▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Dødsstraffen synes at appellere til helt elementære behov for hævn og gengældelse, der ligger dybt i den menneskelige natur. I denne lille, men tankevækkende bog fortæller Inga Floto om de former, dødsstraffen har antaget gennem de sidste 400 års turbulente, vestlige historie.
Bogen er opdelt i fire kapitler, der kan læses fortløbende eller som fire enkeltstående essays. Første kapitel, Ritualet, behandler dødsstraffen i den tidligmoderne periode 1600-1750, hvor grusomme og bestialske afstraffelsesformer hørte til dagens orden. Andet kapitel, Tidehverv, behandler Oplysningstiden, hvor det religiøse verdensbillede brød sammen og en ny strafferetstænkning så dagens lys. Tredje kapitel, En moderne død, beskriver de former, dødsstraffen antog i den moderne, sekulariserede verden. Henrettelserne, der før havde været offentlige ritualer, blev gemt bag lukkede døre, og teknikken holdt sit indtog i humanitetens navn i form af guillotine, elektrisk stol og gaskammeret. I fjerde kapitel, Staten og døden, vises det hvordan dødsstraffen stadig er dybt rodfæstet i retsbevidstheden i moderne demokratier og udgør et stadigt tilbagevendende etisk dilemma. Kapitlet diskuterer synspunkterne for og imod dødsstraffen, skitserer historien om dens afskaffelsen og afslutter med en analyse af den amerikanske dødsstraf, hvor moderniteten er ført ud i sin yderste konsekvens i en fuldstændig klinisk og bureaukratisk form, der forekommer mange europæere formålsløs og absurd.
Inga Floto (f. 1937) er dr.phil. på en afhandling om amerikansk udenrigspolitik (1973) var professor i historie ved Københavns Universitet til 2006. Desuden var hun medredaktør på Historisk Tidsskrift i perioden 1974-83.
Alle udgivelser af
Inga Floto som forfatter
Historie 1999, ISBN 978-87-7289-381-5, hft
| |
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.Kunder, som har købt denne titel, købte også
|