▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Omkring 1620 anlagde den lærde læge og oldtidsforsker Ole Worm et af Europas første museer i København. Et relikviegemme af bjergkrystal, en hestekæbe omvokset af en trærod og en sko udskåret af en kirsebærsten er blandt de omkring fyrre af samlingens genstande, der endnu er bevaret.
I bogen følger Camilla Mordhorst deres historier og ser på, hvordan de gennem tiden tolkes og omtolkes. Herved fremkommer et rigt netværk af fortællinger om genstandsforskning og museumskultur i Danmark fra det 17. til det 19. århundrede.
Ved at følge genstandenes vandring tegner Camilla Mordhorst således den lange linje i dansk museumshistorie og en ny form for museums- og idéhistorie skrives.
Historierne om Worms genstande strækker sig over 400 år. I denne tidsperiode har genstandenes betydning og tolkningen af dem ændret sig markant. De er gået fra at være værdifulde materialer til historiske kilder, fra mærkelige hybrider til ligegyldige ’kuriositeter’ og fra enestående rariteter til almene repræsentationer.
Siden renæssancen er genstandene blevet opfattet som ’museumsgenstande’, men hvad man nærmere forstod ved denne betegnelse har ændret sig. Selv inden for de samme institutioner og perioder har forskellige syn på genstandene eksisteret side om side.
Camilla Mordhorst, generaldirektør for Dansk Kulturinstitut.
Pressen skrev
"Der findes ingen tilsvarende bøger om dansk museumshistorie." - Jytte Kjær Schou, lektørudtalelse, DBC, 2009/47.
"Forfatteren har formået dels at skrive om de lange linjer i den danske museumshistorie ud fra forholdsvis få og undseelige genstande, men endnu vigtigere at tydeliggøre, hvordan en betydning og tolkning af en (museums)genstand er meget forskellig både over tid, men også i samtiden – noget vi jo alle kender fra vores daglige liv. Og det er ganske godt at blive mindet om, at verden ikke er entydig. Alt i alt en meget spændende bog, for den der interesserer sig for museumshistorie, og som vil gå ned i detaljen for at få overblikket." Inge Christiansen, historie-online.dk
"Bogen giver et enestående indblik i den tidlige danske museumshistorie." - Magisterbladet 01, januar 2010.
"Camilla Mordhorst har skrevet en interessant
og velunderbygget bog om forskellige
tiders syn, brug og forståelse af genstandene
i Worms samling ... Det er et væsentligt værk om Worms samling og brugen af den ... en læseværdig og indsigtsfuld bog ... et spændende studie i videnskabernes
og museernes udvikling fra 1600-tallet til 1800-tallet ... en inspirationskilde. - Martin Brandt Djupdræt, KUML, Årbog for Jysk Arkæologisk Selskab, 2010.
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
|