Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Lund, Allan A.
I seng med romerne
Køn og sex i det antikke Rom

2005, 336 s., indb
Illustreret
ISBN 978-87-635-0201-6Vejl. pris275 DKK  42 $  37 €  33 £
Onlinepris220 DKK  34 $  30 €  26 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I seng med romerne er en moderne kulturhistorie, der på basis af et omfangsrigt kildemateriale uden omsvøb fremstiller de antikke romeres sexliv og holdning til sex.

Den omhandler alle aspekter af romernes kønsroller og seksuelle adfærd sat ind i en kulturantropologisk, etnografisk, historisk, filologisk, juridisk og arkæologisk sammenhæng. Fra mandlig og kvindelig prostitution over vin, sex og bacchanalier til kejser Augustus' forsøg på disciplinering af romerske borgeres seksualliv til "det tredje køn" (hermafroditter, kastrater, amazoner og homoseksuelle) samt forestillinger om undfangelse, fødsel, abort, prævention, faderskab og holdningen til voldtægt i form af raffinerede afstraffelsesformer for "voldtægtsforbrydelser".

Allan A. Lund, f. 1944, historiker og filolog. Dr.phil. på afhandling om Tacitus’ Germania. Internationalt anerkendt germanerforsker for bl.a. Zum Germanenbild der Römer (1990) og Die ersten Germanen (1998). I Danmark kendt for Hitlers håndlangere. Heinrich Himmler og den nazistiske raceideologi (2001). Har også oversat H.C. Andersens grækenlandsbeskrivelse: Οδοιπορικο στην Ελλαδа (1974).

English
I seng med romerne is a modern cultural history that presents bluntly the sex life and attitude to sex of the Romans of Antiquity on the basis of an extensive source material.

It deals with all the aspects of the Roman sex roles and sexual behaviour in a cultural-anthropological, ethnographic, historical, philological, legal and archaeological context. From male to female prostitution across wine, sex and bacchanalias to Emperor Augustus’ attempts to discipline the Roman citizens’ sex lives into “the third sex” (hermaphrodites, castrates, amazons and homosexuals) as well as notions of conception, birth, paternity, infanticide/exposure and the attitude to rape in the shape of sophisticated methods of punishment for “rape crimes”.

 
Emneområde | Græsk-romersk oldtid |
Emneord | Filologi | Kulturhistorie | Kønsstudier | Romerriget |
Specifikt emneord | Homoseksualitet | Prostitution | Seksualitet | Voldtægt |
Land | Italien |
By m.v. | Rom |
Periode | Klassisk oldtid |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Allan A. Lund er en af vore absolut bedste kendere af Romerrigets historie ... Han dykker gerne ned i de latinske tekster, som han er en mester i at oversætte og sætte ind i en større sammenhæng. Hans nye bog er derfor også et vigtigt indspark i den internationale litteratur om den klassiske verdens seksualitet."
- Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende

"I seng med romerne handler om meget mere end om eftermiddagens begær med frem og tilbage, hvidvin og romersk kage.
Lund har skrevet en tæt pakket, allround orienterende og yderst interessant kulturhistorie om en kultur og dets sprog, det desværre er lykkedes socialdemokratiske og sågar borgerlige undervisningsministre næsten at uddrive af dansk undervisning og almen dannelse."
- Bo Tao Michaëlis, Politiken

"Den myreflittige Allan A. Lund har ikke bare, som det er hans sædvane, arbejdet sig igennem dynger af mere eller mindre obskure, antikke tekster om køn og sex; han har også truffet en kraftig beslutning om at kalde en spade for en spade. Det betyder, at vi her har en nogenlunde definitiv beskrivelse af, hvad romerne gjorde, og hvordan de omtalte det. Omsider. Fyldestgørende. Og velskrevet tillige."
- Anne Knudsen, Weekendavisen

"Steg vi ombord i tidsmaskinen ville vi have store vanskeligheder ved at forstå signaler og strukturer i den romerske adfærd. Med Allan A. Lunds bog som guide ville vi kunne klare os bedre ... Den smukke bog er fint illustreret - Med saft og kraft. Litteraturlisten er imponerende, og noter og register i orden. Alle der berejser Rom bør for deres egen skyld læse Lunds bog og kommme fortiden nærmere."
-Georg Metz, Information

"Bogen giver et interessant perspektiv på seksualiteten i vor tid og understreger med al tydelighed den vægt, kulturen har, for hvad vi opfatter som rigtigt og forkert.
- Rasmus Nejst Jensen, Ugeskrift for læger
Læs hele anmeldelsen

"Historikeren og filologen Allan A. Lund vejleder os med nøgternt overblik gennem de mange særheder og uhyrligheder, der forekom naturligt i denne spændende tid før den kristne seksualmoral ... Ud over det umiddelbart interessante ved at få indblik i de romerske specialiteter sætter det ligeledes os selv i et perspektiv; det er tankevækkende, hvor meget menneskeligheden har til fælles på tværs af et par årtusinder."
- Niels Ellevang, Jyllands-Posten

"Forfatteren er begejstret for sit emne, han er ikke bange for noget, og han formår at frugtbargøre mange af sine spidskompetencer.
På en forbavsende måde fornemmes kontinuitet fra tidligere værker om Tacitus, racespørgsmål, satire og moderne antropologiske tilgange til "os og de andre".
Desuden er det jo en kæmpe styrke at beherske grundsproget latin på det høje niveau, der her er tale om. Ubesværet omgang med kilderne er en første forudsætning for at forstå en anderledes epoke, og her får vi også kommenterede gennemgange af ordforråd og etymologi. Kilderne udnyttes generelt både udtømmende og sobert, inskriptioner supplerer fint de ellers overvejende litterære tekster fra især kejsertiden ... Bogens emne appellerer til alle og behandles i en folkelig stil. Der er illustrationer og i det hele taget noget for husarerne."
- Hans Gregersen, Nordjyske Stiftstidende

"Det er et imponerende stykke klassisk kulturhistorie, der er både relevant og aktuelt."
- Berlingske Tidende

"Det er tydeligt at forfatteren har valgt at give os en fremstilling uden omsvøb, spækket med noter, med gode illustrationer og skrevet ligefremt. Over 258 sider præsenterer forfatteren læseren for det spændende emne. Bogen er inddelt i 9 velskrevne artikler, prostitution, slaveri og prostitution, I Bacchus' tegn, vin og kys, hor og utroskab, hor og utroskab, den tredje køn, romerskhed, homo mollis og afslutningskapitlet, ved livets begyndelse. Bogen er forsynet med en ganske dækkende bibliografi, et godt noteapparat som giver læseren mulighed for at kikke forfatteren i kortene.
Bogen er skrevet i et veloplagt sprog, spækket med citater og giver et vist indblik i seksualiteten i Rom i senrepublik og tidlig kejsertid. Forfatteren bør roses for den meget store kildemængde, som han helt klart behersker. Det er glædeligt, at forfatteren har valgt at disponere bogen temmelig bredt, afslutningskapitlet om "børns vilkår" er en fortræffelig ide. Man kan ikke undlade at blive imponeret af den meget store mængde af citater som krydrer bogen. Det er en fortræffelig idé - det giver bogen sjæl, autenticitet og gør den vedkommende. Læseren føler, at han får et kik ind i den romerske virkelighed."
- Torben Svendrup, Antikkens Venner

"Jo, emnet er aktuelt, og Allan A. Lunds bog er et godt og anderledes bidrag ... Det er der blevet en veloplagt, velskrevet og særdeles grundig bog ud af ... [V]ores vidende forfatter fører os med udgangspunkt i emnet sex på en meget vedkommende måde langt omkring i romersk kulturhistorie. En omfattende litteraturhistorie hjælper læseren videre ...
[D]en store viden forstyrrer ikke læsningen - gør den tværtimod spændende med sine mange detaljerede diskussioner. Glimrende sengelekture."
- Jacob Isager, Sfinx
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Basis     Tortzen, Chr. Gorm
Basis
1999

Prologos     Tortzen, Chr. Gorm
Prologos
2002

Det persiske felttog (Anabasis)     Xenophon
Det persiske felttog (Anabasis)
2002

Herakles     Euripides
Herakles
2019

Romersk antologi     Christensen, Bent & Chr. Gorm Tortzen (red.)
Romersk antologi
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger