Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Jenkins, Richard
Being Danish
Paradoxes of Identity in Everyday Life

2012, 361 s., hft.
Illustreret
2. udgave, 2. oplag 2016
ISBN 978-87-635-3841-1Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fås også som e-publikation


Being Danish er et vigtigt bidrag til sociologiske og antropologiske identitetsstudier og til identitetsdebatten i Danmark i særdeleshed og i Europa i almindelighed.

På baggrund af omfattende arkivstudier og etnografisk feltarbejde undersøger Richard Jenkins begrebet danskhed og analyserer, hvad der lå til grund for opfattelsen af begrebet i Skive i 90’erne.

Derudover undersøges danskernes holdning til Den Europæiske Union og Dannebrogs og Kongehusets symbolske betydning, samt hvilken rolle kristendommen spiller for danskheden.

Jenkins analyserer også, hvordan den danske stat bidrager til at danne den enkelte borgers identitet, og hvilken betydning de senere årtiers indvandring af muslimer har haft for mange danskeres identitet.

Jenkins diskuterer desuden den højredrejning, der har præget det politiske Danmark siden slutningen af 90’erne og, inkluderet i denne 2. udgave, den nylige venstredrejning efter valget i 2011, og bogen slutter således med en kritisk gennemgang af danskhedsbegrebets fremtid. Især siden det danske nej til Maastricht-Traktaten i 1992 og Muhammedkrisen i 2005-06 har Danmark haft en meget synlig plads på den internationale politiske scene.

Denne 2. udgave giver Jenkins mulighed for at inkludere valgresultatet i 2011 i sine diskussioner samt en reaktion på de forskellige umiddelbare modtagelser af udgivelsen.

Richard Jenkins er professor emeritus i sociologi ved University of Sheffield. Han har udført socialantropologisk feltarbejde i Nordirland, England, Wales og Danmark. Blandt hans tidligere udgivelser kan nævnes Social Identity (4. udg., Routledge 2014), Rethinking Ethnicity (2. udg., Sage 2008), Foundations of Sociology (Palgrave Macmillan, 2002) og Black Magic and Bogeymen (Cork University Press, 2014).


 
Emneområde | Antropologi og etnologi |
Emneord | Feltarbejde | Identitet | Kulturhistorie | Nationalstaten |
Specifikt emneord | Civilsamfund | Community studies | EU | Hverdagsliv | Identifikation | Identitetsdannelse | Interviews | Kulturstudier | Lokalsamfund | Regionalisme | Symbolik |
Land | Danmark |
By m.v. | Skive |
Periode | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk | Engelsk |

Pressen skrev

om Being Danish 1. udgave:

"Bogen er fascinerende, fordi den ikke kommer med en endegyldig sandhed, men alene slår fast, at danskheden er robust, men bevægelig og i konstant forandring. ... »Being Danish - paradoxes of Identity in Everyday Life« er en underholdende oplevelse at læse, for Richard Jenkins er gået grundigt til værks med de studier, der er grundlag for bogen: Der fortælles om skibonitternes forhold til morsingboerne, og at Richard Jenkins har fået god hjælp af de mange lokale, der langsomt løsnede op og fortalte, fremgår også af bogens dedikation."

- Merete Just, Skive Folkeblad, 13. januar 2011.


"... en interessant og sine steder øjenåbnende bog ... Tankevækkende, fordi det nogle gange kræver en fremmed at få øje på det hjemlige: Jeg har f. eks. aldrig tænkt på, hvor ofte vi danskere bruger ordet ' tak'. Tak for mad, selv tak, tak for sidst, tak i lige måde, to kaffe, tak. ... [Richard Jenkins] er som fremmed etnografisk fugl i det danske reservat med til at vise nye - mere samtidsorienterede - veje for forskningen. Og for det fortjener han tak."

- Poul Aarøe Pedersen, Politiken, 15. januar 2011.


"Jenkins's conclusions regarding the paradoxes of identity both are specific to Denmark and have broader, important implications for studies of nationhood in modern Europe. Summing Up: Recommended. Graduate students and researchers/faculty."

- M.L. Roman, CHOICE, September 2011 Vol. 49 No. O1.


"Bogen er skrevet på engelsk og vil fungere glimrende som introduktion til det at bo i Danmark for udlændinge. Nok er den akademisk i sin form, men det er i den elegante britiske aftapning, hvor pointerne ikke falder så tungt, og hvor konkrete eksempler bruges til illustration af de abstrakte og meget vedkommende pointer. Arbejdspladser, der rekrutterer internationalt, kan roligt købe en stak til uddeling. ...
Jenkins er både personlig og pointeret i sin tilgang til stoffet, og man behøver ikke være enig med ham for at få noget ud af bogen. Han er først og fremmest en redelig og nysgerrig iagttager, der er god at blive klog af."

- Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad, 9. februar 2012.


"Throughout Jenkins’s narrative, one slowly begins to grasp what constitutes ‘Danishness’ and ‘being Danish’. Through the focus on everyday questions and taken-for- granted activities, this understanding is unravelled and the reader gets a sense of what ‘Sådan er det bare’ (that is just how it is) means in a Danish context (p. 159). ...
It is difficult to do justice to this text in all its wealth ... the book covers many other interesting topics not mentioned here ... Being Danish is, as such, an important contribution to understanding how everyday social interactions play into the larger political debates in Danish society."

- Ditte Strunge Sass, Journal of the Royal Anthropological Institute, 18, 2012.


"... compte rendu particulièrement réussi ... Jenkins réalise ici un texte particulièrement abouti en ce qu’il offre un exemple concret de mise en application de son approche anthropologique de deux de ses thèmes de prédilection: l’ethnicité et l’identité. ... Je ne peux finalement que recommander la lecture de cet ouvrage à toute personne intéressée par les questions d’ethnicité, d’identité et de nationalisme. ... D’ailleurs, son écriture ne le dessert pas dans cette tâche: sans toutefois faire manque de rigueur, Jenkins écrit simplement et fait preuve de beaucoup d’humour facilitant la lecture d’un ouvrage riche en propositions théoriques: il réussit ainsi parfois à nous donner l’impression d’être installé à ses côtés, à la table d’un pub de Skive, en pleine discussion sur ce que signifie «être danoise»."

[… en særdeles vellykket redegørelse … Jenkins leverer her en meget gennemført fremstilling, idet han konkret eksemplificerer sin antropologiske tilgang til to af sine foretrukne temaer: etnicitet og identitet. … Jeg kan endelig kun anbefale enhver, der interesserer sig for spørgsmålene om etnicitet, identitet og nationalisme, at læse dette værk. … I øvrigt har han ikke sproget imod sig: Jenkins skriver, uden dog at give afkald på stringens, ganske enkelt og med en stor portion humor, som letter læsningen af et værk, der er rigt på teoretiske forslag. Af og til lykkes det ham at give os indtrykket af, at vi sidder ved siden af ham ved et bord på et værtshus i Skive, i fuld gang med at diskutere hvad det vil sige ”at være dansk”.]

- Michaël Busset, Social Anthropology, 20, 3, 2012.


Samtlige udgivelser på forlaget med -

Richard Jenkins som redaktør

Managing Uncertainty
2004, ISBN 978-87-7289-963-3, hft

Richard Jenkins som forfatter

At være dansk
2014, ISBN 978-87-635-4164-0, hft
Being Danish
2016, ISBN 978-87-635-3860-2, e-publikation
Being Danish
2011, ISBN 978-87-635-2603-6, hft
Being Danish
2011, ISBN 978-87-635-3690-5, e-publikation
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

I søvnens favn     Pedersen, Mikkel Venborg
I søvnens favn
2009

Kanon och kulturarv     Jönsson, Lars-Eric, Anna Wallette & Jes Wienberg (red.)
Kanon och kulturarv
2008

Nyfiken på Danmark     Sanders, Hanne
Nyfiken på Danmark
2006

Nordisk katolicism     Werner, Yvonne Maria
Nordisk katolicism
2005

Dannelsens dialektik     Højrup, Thomas
Dannelsens dialektik
2002

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger