således tæt på fortidens mennesker, både i deres dagligdag og ved festlige lejligheder. Med udgangspunkt i et omfangsrigt kildemateriale undersøger Ole Hyldtoft i denne bog madens rolle i perioden fra 1800 til 1835 blandt fattige, bønder og folk i byerne.

Årene fra 1800 til 1835 var en turbulent tid med krig, stærk inflation, som afløstes af voldsomme prisfald, en alvorlig landbrugskrise i 1818-28 og store malariaepidemier. Mad og nydelsesmidler var forbundet med store omkostninger, og flertallet af den danske befolkning brugte mere end halvdelen af sin indkomst på nærings- og nydelsesmidler, ligesom omkring halvdelen af arbejdstiden blev brugt på at fremstille og behandle fødevarer.

Mad var på dette tidspunkt en dominerende faktor i samfundslivet. Samtidig kom mennesket gennem maden i kontakt med naturen på en meget direkte måde ved at dyrke og indtage den. Maden var derfor et centralt element i menneskets forståelse af sig selv og sine relationer til den omgivende verden. En forståelse som studier af madkultur og madhistorie kan være med til at belyse.

Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Socialhistorie |
Specifikt emneord | By og land | Fødevarer | Madhistorie | Madkultur |
Land | Danmark |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"At forstå, hvordan befolkningens forhold til fødevarer og spisning har været underlagt helt andre materielle vilkår og har indgået i andre kulturelle mønstre end i dag, kan være et nyttigt supplement til tidens mad- og sundhedsopfattelser. ...
Vil man have mere end livsstilseksperternes mavefornemmelser, og er man interesseret i mad- og forbrugsvaner i historisk lys, kan man rolig gå i gang med Hyldtofts bog, der både er oplysende og underholdende. God jul."
- Ulrik Langen, Weekendavisen, 21. december 2012.

"Det er et grundigt arbejde med en masse oplysninger ... man er ikke i tvivl om, at man efter læsningen har været rundt om alle mulige hjørner af det danske madlandskab ... Som man kan forstå, er der masser af pointer til fordybelse i Ole Hyltofts bog, og vi glæder os allerede til fortsættelsen: Hvad der videre hændte! 1800-årene er efterhånden undersøgt ganske grundigt på rigtige mange områder – samfundsmæssigt såvel som lokalt – og nu er maden altså også bragt frem til den plads den fortjener: Vi kan ikke undvære den – og mad er ikke bare mad!"
- Poul Porkjær Poulsen, historie-online.dk

"Hvad spiste, drak og røg danskerne i 1800-tallet? Var det flæsk og øl, man satte til livs - eller franske postejer og tysk hvidvin? Det kan man få at vide i historikeren Ole Hyldtoft værk »Mad, drikke og tobak. 1800-35«. Han er virkelig gået til vaflerne, og han har blandt andet anvendt tidens kogebøger og erindringslitteratur til at skildre mad-og drikkevaner. Han gengiver opskrifter, der vil få brødrene Price til at juble, for det var sandelig ikke slankekost og kolesterolnedsættende diætmad, der prægede middagsbordene på den tid. ...
Ole Hyldtoft giver os et detaljeret indblik i forskellige sociale lags spise- og drikkevaner. ...
Ole Hyldtofts bog er et eksempel på, at streng videnskabelighed kan betale sig. Her er et meget bredt kildegrundlag brugt til at give os en detaljeret og stærkt underholdende skildring, der sætter vore egne madvaner i perspektiv."
- Bent Blüdnikow, Berlingske ⋆⋆⋆⋆⋆, 20. januar 2013. Også trykt i Jydske Vestkysten 20. januar 2013, Randers Amtsavis 25. januar 2013, Dagbladet Holstebro 25. januar 2013, Dagbladet Ringkøbing-Skjern 25. januar 2013, Dagbladet Struer 25. januar 2013.

"Kan du huske TV-programmerne "Vis mig dit køleskab"? Mad, Drikke & Tobak af Ole Hyltoft (Museum Tusculanums Forlag) er det samme - bare for 200 år siden. Og mindst lige så spændende! For dette er ikke bare en historiebog, men en spændende og fascinerende rejse tilbage til dengang, verdens smags- og sanseindtryk åbnede sig. Hvis du undrer dig over, hvorfor rugbrød er danskernes foretrukne kost, eller hvis du mangler en opskrift på ægte søsterkage, så er bogen her til dig. Bogen er et stykke hverdagshistorie, kulturhistorie, og indeholder alle grundene til, at det er så svært for os (kulturelt set) at stoppe med at spise hvede, fedt og sukker."
- Julia. Femina FFFFF, 24. januar 2013.

"For dem, der vil dykke ned i madkulturens historie i perioden. Et omfattende værk, der dog også har illustrationer og eksempler på opskrifter. Kan bruges til større opgaver om kost og madvaner i perioden, idet den ikke er svær at læse. ...
Bogen er det 3. bind ud af 4 i et forskningsprojekt "Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede". ... De 4 bind bliver tilsammen værket om mad og spisning i første del af l800-tallet. Her er virkelig tale om et grundigt forskningsprojekt, der kan bruges bredt."
- Jette Landberg, DBC, uge 2013/04.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Ole Hyldtoft som redaktør

Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009, ISBN 978-87-635-1098-1, hft

Ole Hyldtoft som forfatter

Mad, drikke og tobak 1835-80.
2016, ISBN 978-87-635-4223-4, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914
2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
Syn på mad og drikke i 1800-tallet
2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Syn på mad og drikke i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Syn på mad og drikke i 1800-tallet
2010

Mad, drikke og tobak 1835-80.     Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1835-80.
2016

Mad, drikke og tobak 1880–1914     Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1880–1914
2019

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007





Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger