Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Engelhardt, Juliane
Borgerskab og fællesskab
De patriotiske selskaber i den danske helstat 1769-1814

2010, 499 s., hft.
ISBN 978-87-635-2585-5
Serie: Tidlig Moderne, vol. 8
ISSN 1901-9912

2010

Vejl. pris398 DKK  61 $  54 €  48 £
Onlinepris318 DKK  49 $  43 €  38 £


Tegn abonnement
 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

De patriotiske selskaber har haft stor betydning for dannelsen af det moderne velfærdssamfund. Målet for de patriotiske selskaber var at udbrede kærlighed til staten og skabe en almennyttig samfundsindstilling blandt alle landets indbyggere. Patriotisme var dermed en integrerende kraft, som sigtede på at styrke indbyggernes tilhørsforhold til staten og skabe en ny fællesskabsfølelse.

Initiativtagerne til selskaberne, som i høj grad kom fra den fremvoksende middelklasse, ønskede at udvikle statens erhvervsliv, udbygge fattig- og sygehjælpen og sørge for almen uddannelse til hele befolkningen. Gennem selskaberne etablerede borgerskabet sig som en politisk opinionsdannende befolkningsgruppe, som brød med det gamle standssamfunds hierarkiske normer og var med til at skabe, hvad eftertiden har betegnet som borgerlig offentlighed.

I oplysningstiden blev der stiftet et væld af patriotiske selskaber over hele Europa. I denne bog undersøges de 57 selskaber, der blev oprettet i det, der dengang var den danske helstats kernelande – Danmark, Norge, Slesvig og Holsten.

Hør Juliane Engelhardt tale om patriotiske selskaber ud fra sin bog i udsendelsen Alle tiders historie, DR P1, 26. september 2010

Juliane Engelhardt er ph.d., cand.mag. i historie og filosofi og adjunkt ved SAXO-Instituttet, Københavns Universitet. Hun har publiceret internationalt om patriotisme og national identitet og forsker nu i forholdet mellem religiøse vækkelsesbevægelser og moderniseringsprocesser i Danmark-Norge, Storbritannien og Tyskland 1675-1830.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Identitet | Oplysningstiden | Patriotisme |
Specifikt emneord | Filantropi | Ytringsfrihed |
Verdensdel m.v. | Helstaten |
Periode | 18. årh. | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Der findes ikke andre så omfattende værker om "De patriotiske selskaber"."
- Carsten Güllich-Nørby, DBC, uge 2010/40.

"Juliane Engelhardt har skrevet et vægtigt værk i et let læseligt sprog om et underbelyst emne baseret på et omfattende kildemateriale."
- Niels Høffding, historie- online.dk

"... Juliane Engelhardts bog [er] god at blive klog af, og med sine mange finurligheder og meget kildenære tilgang giver bogen et spændende indblik i de patriotiske selskabers virke."
- Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeblad, Nr. 2, 2011.

"De patriotiske selskaber har ikke tidligere været behandlet under en samlet synsvinkel. Bogen er derfor et pionerarbejde. Det må fremhæves som positivt, at undersøgelsen omfatter hele monarkiet og ikke som så ofte ellers alene Kongeriget. Ligeledes er det en styrke, at analysen inddrager tysk forskning i emnet, hvor man ellers ofte nøjes med den gængse angelsaksiske litteratur om national identitet. Bogen er gennemgående velformidlet ...
De anførte kritiske bemærkninger [som smerter "lokalpatrioten"]skal ikke overskygge, at vi med Juliane Engelhardts bog har fået en betydelig udvidelse af vor viden om de patriotiske selskaber og deres placering i oplysningstidens historie."
- Hans Schulz Hansen, Sønderjysk Månedsskrift 8, 2011.

"Skal vi være glade for, at vi slap af med Norge, Holsten, Sydslesvig, Island, Skåne, Halland og Blekinge? Var Danmark et ringere rige, da vi var i besiddelse af de nævnte lande?
Var indbyggerne i de gamle riger landsskadeligt illoyale eller blot mindre loyale? Hvordan så det ud med sammenhængskraften dengang? ...
Jeg skal ikke foregøgle at kunne besvare disse måske besynderlige spørgsmål, men de falder lige for, når man har læst Juliane Engelhardts ph.d.-afhandling ”Borgerskab
og fællesskab”. ...
Må der komme flere tankevækkende bøger fra hendes hånd."
- Per Pilekjær, Nordjyske Stiftstidende, 10. maj 2011.

"... et solidt studie, som takket være gode bilag, kilde- og litteraturlister kan danne basis for videre undersøgelser."
- Lars N. Henningsen, Sønderjyske Årbøger 2011.

"[D]et är en gedigen och väldisponerad undersökning ... och Engelhardt gör ett välavvägt och ekonomiskt bruk av den omfattande mängden litteratur på området. ... Det är överskådligt och lättillgängligt; den grundliga empirin och icke-spekkulativa framställningen bäddar för att undersökningen kommer att få värde som består för lång tid. ...
Sammantaget är Juliane Engelhardts bok en värdefull och vederhäftig undersökning som kommer att stå sig under lång tid."
- Jonas Nordin, Historisk Tidsskrift 112, Hæfte 2, 2013.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fædrelandskærlighed og borgerdyd     Damsholt, Tine
Fædrelandskærlighed og borgerdyd
2000

I søvnens favn     Pedersen, Mikkel Venborg
I søvnens favn
2009

Den sentimentale patriotisme     Lyngby, Thomas
Den sentimentale patriotisme
2001

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Husbondret     Jacobsen, Anette Faye
Husbondret
2008

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger