Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Schmidt, Garbi
Nørrebros indvandringshistorie 1885–2010

2015, 491 s., hft.
ISBN 978-87-635-4338-5Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Onlinepris280 DKK  43 $  38 €  34 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

English Summary

Etnisk mangfoldighed er i dag en tydelig dimension af Nørrebro, men er indvandring til kvarteret et nyt fænomen, eller har indvandring fra tidligt i historien bidraget til Nørrebros liv, udvikling og fortælling?

Denne bog beskriver Nørrebros indvandringshistorie, fra svenske tjenestepiger og russisk-jødiske flygtninge over tyske krigsflygtninge og tyrkiske og pakistanske gæstearbejdere til nutiden, hvor Nørrebro både fejres og fordømmes som Københavns indvandrerkvarter. Hvilke roller har indvandrere spillet i kvarteret igennem tiden? Hvem var de, både som grupper og individer? Hvordan spillede indvandring sammen med den fortælling om Nørrebro, som er blevet udviklet og genskabt over tid: byens urolige hjørne, præget af arbejderklasse, fattigdom og aktivisme? I hvilke perioder har indvandrerne været synlige, og i hvilke perioder er de knapt blevet bemærket – selvom de har været der? Og hvordan har sådanne forandringer spillet sammen med byens rum, bystyrets politik og den danske nationalstats håndtering af indvandring over tid?

Nørrebros indvandringshistorie 1885–2010 er en bog om, hvordan indvandring har formet et kvarter, en by – og et land.

Garbi Schmidt er dr.phil. og professor (mso) i Kultur- og Sprogmødestudier ved Roskilde Universitet. Dette er hendes doktordisputats.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Historie |
Emneord | Arbejderhistorie | Feltarbejde | Kulturstudier | Minoritetsstudier | Socialhistorie | Urbanitet |
Specifikt emneord | Aktivisme | Arbejderbevægelse | Borgerdeltagelse | Byhistorie | Demografi | Flersprogethed | Flygtninge | Foreninger | Immigration | Integration | Interkulturalitet | Interviews | Kulturmøde | Kulturteori | Lokalsamfund | Migration | Multikulturalisme | Sociale forhold |
By m.v. | København | Nørrebro |
Periode | 20. årh. | 21. årh. |

Pressen skrev

"Myten om Korsbæk [Matador] – med flera representationer – som symbol för "den sanna nationen" utmanas sällan i Danmak, men detta kan vara på väg att förändras. Ett exempel är en uppmärksammad avhandling om stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn, skriven av Garbi Schmidt vid Roskildes universitet: Nørrebros invandringshistorie 1885–2010. Verket utgör ypperligt spännande läsning och kan tolkas som en direkt utmaning gentemot produktionen av "sanning", manifesterad i den politiska tanken att Danmark på några korta decennier lämnat ett tillstånd av rasbiologisk och kulturbiologisk "renhet "("etnisk homogenitet"). Schmidt visar utifrån Nørrebro att den danska invandringshistorien är mer komplex än så." Læs den fulde anmeldelse her

— Henrik Arnstad, Göteborgs-Posteen, 22. juli 2016

I de beskrivende afsnit får læseren et ganske godt indblik i Nørrebros udviklingshistorie, både hvad angår indvandring og levevilkår. Fremstillingen er ledsaget af gode citater, der gør læsningen interessant og nærværende ... Det er prisværdigt, at forskningsresultater på denne måde bliver gjort mere umiddelbart tilgængelige.

— Johannes Lebech, Noter - Historielærerforeningens fagblad 208, marts 2016

Boken bygger på ett ymnighetshorn av blandade källor. Allt från intervjuer, ett omfattande arkivmaterial och personligt nedtecknade berättelser. Bara för att nämna några. Det finns inte en tuva som Schmidt inte har vänt på. Det är en komplex, sammansatt, mättad och yvig framställning...Schmidt har skrivit en akademisk avhandling. Men den är så mycket mer än så. Dess styrka är varken de teoretiska eller för den delen de metodiska avsnitten. Tvärtom. Däremot förtjänar denna fantastiska framställning att göras om till ett manuskript till en tv-serie eller film som kan skildra en berättelse om ett annat Danmark. Som kan balansera och kontrastera den kanoniserade berättelsen "Matador" om ett annat Danmark.

— Hans-Åke Persson, Kvällsposten, 12. februar 2016

Bogen kan varmt anbefales. Bogen er bestemt værd at læse. Den kan læses af alle med hang til lokalhistorie. Ja den giver faktisk meget mere.

Uwe Brodersen, Dengang.dk, oktober 2015

Garbi Schmidts afhandling er en milepæl i dansk migrations- og kulturforskning, som både hun og Nørrebro kan være særdeles glade for.

— Poul Aarøe Pedersen, Politiken , oktober 2015

Garbi Schmidt er både en fremragende forsker og formidler. Det lykkes hende at tegne et portræt af en på samme tid fantastisk og forkætret bydel i en bog, som er lige langt fra idyllisering og skrækbillede.

— Tom Ekeroth, Danske kommuner, efterår 2015

Når hun ruller sin omfattende research ud, der nærmest hus for hus afdækker, hvem der er flyttet ind i seks gader på Nørrebro, er det markant, hvor store lighedstræk, der er til i dag: Svenskere, tyskere og jøder fik ofte det glatte lag, når de landede i Danmark og valgte at blive her, selv om de måske var på vej til USA. »Alle blev set på som indvandrere, hvadenten de var fra Jylland, Sverige eller Tyskland. I starten, i 1880erne var der mange svenskere, som kom. De blev set som et problem; Som om de havde en dårlig moral. Svenske kvinder blev fremstillet som prostituerede. Mændene som skruebrækkere,« fortæller Garbi Schmidt.”, skriver Berlingske i et interview om Nørrebros indvandringshistorie.

— Louise Stigsgaard Nissen, Berlingske, 5. september 2015

Garbi Schmidt sætter indvandringen og Nørrebro i et historisk perspektiv, og bogen skriver sig på den måde ind i den stadig aktuelle samfundsdebat om den etniske mangfoldighed i Københavns mest farverige nabolag.

— Louise Højmark, Kristeligt Dagblad, maj 2015

"Fortællingen om et Danmark som et etnisk homogent samfund, hvor indvandrere først var noget, der kom til Danmark for få årtier siden, er både forfejlet og farlig for den nuværende debat om indvandrere, siger professor Garbi Schmidt, der netop har færdiggjort sin doktordisputats om indvandringen på Nørrebro"

— Julie Elmhøj, Information, 21. januar 2015

Nørrebros indvandringshistorie 1885-2010 er en analyse, som lægger grunden for kommende analyser. Ved at satse på en bred kulturhistorisk analyse, når den meget videre end mange af de statistisk-økonomiske analyser af indvandringen

— Morten Thing, SOCIAL KRITIK 2015

” At Rafaels livshistorie, som efterhånden har nogle år på bagen, er relevant i dag, skyldes ikke mindst, at den giver os indblik i, hvordan et flygtningeliv kan ændre sig i mødet med et værtsland, også i et langt tidsmæssigt perspektiv. Edelmanns historie er ikke repræsentativ, den er en historie ud af mange. Men netop derved kan den bidrage med et blik på flygtninge som enkeltindivider – hvilket faktisk også er samfundsmæssigt relevant.” Garbi Schmidt skriver på Videnskab.dk om Rafael Edelmann, en jødisk, lettisk flygtning som kom til Danmark som barn i 1909, og hvorfor hans historie stadigvæk er relevant i dag. Rafael Edelmanns historie indgår i Nørrebros indvandringshistorie 1885-2010.


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Dødsstraffens kulturhistorie     Floto, Inga
Dødsstraffens kulturhistorie
2001

Struensees vej til skafottet     Glebe-Møller, Jens
Struensees vej til skafottet
2007

At være dansk     Jenkins, Richard
At være dansk
2014

Kvinder, familie og formue     Dübeck, Inger
Kvinder, familie og formue
2003

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger