Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Westerbeek Dahl, Bjørn
Til Rigets forsvar og Byens gavn
Københavns byplanlægning 1600–1728

2017, 1070 sider
Tre bind
ISBN 978-87-635-4501-3Vejl. pris1200 DKK  184 $  162 €  144 £
Onlinepris960 DKK  147 $  129 €  115 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I 2017 kan København fejre sit 850-års jubilæum. I det rigt illustrerede trebindsværk Til Rigets forsvar og Byens gavn fortæller Bjørn Westerbeek Dahl om Københavns forvandling fra en lille by af middelalderligt tilsnit til ‘Kongens København’ med et kraftigt præg af barokkens idealer: lange lige gader, symmetri, harmoni og ‘Zirlighed’, som man i samtiden udtrykte det. Det hele var omsluttet af fæstningsværkernes volde og grave.

Udviklingen foregik i ryk: I 1649 fandt Rigsrådet og Kong Frederik 3. sammen om en samlet plan for såvel fæstning som nye bydele. Efter den svenske belejring af København i 1658–60 blev planen ændret som følge af opførelsen af Kastellet, og frem mod år 1700 fik København den form, som byen beholdt frem til voldenes fald i 1870.

Planerne for fæstningen og byen gik hånd i hånd. Disse planer var, som også senere hen, store, men få blev realiseret og da oftest i fragmentarisk form som mærkelige relikter i bybilledet. Mest markant var arbejdet med Kongens Nytorv, som man uden held søgte at give en harmonisk geometrisk form, og pladsen er derfor viet et særligt kapitel i bogen.

Andre kapitler fortæller om de folk, der byggede og vedligeholdt fæstningen, om porte, vagthuse, møller og andre bygninger i og ved Kastellet. Centralt i bogen er også historier om de mange konflikter, der uvægerligt opstod omkring portenes åbningstid, færdslen på voldene eller fornyelsen af vandledningerne på tværs af voldgravene.

Til Rigets forsvar og Byens gavn bygger på grundige studier af breve og regnskaber fra samtiden og viser, hvor væsentlige udbygningerne sent i 1600-tallet faktisk var for Københavns udvikling. Bogen er skrevet i et let og tilgængeligt sprog, og med de mange hidtil ukendte afbildninger af samtidens kort og tegninger vil den være interessant læsning for enhver historisk interesseret.

Bjørn Westerbeek Dahl er bibliotekar og historiker. Tidligere ansat på bl.a. Rådhusbiblioteket i København, nu medarbejder ved Danmarks Kirker, Nationalmuseet. Han er formand for Selskabet for Københavns Historie og har tidligere udgivet monografier om bl.a. Fredericias og Nyborgs fæstningsværker.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Militærhistorie |
Specifikt emneord | Ingeniører | Kastellet |
By m.v. | København |
Periode | 17. årh. | 18. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
Dødsstraffens kulturhistorie     Floto, Inga
Dødsstraffens kulturhistorie
2001

Danmark i Europa 750-1300     Hybel, Nils
Danmark i Europa 750-1300
2003

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe     Klæsøe, Iben Skibsted (red.)
Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe
2010

Stednavne i København og Københavns Amt     Jørgensen, Bent
Stednavne i København og Københavns Amt
1995

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger