Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Ravnsted-Larsen Reeh, Tine
Kristendom, historie, demokrati
Hal Koch 1932-1945

2012, 722 s., indb
ISBN 978-87-635-3893-0Vejl. pris548 DKK  84 $  74 €  66 £
Onlinepris438 DKK  67 $  59 €  53 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Hal Koch (1904–1963) var en af de danske teologer, der fik størst folkelig gennemslagskraft i det 20. århundrede. Men det var ikke for sin teologi, han blev kendt. Hans engagerende historieformidling udkom i for samtiden svimlende oplag, og hans tekster om demokrati endte med at blive kanoniseret. Denne bog tager afsæt i, at Hal Koch var teolog.

Forfatteren vil med sin undersøgelse vise, at Hal Kochs arbejde var karakteriseret af kontinuitet, at kontinuiteten var bestemt af hans teologiske udgangspunkt, og at hans teologi og kristendomsforståelse var en forudsætning for hans samfundsengagement. For at forstå hans bidrag til samtidens diskussioner om samfundsindretning er det frugtbart at medtænke det bagvedliggende teologiske ærinde. Og for at forstå det teologiske ærinde er det nødvendigt at se det i den historiske kontekst, det er formuleret i.

Den unge Hal Kochs studier i kristendom og kultur i oldkirken, hans arbejde med stat og kirke i middelalderen og hans vigtige udbredelse af kendskabet til Grundtvig og den grundtvigske arv behandles ud fra et kirke- og teologihistorisk synspunkt. Undervejs afdækkes hans kristendomsforståelse og teologiske anliggende, og der inddrages en række hidtil oversete og upublicerede manuskripter, breve og prædikener.

Kristendom, historie, demokrati er samtidig et stykke danmarkshistorie. Hal Kochs indsats under besættelsen og hans bog Hvad er Demokrati? fra 1945 er siden blevet både rost og kritiseret af historikere og samfundsdebattører. Nu belyses for første gang sammenhængen mellem Hal Kochs teologiske baggrund og hans indflydelse på udviklingen af en sekulariseret demokratisk samfundsindretning i Danmark. Dermed bidrager den sidste del af bogen til forståelsen af forholdet mellem kultur og kristendom i vadestedet mellem besættelsestiden og Den kolde Krig.

Tine Reeh er cand.theol. og postdoc ved Afdeling for Kirkehistorie, Københavns Universitet.

 
Emneområde | Religion og teologi |
Emneord | Demokrati | Disputats | Kristendom | Teologi |
Specifikt emneord | Kirkehistorie |
Biograferet person | Hal Koch |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

De der endnu mener at have overkomsomhed til at sætte sig hen og læse en sådan gammeldags gedigen disputats, som giver sig tid til det hele og ikke korter noget af i det, der er væsentligt for helheden, de bliver meget belønnede. Det kan jeg garantere."
- Niels Højlund, Weekendavisen, 25. maj 2012.

"... bogen er velskrevet og stoffet klart formidlet ..."
- Lars Sandbeck, Politiken, 9. juni 2012.

"Velskrevet og veldisponeret ..."
- Søren Brunbech, DBC, uge 2012/24.

"Tine Reeh har skrevet en righoldig og veldokumenteret disputats om Hal Koch (Kristendom, historie, demokrati. Hal Koch 1932-1945). Den er berettiget blevet godt modtaget. Mine spørgsmål til den i det følgende skal ikke trække fra i den vurdering. Tværtimod: Spørgsmålene er rejst ud fra det fyldige og loyalt behandlede materiale, Tine Reeh har lagt frem. ...
Der er næsten intet af det, jeg her har skrevet, som ikke også kan findes hos Tine Reeh. Jeg vil bare gerne have det mere ensidigt formuleret, end hun gør i sin righoldige disputats."
- Niels Thomsen, Dansk Kirketidende, 7. juli 2012, 164. årgang.

"Tine Reeh er meget grundig, og der er næppe mere at tilføje om Hal Koch i fremtidig forskning. ... Som teologisk disputats har bogen sin styrke i det grundige og detaljerede ... Som et monument over et stykke dansk åndshistorie fra besættelsestiden har bogen sin store fortjeneste, og mange personer fra samtiden berøres undervejs som Kaj Munk, K. E. Løgstrup, Arne Sørensen, Niels Bukh og mange professorkollegaer."
- Henrik Gade Jensen, Jyllands-Posten, 19. juli 2012.

"For den, der vil studere Koch i særdeleshed og en spændende periode i nyere danske teologi- og kirkehistorie i almindelighed, lønner det sig at læse Reehs afhandling. ... Bogen er opbygget i kapitler, der, hvis det endelig skal være, godt kan læses separat, og med et register og en omfattende bibliografi er det nemt af finde rundt.
Tine Reeh fortjener et tillykke med sit flotte arbejde!"
- Mattias Skat Sommer, Figenbladet nr. 63, 2013.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Mødet med den Anden     Marchwinski, Alena
Mødet med den Anden
2009

Abildgaard     Kragelund, Patrick
Abildgaard
1999

Syntax of the Modern Greek Verbal System     Hesse, Rolf
Syntax of the Modern Greek Verbal System
2003

Formationer i europæisk romantik     Svane, Marie-Louise
Formationer i europæisk romantik
2003

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger