Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Holk, Iben (red.)
Lethland
Jørgen Leth. Lyrikeren og essayisten

2012, 416 s., hft.
ISBN 978-87-635-3749-0

2012

Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Særtilbud140 DKK  21 $  19 €  17 £

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Jørgen Leths løbebane begynder i journalistikken, hvor stoffet er jazz, sport, ballet og film. Alt sammen emner, der senere dukker op i hans kunstneriske univers. I Lethland er fokus lagt på Leths essayistiske og lyriske produktion. Antologiens idé er at undersøge og bestemme betydningen, det nyskabende, udviklingen og brudfladerne i forfatterskabet gennem analytiske indfaldsvinkler og fortolkninger fra værk til værk.

Selve antologien består af tre dele: Første del omhandler lyrikken, der bliver behandlet kronologisk. Andel del behandler essayistikken og er tematisk anlagt, og endelig afsluttes antologien med et langt interview med Jørgen Leth i samtale med Iben Holk.

Bogens 18 medvirkende, forfattere, kritikere og litteraturforskere, er valgt på baggrund af tidligere arbejder om forfatteren eller med beslægtet tematik, og formålet med antologien er at fremstille et studieredskab, der skal danne platform for videre forskning i Jørgen Leths forfatterskab. Bogens forfattere medvirker på denne måde til at bestemme arten og betydningen af Jørgen Leths kunst.

Målet for antologien er således at åbne for nye vinkler på Jørgen Leths kunstneriske virke, der er mere aktuelt end nogensinde.

Bogens bidrag er skrevet af Søren Birkvad, Bo Bjørnvig, Lars Bukdahl, Peer F. Bundgaard, Birgitte Rasmussen Hornbek, Mikael Jalving, Bo Hakon Jørgensen, Stefan Kjerkegaard, Peter Stein Larsen, Anders Leifer, Bo Tao Michaëlis, Lars Movin, Louise Mønster, Lilian Munk Rösing, Asger Schnack, Frederik Stjernfelt, Karen Syberg og Tania Ørum. Iben Holk har desuden interviewet Jørgen Leth til antologien.

Iben Holk, cand.phil. er redaktør af en portrætserie om danske forfattere i otte bind og er bl.a. forfatter til Jærtegn. Et essay om Johannes V. Jensens myter samt netlitteraturhistorien Epoke.


 
Emneområde | Film og medier | Litteraturvidenskab |
Emneord | Essay | Litterær analyse | Lyrik | Selvbiografi | Sport |
Specifikt emneord | Digtanalyse | Film auteur | Filmanalyse | Forfatterportræt | Forfatterskab | Interviews | Jazz |
Biograferet person | Jørgen Leth |
Periode | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"... udfoldede nærlæsninger af de enkelte værker og en mangfoldighed af tilgange til forfatterskabet. ...
Skribenterne er fortrinsvis universitetsansatte, og de holder et højt fagligt niveau.
Generelt virker det, som om hver enkelt skribent har fået det rigtige værk til analyse, det vil sige det værk, den pågældende har de bedste forudsætninger for at analysere. ...
Museum Tusculanums Forlag har leveret en grafisk smagfuld bog og en ualmindelig dygtig korrekturlæsning."
- Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad, 8. januar 2013.

"Lethland er bygget op i tre dele. Og en ting mærker man i samme sekund, man åbner bogen. Leth er en, man forholder sig til. Artiklerne er nysgerrige, skeptiske, medspillende eller ligefrem underdanige. Men aldrig lunkne! ...
Dobbeltblikket er et gennemgående tema i bogen. Hele den særlige lethske tvetydighed mellem at forsluge sig på livet og være en interesseløs betragter. Mellem det aristokratiske og folkelige. Mellem pop og finkultur. Mellem afskrivningen af metaforen og et næsten patetisk billedsprog. Mellem idealet om at forsvinde som forfatterjeg, kun for at blive tifold eksponeret. Og sidst, men ikke mindst det glidende grænseland mellem det flade og det overfladiske."
- Liselotte Wiemer, Politiken, ♥♥♥♥♥ 10. januar 2012.

"... bogen er lagt an som en nærmest kronologisk gennemgang af det lethske oeuvre, sådan at de enkelte samlinger analyseres af skiftende kritikere eller forskere. Der er mange kloge iagttagelser, og alle forfatterne går meget ind for Jørgen, meget! Ingen tør i dag andet!"
- Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten, 12. januar 2013.

"HAN KAN ALTSÅ NOGET, HAM LETH
Jørgen Leth er i virkeligheden ikke min kop te. Han fik sit store gennembrud i 1967 med ”Sportsdigte” og ”Det perfekte menneske” og har siden haft enorm indflydelse på dansk litteratur, poesi og film. At han rent faktisk har det, anede jeg sådan set ikke, før jeg gik i gang med antologien Lethland (Museum Tusculanums Forlag), redigeret af Iben Holk. Antologien indeholder ikke blot et fantastisk interview med manden, men giver også et kronologisk indblik i Leths lyrik. Bogens højdepunkt er dog de mange bidragydere, der hver især fortæller og forstår at formidle, så alle forstår, hvad Leth rent faktisk har betydet – hvad han har sat i gang og i virkeligheden også, hvorfor han er den store kunstner, han er. Det er en god bog, og den giver ikke blot indblik i Leths forfatterskab, men også i den udvikling, dansk litteratur har undergået de sidste 40 år."
- Julia, Femina, FFFFF 31. januar 2013.

"Hver artikel omhandler ét værk og kan læses selvstændigt. Samlet giver artiklerne en flot buket af læsninger, smukt bundet sammen og perspektiveret af Iben Holks interview med Leth. ... Det er velskrevne artikler, meget vidende, egentlig ikke svære, men mange af dem kræver viden om Leth og litteratur. Grundig bibliografi. Flot omslag, godt layout.
.. denne nye bog er dels et opdateret bud på Leth-Iæsninger, dels er den det værk, som bedst kommer rundt i hans forfatterskab og kan anvendes bredest.
Gedigent og flot værk ... For studerende og - som enkeltartikler - elever på gymnasieniveau."
- Marianne Majgaard Jensen, DBC, uge 2013/06.

"Jørgen Leths navn står for andet og mere end beretningen om kokkens datter i hans Haiti-beskrivelser, der dels slog benene væk under ham, dels slog hans navn fast i den brede befolkning, der ellers kun kendte ham som kommentator til Tour de France.
Den manglende indsigt søger denne bog at råde bod på. ...
Den afsluttende og meget væsentlige samtale mellem Holk og Leth finder sted på Restaurant Peder Oxe over en middag med efterfølgende kaffe med avec over 7 ½ time, og den fylder 45 sider. Her kommer man tæt på Leth; Holk og Leth forstår hinanden og taler samme sprog.
"Lethland" er en fundamental bog om forfatterskabet."
- Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 4. marts 2013.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Læsø Land     Stoklund, Bjarne
Læsø Land
2018

Kulturradikalismens musik     Fjeldsøe, Michael
Kulturradikalismens musik
2013

Naturens tankelæser     Christensen, Dan Ch.
Naturens tankelæser
2009

Til Rigets forsvar og Byens gavn     Westerbeek Dahl, Bjørn
Til Rigets forsvar og Byens gavn
2017

Renæssancen     Pade, Marianne & Minna Skafte Jensen (red.)
Renæssancen
2004

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger