Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Melchior, Marie Riegels, Solveig Hoberg, Helle Leilund, Maria Mackinney-Valentin & Kirsten Toftegaard (red.)
Snit
Industrialismens tøj i Danmark

2011, 345 s., indb
illustreret
ISBN 978-87-635-3107-8

2011

Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Særtilbud140 DKK  21 $  19 €  17 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Industrialiseringen forandrede grundlæggende vores forhold til tøj, og udviklingen af en dansk industrikultur i det 20. århundrede skabte både nye muligheder og udfordringer inden for mode og beklædning.

Snit. Industrialismens tøj i Danmark er en undersøgelse af, hvordan industrialiseringen påvirkede alt fra produktion, design, markedsføring til forbrug og trends. Det er især tiden mellem 2. Verdenskrig og i dag, der er i fokus, fordi det var i denne periode, den nationale beklædnings- og modeindustri voksede frem. Det havde afgørende betydning for velstand og eksport, samtidig med at der opstod nye forbrugsmønstre og beklædningskulturer. Bl.a. fortælles historien om tekstil og beklædningsindustriens begyndende messeaktivitet fra slutningen af 1940'erne i Herning og om de uddannede modedesigneres tiltagende rolle i beklædningsindustrien fra 1960'erne. Andre artikler undersøger undertøjsreklamen i tiden omkring 2. Verdenskrig, trendmekanismer i moden, shoppingkulturen blandt unge i begyndelsen af 2000-tallet, pelsindustriens udvikling, og kunsthåndværkertøj og genbrugstøj som modtræk til industrialismens masseproducerede beklædning.

Antologien udspringer af et voksende dansk forskningsmiljø inden for tøj, tekstil og mode ved de kultur- og kunsthistoriske museer, universiteterne og design- og handelsskolerne. Dette afspejler sig i bredden af faglige tilgange: Fra det industrihistoriske perspektiv over det etnologisk-historiske til en litteratur- og kunsthisorisk indfaldsvinkel. Bogen henvender sig til enhver, der er interesseret i tøj, til forskere, studerende og beskæftigede i mode-, tekstil- og beklædningsindustrien.

Læs interview med Marie Riegels Melchior i Politiken 10. juni 2011: infomedia.dk

Marie Riegels Melchior (f. 1974) er cand.mag. i europæisk etnologi og ph.d. i design og fashion history fra Kunstakademiets Arkitektskole.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Historie |
Emneord | Industrialisme | Kulturhistorie | Mode | Tøj |
Specifikt emneord | Design | Eksport | Genbrug | Industriel design | Industrikultur | Kunsthåndværk | Tekstiler |
Land | Danmark |
Periode | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Antologien er rigt og lækkert illustreret med fotos og tegninger fra de forskellige perioders karakteristiske modenedslag og er en godbid for alle, der interesserer sig for tøj, tekstil og mode, ligsom den henvender sig til forskere, studerende og ansatte i mode- og tekstilindustrien."
- Marianne Povelsen, Holbæk Amts Venstreblad, 22. juli 2011.

"... bogen kan bruges fra godt og vel gymnasieniveau af især studerende, forskere, ansatte i mode-, tekstil- og beklædningsindustrien. ... De kalejdoskopiske kapitler er velskrevne og -dokumenterede og leveret af forskere, som alle er i stand til på dygtig vis at formidle deres viden i et sprog og en form, så målgruppen kan få udbytte af læsningen. ...
Tøj, klædedragt og mode fra forskellige ældre og nyere perioder er beskrevet i diverse monografier, som ofte er skrevet ud fra en musealt forankret forskningstradition. Ingen har dog en så bredfacetteret tilgang til emnet som her i Snit, hvor bidragyderne er tilknyttet kultur- og kunsthistoriske museer, universiteter samt design- og handelsskoler. ...
Fin antologi med gode vinkler på industrikultur, beklædningsindustri, tøj og mode i Danmark efter 2. verdenskrig især."
- Lone Krøgh, Lektørudtalelse, DBC, uge 2011/29.

Se anmeldelse ved etnolog og museumsinspektør Inger Wiene på historie-online.dk

"Intentionen har været at skrive en nyttig håndbog, men den er meget mere end det, især fordi engagementet brænder igennem og billedmaterialet er så overdådigt og med mange fine detailfotos. Register og litteraturfortegnelse afrunder bogen."
- Lone de Hemmer Egeberg, Tenen nr. 3, 2011/2012.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Marie Riegels Melchior som forfatter

Dansk på mode!
2013, ISBN 978-87-635-3044-6, hft

Marie Riegels Melchior som redaktør

Verden over
2006, ISBN 978-87-635-0465-2, hft
Verden over
2006, ISBN 978-87-635-0594-9, e-publikation
 
 
 
 
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Tingenes kulturhistorie     Stoklund, Bjarne
Tingenes kulturhistorie
2003

Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe     Klæsøe, Iben Skibsted (red.)
Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe
2010

Genstandsfortællinger     Mordhorst, Camilla
Genstandsfortællinger
2009

Naturens tankelæser     Christensen, Dan Ch.
Naturens tankelæser
2009

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger