Pligtafleveringsloven har eksisteret i Danmark de sidste 300 år. Antologien Den trykte kulturarv diskuterer denne samling og bevaring af trykt dansk litteratur i en række essays skrevet af videnskabsmænd primært fra Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Bogen markerer den nye pligtafleveringslov af januar 1998 ifølge hvilken pligtafleveringen af trykte bøger inkluderer elektroniske udgivelser.
I indledningen diskuterer de to hovedbibliotekarer Erland Kolding Nielsen og Niels Mark pligtaflevering i forhold til ønsket om at bevare den nationale kulturarv.
I de første kapitler af bogen bliver pligtafleveringens historie fremlagt kronologisk af tre førende historikere: 1697-1783 af Harald Ilsøe, 1781-1850 af Henrik Horstbøll og 1850-1997 af Grethe Jacobsen. Andet kapitel behandler pligtafleveringen af særligt kategoriseret materiale. Kartograf Henrik Dupont
præsenterer kort og billeder; ballet- og musikhistoriker Knud Arne Jürgensen musiktryk; historiker Svend Larsen aviser; historiker John T. Lauridsen bogforbud, beslaglæggelser og klausulering; ekspert i ophavsret Peter Blume pligtaflevering i et internationalt perspektiv; og advokat Jens Søndergaard
pligtaflevering og ejendomsret. Tredje og sidste kapitel, redigeret af Harald Ilsøe, består af aktstykker til pligtafleveringens historie 1697-1997.
Bogen er udgivet af Museum Tusculanums Forlag og Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med Statsbiblioteket og er bind 16 i serien Danish Humanist Texts and Studies, redigeret af Erland Kolding Nielsen. Tekst på dansk med omfattende resumé på engelsk.
John T. Lauridsen dr.phil og var forskningschef på Det Kongelige Bibliotek.