Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Jürgensen, Jørgen
Jensen, Jørgen & Marie Friis Kelstrup (ovs.)
Brudstykker af en selvbiografi
En eventyrers og straffefanges erindringer fra København, London, Island og Tasmanien, med refleksioner over ret, straf, fængsler, deportation og kolonisering

2006, 253 s., indb
Rigt illustreret
Introduktion ved Søren Mentz (Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot)
ISBN 978-87-635-0456-0Vejl. pris275 DKK  42 $  37 €  33 £
Onlinepris220 DKK  34 $  30 €  26 £

 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Den danske eventyrer og straffefange Jørgen Jürgensen (1780-1841) nedskrev og udgav sine erindringer i Hobart, Tasmanien. Erindringerne foreligger nu for første gang i dansk oversættelse i deres helhed efter originalteksten fra 1835-38.

Jørgen Jürgensen voksede op i København som urmagersøn under trygge borgerlige forhold, men som den 'Spektakelmager' han var, blev han som 14-årig sendt til søs.

Med London som base udfoldede han et eventyrligt liv under Napoleonskrigene og i årene derefter. Han oplevede verden som sømand på britiske ekspeditioner til Australien, som dansk kaperkaptajn på Nordsøen, som kupmager på Island, som britisk krigs- og statsfange og antagelig som britisk spion.

Hans eventyrlyst ved spillebordet var umættelig, og trods støtte fra højtstående velyndere havnede han igen og igen i Londons gældsfængsler.

Begavet og praktisk anlagt opnåede han dog altid særbehandling, og han fungerede bl.a. som assisterende fængselslæge. Anklaget for et ubetydeligt tyveri blev han 1825 livsvarigt forvist til Tasmanien, hvor han dog opnåede en betinget benådning og blev landbetjent. Senere deltog han som patruljeleder i kampagnen mod aboriginerne.

I 1833 fik han en fuld benådning og giftede sig med en anden tidligere straffefange. Han forblev på Tasmanien til sin død med et frodigt forfatterskab bag sig.

Bogen, der er rigt illustreret, indledes med en introduktion om Jørgen Jürgensen ved museumsinspektør Søren Mentz (Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot).

Selvbiografien har både historisk og litterær interesse, skønt Jürgensen ikke afslører den fulde og sande historie. Blandt det, der har historisk interesse, er især hans tid som hersker over Island, beskrivelsen af danske krigsfangers vilkår i England og hans deltagelse i kampagnen mod de indfødte tasmanere.

Litterær interesse har også hans udgivne bøger og de utrykte manuskripter, hvoraf de fleste er skrevet under fængselsophold. Hans beskrivelse af og hans refleksioner over den engelske retspraksis og straffeanstalter er forbavsende moderne.

Jørgen Jensen er pensioneret flynavigatør. Tidligere udgivelser: ”Søndbjergstenens tosprogede tekst”, i Kirkehistoriske Samlinger 1993, København 1993, ”The World’s Most Diligent Observer”, i Asiatische Studien, no 3 1997, Bern 1998.

Marie Friis Kelstrup blev cand.mag. i engelsk og dansk 2001, ansat som oversætter ved Northroup Newsletters ApS. Tidligere udgivelser: The Blossoming Rose Or the Pepper-pot: The Conception of the Self in the Works of D. H. Lawrence, Publications On English Themes (POET), Department of English, University of Copenhagen, 2002, Vol. 29.


 
Emneområde | Oversættelser |
Emneord | Selvbiografi |
Specifikt emneord | Kolonialisme | Oprindelige folk | Rejseskildringer | Søfartshistorie | Udvandring |
Verdensdel m.v. | Australien | Europa |
Land | Australien | Danmark | England | Island |
By m.v. | Tasmanien |
Biograferet person | Jørgen Jürgensen |
Periode | 18. årh. | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Oversætterne hævder at have forsøgt at holde sig loyalt til Jürgensens egen engelske skrivestil, der er rig, varieret og stilistisk interessant. Det forekommer at være lykkedes til fulde. Den danske oversættelse leveres i en overbevisende sprogbrug, der giver en sjælden fornemmelse af at være i nærkontakt med den biograferede person. Oversætterne bemærker endvidere, at Jürgensen til tider udviser ”manglende forståelse for nøjagtigheder eller endog sanddruelighed.” Oversætterne har ikke korrigeret Jürgensen, hvilket de også gør ret i at undlade. Jürgensens historie skal fortælles, som den er leveret af ham selv ... Alt i alt har forfatterne bag bogen i samarbejde med Museum Tusculanums Forlag bedrevet en solid og meget oplysende bog om en usædvanlig nuanceret personlighed. Den kan bestemt anbefales til enhver, der kunne tænke sig et indblik i de tanker, der ligger bag engelsk imperietænkning, strafferet og koloniseringsbestræbelser – eller til enhver, der har lyst til at læse en god historie!"
- Søren Westerberg, historie-online.dk Læs hele anmeldelsen

"En filminstruktør vil i Jürgensens erindringer finde stof til alle tiders dramatiske farvelade af en historisk film."
- Susanne Nielsen, Politiken

"Det er en rigtig fin bog, Museum Tusculanums Forlag har udgivet. Der er mange flotte illustrationer, og der er både et indledende forord (en kort biografi over Jørgen Jürgensen og en noget længere oversigt over hans liv og levned) og noter. Det kan helt bestemt anbefales tidsskriftets læsere at anskaffe sig et eksemplar af biografien."
- Adam Lindgreen, Personalhistorisk Tidsskrift

"Bogen har en kort biografi af Marie Friis Kelstrup og Jørgen Jensen og en meget brugbar introduktion til Jürgensens eventyrlige liv skrevet af museumsinspektør Søren Mentz. Flot, fængende biografi, nok mest for den specielt personalhistorisk interesserede, men trods det naturligt gamle sprogbrug tilgængelig for alle, der nyder en eventyrlig beretning."
- Carsten Nørby Sørensen, Lektørudtalelse, DBC

"Det er en eventyrlig historie, som Jørgen Jürgensen fortæller i sin selvbiografi, nedskrevet og udgivet på Tasmanien i 1830'erne ... en meget vellykket oversættelse af Jürgensens erindringer, som nu for første gang kan læses i deres helhed på dansk.
Bogen er forsynet med et udmærket mindre noteapparat, som kaster lidt lys over Jürgensens til tider noget usammenhængende erindringer og de mange henvisninger til samtidige begivenheder, som nok kan virke forvirrende for den uindviede læser. Strøet gennem hele bogen findes desuden en større mængde smukke og informative illustrationer, som hjælper til at give læseren et bedre indtryk af Jürgensen og hans samtid. Den korte introduktion, skrevet af museuminspektør Søren Mentz, giver også et fint overblik over den historiske periode og Jürgensens færden og gøren."
- Jeppe Kristensen, HISTORIE, 2006, 2./Jysk Selskab for Historie.

"Jürgensen er en besnærende fortæller, både når han fortæller om de begivenheder, han var involveret i, og når han fremsætter mere filosofiske refleksioner over det engelske straffesystem og hans egen tragiske spillelidenskab. Som læser betages man af Jürgensens fantastiske liv og selviscenesættelse, der på den ene side vækker en følelse af, at mange af fortællingerne nok skal tages med et gran salt, og på den anden side giver fornemmelsen af at komme helt tæt på denne velorienterede verdensmand og plattenslager."
- Christina Folke Ax, 1066, 38. årgang nr. 3, 2008.
 
 
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007

Samarbejde og modstand     Lauridsen, John T.
Samarbejde og modstand
2002

Den trykte kulturarv     Horstbøll, Henrik & John T. Lauridsen (red.)
Den trykte kulturarv
1998

Filmdivaer     Thomsen, Bodil Marie
Filmdivaer
1997

Fejder     Stjernfelt, Frederik, Frederik Tygstrup & Martin Zerlang (red.)
Fejder
2004

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger