Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Paterculus, Velleius
Persson, Sebastian & Thomas Eske Rasmussen (ovs.)
En kortfattet romersk verdenshistorie

2010, 205 s., hft.
ISBN 978-87-635-3272-3
Serie: Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning, vol. 346
ISSN 0107-9212Vejl. pris175 DKK  27 $  24 €  21 £
Onlinepris140 DKK  21 $  19 €  17 £
Klassesæt
Pris ved køb af klassesæt (min. 25 stk.): 75 kr./stk. ekskl. moms


Tegn abonnement
 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I 1. årh. e.Kr. gjorde den romerske officer og historiker Velleius Paterculus tjeneste i hæren under kejserne Augustus og Tiberius. I ca. år 30 skrev han en verdenshistorie, som behandler Roms historie fra mytisk tid til hans samtids glorværdige kejserrige.

En kortfattet romersk verdenshistorie er en gennemgang af centrale begivenheder i Roms tusindårige historie, hvor også forfatterens egne øjenvidneberetninger fra årene i statens tjeneste indgår. Værket er skrevet med en levende interesse for både historie, kultur og psykologi.

Velleius Paterculus hører til blandt de mindre kendte romerske historikere, og formidlingen af romersk selvforståelse i den tidlige kejsertid gør bogen interessant i et mentalitetshistorisk perspektiv. Det er samtidig det eneste historieværk fra tiden under kejser Tiberius, som er overleveret til i dag.

Bogen er den første danske oversættelse af Velleius Paterculus’ latinske historieværk siden 1804, og oversættelsen er forsynet med register samt en kort introduktion til romerske samfundsforhold. I bogens indledning behandles forfatterens baggrund og placering i den antikke historieskrivning.

Sebastian Persson er cand.mag. i latinsk middelalderfilologi og underviser på Frederiksværk Gymnasium.

Thomas Eske Rasmussen er cand.mag. i klassisk latin og græsk og er konsulent.


 
Emneområde | Græsk-romersk oldtid | Historie | Oversættelser |
Emneord | Romerriget |
Biograferet person | Velleius Paterculus |
Periode | Klassisk oldtid |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Vellejus' romerske historie er ikke overleveret in extenso, men hjulpet af de to oversætteres indledning og efterord møder man som læser en spændende beret­ning om især kejsertiden og dens forudsætninger og får repeteret navne, steder og begivenheder fra svundne tiders historie- og latintimer. Har man ikke været udsat for gammeldags latin- og historieundervisning, er der hjælp at hente i bo­gens noteapparat, et gennemarbejdet indeks og som sagt oversætternes fyldige forklaringer og kommentarer til værket."
- Knud Weile, DBC, uge 2010/12.

"Dette historiske værk er oversat af Sebastian Persson og Thomas Eske Rasmussen. De har forsynet bogen med en udmærket indledning, dels om Velleius Paterculus og dels om værkets overleveringssituation og principperne for oversættelsen. Dette er gjort glimrende og sobert.
Oversættelsen er i et nutidigt meget let læseligt sprog, uden at det af den grund er blevet poppet. Oversættelsen virker mere præcis end den engelske oversættelse i LOEB udgaven. Der er blevet gjort et godt stykke arbejde med denne oversættelse. Det er en oversættelse, som jeg bestemt kan anbefale, at man bruger.
I et efterord giver oversætterne et rids af det romerske samfund og dets institutio­ner. På trods af at der kun er afsat knap 10 sider til dette efterord, er det en gen­nemgang, som rummer viden og indsigt - det er værd at fremhæve, at forfatterne i dette lille efterord giver læseren en forbilledlig og klar gennemgang af det romer­ske clientela-samfund, ligesom vi får et rids af den romerske republiks institutio­ner. ...
Denne bog bør købes af alle med interesse for romersk historie."
- Torben Svendrup, Antikkens venner nr. 89, 2010.

"To unge danske forskere har fordansket Velleius Paterculus' (20 f.Kr.-30 e. Kr.) øjenvidneberetninger og historiske betragtninger. ... Beretningen er oversat til et letlæst nudansk med moderne tegnsætning."
- Claus Mechlenborg, Kristeligt Dagblad, 19. april 2010.

"I det hele taget er oversættelsen gen­nemført på et fint og velfungerende nudansk, hvor oversætternes ordvalg rammer hovedet på sømmet mere end en gang. ...
Tilmed har oversætterne for­synet bogen med et efterord, som kort og præcist indfører os i væsentlige si­der af den romerske samfundsopbyg­ning. Det korte efterord kan være glim­rende materiale til en elev, som hurtigt skal danne sig overblik over romerri­gets politiske struktur under republi­kken. Fint - og det samme må siges om bogens indeks over person- og sted­navne.
Mange biblioteker abonnerer sikkert på Studier fra Sprog- og Oldtidsforsk­ ning, denne gamle kæmpe blandt dan­ske tidsskrifter, men ellers bør Velleius Paterculus med denne oversættelse få plads i ethvert fagbibliotek. Oversæt­ telsen kan finde anvendelse både i la­tin og oldtidskundskabstimerne og vil være brugbar i forbindelse med større skriftlige opgaver."
- Bo Larsen, Gymnasieskolen nr. 16, 2010.
 
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Sebastian Persson som forfatter

A Note on Reading Velleius Paterculus
2008, ISBN 978-87-635-3474-1, e-publikation
 
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Demokratiets historie fra oldtid til nutid     Hansen, Mogens Herman
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
2012

Prologos     Tortzen, Chr. Gorm
Prologos
2002

Basis     Tortzen, Chr. Gorm
Basis
1999

Tragedie og bystat     Dahl, Christian
Tragedie og bystat
2010

Æsops fabler    
Æsops fabler
2012

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger