Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
Køn, ret og sædelighed i 1700-tallets Danmark

2008, 390 s., hft.
ISBN 978-87-635-0200-9
Serie: Tidlig Moderne, vol. 3
ISSN 1901-9912Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £


Tegn abonnement


Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fås også som e-publikation


Bogen tager udgangspunkt i den strenge sædelighedslovgivning under den tidlige danske enevælde, hvor førægteskabelig seksualitet og ægteskabsbrud efter Bibelens anvisninger blev straffet med åbenbar skrifte, bøde, fængsel, landsforvisning eller døden. Men hvor den religiøse synd i begyndelsen af 1700-tallet var det centrale, blev det i slutningen af 1700-tallet vigtigere for styret at sætte de ugifte forældre i stand til at forsørge de uægte børn. Det ledte til en afkriminalisering af ugiftes første og andet seksuelle forhold i 1812, der i bogen kobles med en generel sekularisering af den enevældige konges politiske legitimitet.

Nina Javette Koefoed er ph.d. og adjunkt på Institut for Historie og Områdestudier ved Aarhus Universitet.

Modtager af Krakaprisen 2005.
Fra priskomiteens begrundelse:
»Der skabes opmærksomhed på børns forsørgelse og på de uægte børns vilkår og større ligeret. Parallelt hermed dokumenteres, at faderskabet udvikler sig fra at blive opfattet som reelt ægteskabsløfte til forsørgelsesansvar over for barnet, men ikke over for kvinden.

Denne udvikling, der er helt original og ikke tidligere har været påvist i Danmark, tegnes med en historikers og arkivrottes sikre hånd. Med et omfattende og vanskeligt tilgængeligt arkivmateriale argumenterer Nina Kofoed i detaljer overbevisende for denne overordnede udvikling...Afhandlingen igennem forholder forfatteren sig selvstændigt og originalt til komplicerede historieteoretiske positioner, der udfoldes og diskuteres igennem analyserne og det empiriske materiale uden at blive påtrængende. Kønnet står klart, men diskret frem som det sted, hvor de afgørende skred sker.«


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kirkepolitik | Kulturhistorie | Kønsstudier | Reformationen | Retshistorie | Socialhistorie |
Specifikt emneord | Barnemord | Domstole | Seksualitet | Sekularisering | Strafferet | Voldtægt | Ægteskab |
Land | Danmark |
Periode | 18. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Set i lyset af vore dages mange konflikter om seksualmoral, ikke mindst den forkvaklede kropsforskrækkelse, der kommer til udtryk i den såkaldte tørklæde-debat, er det en interessant bog, fordi den dybest set fortæller historien om fornuftens og humanismens pres på kristendommen."
- Mogens Rüdiger, Berlingske Tidende, 8/3-08.

"Det er en grundig og spændende akademisk undersøgelse, der gør rede for teorier, metoder, og på baggrund af et stort kildemateriale (politik, lovgivning og sagsakter) giver indsigt i, hvordan en stat udvikler sig fra at være stærkt styrende i private forhold til at tage flere individuelle hensyn til gavn for både mænd, kvinder og børn. Fornem dokumentation af sekularisering med kønsteoretiske perspektiver."
- Anny Skov Madsen, Lektørudtalelse fra DBC, februar, 2008.

"For denne læser er det vildt interessant i de indledende kapitler at læse om baggrunden for den ændrede moral i sekulariseringen, der ses som en følge af naturrettens stadig stærkere position fra 1730’erne og fremad. ... det er imponerende arbejde, Nina Javette Koefoed lægger frem i bogen. Hvert afsnit er underbygget af udstrakte studier af kilder og arkivalier, hvad de omfattende fortegnelser og bilag bag i bogen vidner om. Kønshistorien viser sig at give et vigtigt nyt syn på stoffet, og kønsperspektivet forfiner og nuancerer forståelsen af de kræfter, der er afgørende for de ændrede holdninger til sædelighed op gennem 1700-tallet."
- Mette Kunør, Kontur nr. 17/2008.

"Nina Javette Koefoed, adjunkt på Århus Universitet, har med sit værk om køn, ret og sædelighed i 1700-tallets Danmark vist os et billede af det danske samfund i 1700-tallet, der ikke tidligere har været belyst - nemlig et samfund, hvor uægteskabelig seksualitet var forbundet med statslig indgriben, der tog afsæt i normer og moral, som langt fra var statiske. ... I sin helhed udgør værket et vigtigt bidrag til den øvrige forskning indenfor dette og relaterede emner.
- Mette Seidelin, historie- online.dk
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Nina Javette Koefoed som forfatter

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2010, ISBN 978-87-635-3397-3, e-publikation
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

I seng med romerne     Lund, Allan A.
I seng med romerne
2005

Kvinder, familie og formue     Dübeck, Inger
Kvinder, familie og formue
2003

Dødsstraffens kulturhistorie     Floto, Inga
Dødsstraffens kulturhistorie
2001

I søvnens favn     Pedersen, Mikkel Venborg
I søvnens favn
2009

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger