Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Dahl, Christian
Tragedie og bystat
Om fællesskab og konflikt i Athens dramatiske kultur

2010, 343 s., hft.
Illustreret
ISBN 978-87-635-1090-5Vejl. pris248 DKK  38 $  33 €  30 £
Onlinepris198 DKK  30 $  27 €  24 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Tragedie og bystat handler om forholdet mellem Athens dramatiske og politiske kultur i det 5. århundrede f.Kr.

Bogen afdækker det avancerede og bekostelige produktionsforløb, der lå bag afholdelsen af Den store Dionysosfest, og forklarer, hvorfor athenerne tillagde deres teater så stor betydning.

Tre tragedier er i fokus: Aischylos’ Syv mod Theben, Sofokles’ Antigone og Euripides’ Bakkantinderne. Fælles for disse tragedier er, at de alle foregår i byen Theben, der hos de athenske tragediedigtere stiliseres som arnested for politiske og civilisatoriske sammenbrud. Det er også karakteristisk for den attiske tragedie at afsøge betingelserne for social og politisk stabilitet i polis ved at fremhæve bystatens iboende modsætninger mellem familie og stat, elite og masse, frihed og underkastelse.

Tragedie og bystat er den første større dansksprogede udgivelse om græsk tragedie i årtier. Den henvender sig til et publikum, som både ønsker at vide mere om græsk tragedie og om de litteraturhistoriske forskningsdiskussioner, som studiet af den græske tragedie rejser i dag.

Bogen formidler og analyserer et stort kildemateriale, hvor alle græske citater forklares og oversættes til dansk. Vigtigst er dog at præsentere den græske tragedie som en kunstform, der reflekterer over det politiske fællesskabs betingelser og iboende modsætninger.

Christian Dahl, ph.d. og adjunkt i litteraturvidenskab ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet

 
Emneområde | Græsk-romersk oldtid | Litteraturvidenskab | Teater og dramatik |
Emneord | Athen | Skuespil |
Specifikt emneord | Attisk drama | Bystater | Dramaanalyse | Tragedie | Ødipusmyten |
Biograferet person | Aischylos | Euripides | Sofokles |
Periode | Klassisk oldtid |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Oldtidsforskeren og adjunkt i litteraturvidenskab, Christian Dahl, har skrevet et fremragende og fascinerende værk om tre græske tragedier, der alle tager afsæt i den thebanske myte- og motivkreds ... ’TRAGEDIE OG BYSTAT’ er noget af det allerbedste, der er skrevet i meget lang tid på dansk om den græske tragedie, denne urgamle genre, der får selv Shakespeare til at ligne en amatør med hensyn til dramatisk regelrethed, dialogens økonomi og plottets logik. Dahl fortæller godt og ... lærd om, hvad vi netop nu ved om den lille klat dramatik, der er os overleveret fra de tre store, Aischylos, Sofokles og Euripides. ...
’TRAGEDIE OG BYSTAT’ er ... prægtig læsning for den, som aldrig slipper marmorhåndtaget i det gamle evigt unge Hellas."
- Bo Tao Michaëlis, Politiken, 3. april 2010.

"Politik er teater og omvendt. Inspirerende analyser af en række centrale attiske dramaer viser, hvordan athenienserne vægtede de konstant lurende spændinger i verdens første demokrati og skabte verdenslitteratur på det. Også her er kvinderne de sværeste at styre."
- Kritikerlisten, Weekendavisen Bøger, 9. april 2010.

"Dengang man i sit forsømte forår læste oldævl, kunne man fortabe sig i disse svundne tider. Og formastede man sig – i andres påhør – til at sige, at det var et spændende fag, så faldt hammeren – og spørgsmålet: ”Hvad skal det bruges til?” slog alt til ingenting.
Hvor ville det have været fedt at kunne have rakt denne bog frem og sagt: ”Se selv efter”! For her vises det, hvad det skal bruges til, og hvorfor det glæder.
Christian Dahl – oldtidsforsker og adjunkt i litteraturvidenskab ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet – har nemlig skrevet et fascinerende værk, der tager sit afsæt i den thebanske myte- og motivkreds. ...
Bogen viderebringer og gennemgår analytisk et stort kildemateriale, hvor græske citater oversættes til dansk og forklares. Men mest interessant er det er det dog, at værket præsenterer den græske tragedie som en (stadig levende) kunstform, der reflekterer over de politiske betingelser, som gælder åbenbart til alle tider og belysninger af de modsætninger, der altid vil være, når flere skal være fælles om noget.
Bogen er noget af det væsentligste, der er skrevet i meget lang tid om den græske tragedie, denne urgamle genre, der får meget nyere dramatik til synes amatøragtigt, når det gælder dramatisk regelrethed, dialogens økonomi og plottets logik.
Dahls bog er spændende læsning, skrevet som den er i et letlæst og dog lærd sprog, og er ren guf for den, som aldrig helt har sluppet lysten og interessen for det gamle Grækenland, og som stadig ser den tids indflydelse på ens egen tid. Og den kunne, udover at være en analyse af engang, også sagtens være et tiltrængt pust ind i kunst og kulturlivet af i dag og dens livtag med politik. Et værk, der nytter og gavner og ikke mindst glæder."
- Troels Laursen, kulturkapellet.dk

"Det er Dahls store fortjeneste, at [bogens] pointe bæres helstøbt hjem gennem en veloplagt, belæst og først og fremmest klarhjernet præstation. Det er en bog for kendere, men den er samtidig fremragende som indføring. Kompetent og selvstændig og fyldt med hyppige aha-oplevelser for læseren. Lige så stærk i den diskuterende indføring i tragediens historiske sammenhæng, som den er indfølende i nærlæsningerne. Sjældent at se faglitteratur af det format skrevet på dansk."
- Hans Gregersen, Nordjyske Stiftstidende, 14. maj 2010.

"For at forstå de græske tragedier er det nødvendigt at forstå den samfundsstruktur, de reflekterer, og det gør litteraturhistoriker Christian Dahl til fulde. Ikke nok med det, men han forstår også at videreformidle sin viden om den græske bystat og 2.500 år gamle tragedier på en inspirerende og læsevenlig måde i bogen Tragedie og bystat. ...
Christian Dahls bog, der er udarbejdet over hans ph. d.- afhandlingfra 2006, er særdeles velskrevet, og hans store viden om emnet afspejles klart i dette gennemarbejdede værk. ... bogen er skrevet i et så tilgængeligt sprog, med rigelige ordforklaringer og oversættelser af alle græske citater, at alle kan være med. Samtidig er der taget hensyn til den nysgerrige eller skeptiske filolog med litteraturhenvisninger, uddybende fodnoter og citater på originalsprog, som viser Dahls grundige bearbejdning af emnet og store videnslager inden for både litteratur, sprogvidenskab og filologi. Uanset ens forhåndsviden om emnet bør man bestemt ikke snyde sig selv for et interessant indblik i tragediedigtningens betydning og bystatens opbygning."
- Nina Skafte, Information, 4. juni 2010.

"... grund til at hejse flaget. ... svært at få armene ned. ... En af de klareste fremstillinger, som jeg har læst. ... I sit forord skriver forfatteren, at han har forsøgt at skrive for både fagfolk og ikke­-fagfolk. Det er en balance på en knivsæg og sindssygt svært ikke at falde mellem stolene, men det er lykkedes rigtig godt. ... Flot og gennemar­bejdet alt sammen - og i det hele taget en bog, som jeg varmt kan anbefale."
- Jan Carlsen, Antikkens Venner nr. 91, 2010.

"Bogen er som akademisk afhandling forbilledligt stringent og velargumenteret. Sprogbrugen er tør, men også velgørende koncis. Bogen har forord og konklusion, en fyldig ordliste (af hensyn til ikke-filologer), en omfattende bibliografi (herunder en informativ afdeling om anbefalet litteratur) og hele tre indekser. Det kan ikke være bedre.
... bogen, som den foreligger, er særdeles anbefalelsesværdig: Et vellykket bud på, hvordan filologisk og kontekstualistisk underbygget, hegeliansk tragedieforskning kan se ud i dag."
- Claus Esmann Andersen, K&K nr. 111, 2011.

"... den første større danske udgivelse om emnet i årtier. Desto mere velkommen er denne bog, der på oplysende vis formår at kombinere en grundig og indsigtsfuld historisk fremstilling af det klassiske Athens demokratiske og dramatiske kultur i 5. århundrede f.kr. med nuancerede tekstanalyser af de politiske konflikter i tre værker skrevet af det, der i dag står som de klassiske tragedieforfatteres kongerække, nemlig Aischylosʼ »Syv mod Theben«, Sofoklesʼ »Antigone« og Euripidesʼ »Bakkantinderne«.
... al mulig grund til at glæde sig over denne udgivelse, der med stort historisk og teoretisk overblik nuanceret og oplysende nyfortolker tre klassiske tekster i den europæiske litteraturhistorie."
- Jakob Ladegaard, Standart #4, december 2010.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Christian Dahl som oversætter

Syv mod Theben
2012, ISBN 978-87-635-3890-9, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Romersk antologi     Christensen, Bent & Chr. Gorm Tortzen (red.)
Romersk antologi
2007

Eunukken     Terents
Eunukken
1997

Syv mod Theben     Aischylos
Syv mod Theben
2012

Staten     Platon
Staten
1999

Basis     Tortzen, Chr. Gorm
Basis
1999

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger