Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Pedersen, Mikkel Venborg
I søvnens favn
Om søvn og sovevaner på landet 1600-1850

2009, 206 s., indb
Illustreret
ISBN 978-87-635-2599-2Vejl. pris248 DKK  38 $  33 €  30 £
Onlinepris198 DKK  30 $  27 €  24 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Selv noget så naturligt som søvnen har en historie, der gennem tiden har været forstået på forskellige måder og været iscenesat på forskellig vis.

I søvnens favn handler om sovevaner og opfattelser af søvnen og natten i det danske bondesamfund mellem 1600 og 1850. Søvnen giver et indblik i en bredere kulturhistorie, der handler om dannelse af en ny opfattelse af privathed. Forfatteren sammenstiller mentalitetshistorie med hverdagslivets kulturhistorie gennem en række spændende kulturanalyser af skriftlige kilder, skønlitteratur, genstande og bygninger.

For det første betragter bogen samspillet mellem bygningskultur og beboelse. Boligindretning og byggeteknik, varmemuligheder og udvikling af nye grundplaner sammenholdes med sovevaner og -skikke. For det andet indeholder bogen genstandsanalyser, der trækker søvnen tættere på rummenes møbleringer og det enkelte menneskes opfattelse af sig selv og dets forhold til andre. For det tredje ses søvnen som et prisme på en bred kulturhistorie. Hvordan hænger skabelsen af vor tids opfattelse af privathed, af natten, hygiejne, seksualitet og individualitet sammen med søvnen?

Bogen er levende skrevet og rigt illustreret med billeder optaget af Roberto Fortuna.

Mikkel Venborg Pedersen, ph.d., europæisk etnolog, museumsinspektør, seniorforsker ved Frilandsmuseet, Nationalmuseet.

Læs interview med Mikkel Venborg Pedersen i Jyllandsposten 13. januar 2010: infomedia.dk

Bogen var nomineret til Årets historiske bog, 2009

 
Emneområde | Antropologi og etnologi |
Emneord | Kulturhistorie |
Specifikt emneord | Folkloristik | Landbolig | Museer |
Land | Danmark |
Periode | 17. årh. | 18. årh. | 19. årh. |
Sprog | Dansk | Engelsk |

Pressen skrev

"At kombinere opfattelser af søvn med regulær kulturhistorie om senge, soveværelser og sovevaner er meget tankevækkende og gør Mikkel Venborg Pedersens bog til en helt lille guldgrube."
- Lars Hedebo Olsen, Politiken 30. maj 2009.

"Det er ikke ofte, man umiddelbart efter læsning af en bog siger: "Den kunne jeg godt tænke mig at begynde forfra på". Men det forekommer i dette tilfælde, hvor Mikkel Venborg Pedersen veloplagt har kastet sig over det ikke før videre udforskede emne. ...
Tonen i bogen er veloplagt. Forfatteren ynder - som ved et foredrags begyndelse - at fortælle lidt om, hvad der kommer fremover, og læseren inddrages ofte i teksten via forfatterens anvendelse af første person-pluralis, altså "vi siger, vi gør, vi dit eller dat". Det kan lyde skabagtigt, men virker faktisk udmærket, får teksten lettet, så vi alle kan være med til at forstå, selv om der udover den tilsyneladende simple gennemgang ligger et omfattende studium bag af mere filosofisk art.
...
Formidlingen af emnet er altså lykkedes. Mikkel Venborg Pedersens bog indeholder mere end den umiddelbart lader ane, og derfor fristes man til at læse den anden gang. Første gang sluger man den nemlig råt, for den er letlæst og næsten forførende, så man glemmer at være kritisk. Anden gang opdager man, at der er mange ting, der kunne være gjort mere ud af, og som bygningskyndig fanger man nogle steder, hvor det skorter lidt på forståelsen. Men som helhed må man sige: hurra, her er en læseværdig bog."
- Kirsten Lindberg, historie-online.dk

"Venborg er europæisk etnolog og som museumsinspektør ved Frilandsmuseet heldigvis en af den slags etnologer, der ser museumsgenstandene i funktion. På denne vis bliver rekvisitterne til brug under søvnen som sengen selv, dyner, puder, toiletmøbler, natpotter, ure, nathuer og natskjorter under hans kyndige tolkning - og efter franske forbilleder - til mentalitetshistorie. ... Mikkel Venborg Pedersen har gravet et væsentligt stykke af "privathedens historie" frem og gjort den til sammenhængende kulturhistorie. Han øser flittigt af kilderne fra erindringer, folkelivsskildringer, rejseberetninger og moralske skrifter. Men han har først og fremmest taget skridtet hen over sengegærdet og ind bag sengeforhænget og set livet udfolde sig bag museumsverdenens ting. Forskeren har på smukkeste vis møbleret bondestuen mentalt med udgangspunkt i sengen."
- Niels Houkjær, Berlingske Tidende, 25. juni 2009.

"Der findes andre bøger om søvn, men ikke på dette kulturhistoriske høje akademiske niveau, hvor en vigtig periode forklares med udgangspunkt i søvn som fænomen."
- Carsten Güllich-Nørby, Lektørudtalelse, DBC, uge 26/2009.

"Det er helt utroligt, hvad en alkove kunne gemme på. Det fortæller Mikkel Venborg Pedersen i en køn og charmerende bog om søvn og sovevaner på landet 1600-1850. ...
Mikkel Venborg Pedersen har en god pen, humor og lune, når han tager fat. Det er en dejlig måde at få serveret kulturhistorie på."
- Hanna Nielsen, Antik&Auktion, 05/2009.

"Boken er rikholdig illustrert med mange fine bilder fra gårdene på Fyn og er godt skrevet og lettlest. ... Den kan anbefales for alle som beskeftiger seg med søvn på en eller annen måte - og det gjelder vel i grunnen oss alle."
- Anne Kveim Lie, Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 19, 2009.

Anmelderne anbefaler
"Mikkel Venborg Petersen: I søvnens favn. Om søvn og sovevaner på landet 1600- 1850. Museum Tusculanums Forlag. 206 sider, 248 kr.
Vi bliver født i en seng, og vi dør i en seng. Indimellem tilbringer vi godt 25 år med at sove drømme og more os i sengen. Mikkel Venborg Petersens behandling af sengen og søvnens kulturhistorie er så velskrevet og tankevækkende, at hans bog hører blandt de bedste, jeg har læst i år."
- Lars Hedebo Olsen, Politiken BØGER, 12. december 2009.

"Bogen er et stjerneeksempel på at solid forskning ikke behøver at formidles kedeligt. Sproget er levende, undertiden lidt arkaisk, men med litterær indlevelseskraft, der fuldt ud un­derstøtter illustrationerne - der næsten er et kapitel for sig. Bogen er gennemillustreret med fotografier af Roberto Fortuna: stemningsla­dede fotografier af gårde, stueinteriører og bo­have, der sætter gang i barnefantasien. Det er desværre kun alt for sjældent, at man som læser forkæles med den slags oplevelser.
Man kommer ikke sovende til bogen - men ikke desto mindre kan den ikke anbefales nok som godnatlæsning for det stressede og søvn­forsagende senmoderne menneske, der drøm­mer om overskuelighed og afklaret ro - tilsat en portion god gammeldags gelassenhed. Mikkel Venborg Pedersens bog handler om en tid hvor netop dette langt hen ad vejen var gældende. Bogen lægger op til rolig læsning - og mens det stunder mod nat kan man jo dvæle lidt ved billederne og glæde sig over, at der skrives den slags lidt skæve og alternative men uhyre sympatiske bøger om søvn og sovevanernes historie."
- Mogens Christensen, 1066 nr. 4, 2009.

En udsendelse fra Radio 24/7 om søvn, hvor forfatteren medvirker, kan høres her: http://arkiv.radio24syv.dk/video/7104434/romerriget-uge-40-2012-2

Lørdag den 22. juni 2013 kunne man høre Mikkel Venborg Pedersen fra Nationalmuseet på "Det' Minder om Lørdag" på P4 hvor han fortalte om forskellen mellem søvnmønstret i Danmark i dag, og i fortiden. Hør udsendelsen her (30:39)
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Mikkel Venborg Pedersen som forfatter

Cultural Landscapes
2001, ISBN 978-87-635-0137-8, e-publikation
Hertuger
2005, ISBN 978-87-635-0191-0, indb
Sleeping
2005, ISBN 978-87-635-0733-2, e-publikation
Luksus
2013, ISBN 978-87-635-4076-6, indb
The Danish Country House
2014, ISBN 978-87-635-4306-4, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Luksus     Pedersen, Mikkel Venborg
Luksus
2013

Renæssancen     Pade, Marianne & Minna Skafte Jensen (red.)
Renæssancen
2004

Tegn, symbol, tolkning     Liepe, Lena, Gunnar Danbolt & Henrik Laugerud (red.)
Tegn, symbol, tolkning
2003

Kvinder, familie og formue     Dübeck, Inger
Kvinder, familie og formue
2003

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger