Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Himmelstrup, Kristian
En sejlbåd for vindstille
En biografi om J. P. Jacobsen

2014, 335 s., indb
Illustreret
ISBN 978-87-635-4079-7Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

J. P. Jacobsen er en af Danmarks væsentligste forfattere. Han var berømt i sin samtid og blev ført frem som fanebærer for Det Nye af tidens betydeligste kritiker, Georg Brandes. Han introducerede Charles Darwins evolutionslære for det brede publikum i Danmark og oversatte hans hovedværker til dansk. Han var en anerkendt videnskabsformidler og blev en hyldet forfatter. Marie Grubbe og Niels Lyhne var de mest omtalte udgivelser, da de udkom, ligesom novellen "Mogens" – i hvert tilfælde i bakspejlet – betegnede et skel i litteraturhistorien. Man kunne allerede i samtiden se, at noget var på færde, selv om man ikke var sikker på hvad.

I årene efter sin død fandt han endelig sin plads som den Excellence, han selvironisk betegnede sig som, mens han endnu levede. Han blev dekadencens mesterdigter, berømt og tilbedt som få, især i de tysktalende lande. Han var uden sammenligning Rainer Maria Rilkes yndlingsdigter, ikke kun fordi han var sprogets mester, men fordi man simpelthen blev dybere i troen på livet ved at læse ham:

"En verden vil komme over Dem, en verdens lykke, rigdom og ubegribelige storhed. Lev for en tid i disse bøger, lær af dem, hvad der synes Dem værd at lære, men frem for alt, elsk dem. Denne kærlighed vil tusind og atter tusind gange blive gen-gældt, uanset hvordan Deres liv måtte forme sig."

En sejlbåd for vindstille er den første egentlige biografi om J. P. Jacobsen, der er udkommet siden 1911.

Kristian Himmelstrup Kristian Himmelstrup (f. 1971) er cand.mag. og M.A. i skandinavisk litteratur. Han har undervist i dansk litteratur, skrivekunst og kulturformidling på universiteter i Danmark og USA og har udgivet flere bøger inden for de samme emner. Han har desuden udgivet tre romaner.


 
Emneområde | Litteratur | Litteraturvidenskab |
Emneord | Biografi | Det moderne gennembrud | Litteratur | Litteratur og samfund | Litteraturhistorie | Lyrik |
Specifikt emneord | Georg Brandes | J.P. Jacobsen | Litteratur og samfund |
Verdensdel m.v. | Skandinavien |
Biograferet person | J.P. Jacobsen |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Ny biografi præsenterer livligere og vittigere J. P. Jacobsen end den sædvanlige hensygnende ord-aristokrat fra Thisted."
- Lars Bukdahl, Weekendavisen, 17. oktober 2014.

Jeppe Krogsgaard Christensen anmelder En sejlbåd for vindstille i Berlingske og skriver om bogen, at den er ”akademisk i sin grundighed og dokumentation, men ikke i sin uhøjtidelige sprogtone”. Læs hele anmeldelsen fra den 31.10.2014 her

"Biografien har fokus på JPJ som person, stilen er veloplagt fortællende, og bogen er smukt illustreret. Den er alment tilgængelig og kan læses uden faglig viden inden for litteraturhistorie ... Fortællende og fængende biografi ... ."
- Marianne Majgaard Jensen, DBC, uge 2014/45

“Værket er fint illustreret med fotos og lignende og ofte akkompagnerer nogle af Jacobsens utallige vignetter fremstillingen. Der er ikke noget bedre sted at blive klog på Jacobsen, bogen er så solid og så velskrevet, at den er en fremragende introduktion til Jacobsen og hans tid - et standardværk.”
- Torben Wendelboe, Litteratursiden.dk, 13.11.2014.
Læs hele anmeldelsen her

"... en højst troværdig fremstilling ... Der er ikke meget nyt i stoffet, men det er godt og afmålt fortalt."
- Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad, 10. januar 2015

"Den giver fyldig besked om alt det vi allerede ved om Jacobsens liv og levned, den er flot illustreret og formidlingsaspektet er vægtet meget højt ... . Beskrivelserne af Jacobsens to udenlandsophold er interessante og informative."
- Jørn Erslev Andersen, Jacobseniana, nr. 9, 2015

"En sejlbåd for vindstille er generelt en veloplagt og velunderbygget biografi, der nuancerer det eksisterende billede af Jacobsen. Der går formodentlig og forhåbentlig ikke igen godt 100 år før den næste biografi kommer, men Kristian Himmelstrups bog vil utvivlsomt have vind i sejlene i mange år fremover."
- Jens Lohfert Jørgensen, Danske Studier, 2015

Samtlige udgivelser på forlaget med -

Kristian Himmelstrup som forfatter

Den udødelige soldat og jeg
2000, ISBN 978-87-7289-633-5, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

38 mytologiske limericks     Hansen, Mogens Herman
38 mytologiske limericks
2015

Introduktion til Æslet     Tortzen, Chr. Gorm
Introduktion til Æslet
1988

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Mad, drikke og tobak 1800-35     Hyldtoft, Ole
Mad, drikke og tobak 1800-35
2012

Fire Horats-studier     Andersen, Jens Kr.
Fire Horats-studier
1994

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger