Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Kristiansen, Tore, Asgerd Gudiksen & Jann Scheuer (red.)
Danske Talesprog vol. 8

2007, 277 s., hft.
ISBN 978-87-635-3283-9
Tidsskrift: Danske Talesprog
ISSN 1600-6038
Vejl. pris150 DKK  23 $  20 €  18 £
Onlinepris120 DKK  18 $  16 €  14 £


Tegn abonnement


▼ Indhold
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Indhold

Marie Maegaard: Udtalevariation og -forandring i københavnsk. En etnografisk undersøgelse af sprogbrug, sociale kategorier og social praksis blandt unge på en københavnsk folkeskole

Jeg undersøger spørgsmål om sammenhænge mellem sprogbrug og social betydning i moderne københavnsk. Dette gøres på baggrund af syv måneders etnografisk feltarbejde i 9. klasse på en stor københavnsk folkeskole, interviewoptagelser med 64 elever og en sprogmaskeundersøgelse på to skoler. Det etnografiske feltarbejde fokuserer på væsentlige socialt betydningsbærende kategorier og praksisser blandt eleverne. Især køns- og etnicitetskategorier viser sig at være af betydning for den sociale orden på skolen. Gennem analyser af sociale praksisser kan jeg endvidere afgrænse otte forskellige stilklynger som de fleste af eleverne kan siges at trække på i deres personakonstruktion. Den sproglige analyse koncentrerer sig om ti forskellige fonetiske variable og to diskurspartikler. Det viser sig at de kategorier som på skolen bliver kaldt 'udlændinge'-piger og 'udlændinge'-drenge, er dem der benytter sig mest af de udtaler som opfattes som på vej frem i københavnsk sprogbrug. Imidlertid benytter de forskellige varianter, sådan at de varianter som benyttes meget af den ene kategori, benyttes lidt af den anden og omvendt. Sprogmaskeundersøgelsen viser at elevernes personaer genkendes ved deres sprogbrug, også på andre skoler i København. Dette ser jeg som udtryk for at det som jeg opfatter som igangværende forandring på Byskolen, også findes andre steder i byen. Jeg har altså belyst en del af variationen i moderne københavnsk og peget på hvem man kan formode er ’sprogforandrerne’. Køns- og etnicitets-forhold ser ud til at spille en stor rolle for variationen i det senmoderne multikulturelle samfund.

Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Danske Talesprog 10     Kristiansen, Tore, Jann Scheuer & Asgerd Gudiksen (red.)
Danske Talesprog 10
2011

Danske Talesprog 7     Kristiansen, Tore, Asgerd Gudiksen & Jann Scheuer (red.)
Danske Talesprog 7
2006

Danske Talesprog 6     Kristiansen, Tore, Asgerd Gudiksen & Jann Scheuer (red.)
Danske Talesprog 6
2005

Danske Talesprog 5     Kristiansen, Tore & Finn Køster (red.)
Danske Talesprog 5
2004

Danske Talesprog 2     Kristiansen, Tore, Finn Køster & Karen Margrethe Pedersen (red.)
Danske Talesprog 2
2001

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger