▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Mødet med den Anden kaster lys over et hidtil upåagtet motiv i dansk malerkunst i perioden 1820 til 1860. Bogen tager udgangspunkt i filosoffen Emmanuel Lévinas’ tanker om den etiske forpligtelse, der ligger i mødet med den Andens ansigt. Disse tanker benyttes fortrinsvis som en kritisk analysemodel med hensyn til afdækning af repræsentationens egenart og de kulturelle koder, der blev afgørende for kunstens fremstillinger af den Anden. Men i modsætning til filosoffens skepsis over for billedets formåen argumenterer bogen for kunstens potentiale for at iværksætte en etisk relation.
Den Anden som kunstens motiv bliver undersøgt i to forskellige fremstillingstyper:
kunstnerbilleder med særligt henblik på
konfrontationen mellem kunstneren og modellen, og skildringer af mødet med fremmede mennesker og kulturer, medbragt fra kunstneres rejser til Italien og Orienten.
Forfatteren indkredser den Anden på en bredere måde end ved blot at fremdrage sammenhængen mellem nationale selvbilleder og deres komplementære fremmedbilleder. Bogens pointe er, at der ikke findes én enkelt iscenesættelse af mødet med den Anden, men flere forskellige, der samlet peger på to måder at anskue den Anden på - som et menneske der er fundamentalt anderledes, og som en generaliserende konstruktion, der gør andetheden til en moralsk tvivlsom kategori.
Med sin analyse af mødet med det fremmede i dets forskellige fremtrædelsesformer, som rummer en altid nærværende etisk udfordring, indskriver bogen sig i et højaktuelt debatområde.
Alena Marchwinski, mag.art. i kunsthistorie, ansat som seniorforsker ved Danmarks Kunstbibliotek. Hun har tidligere skrevet bøgerne Angsten og dens sublimering (1995) og Fra antikkens smukke atleter til vor tids gipsfigurer (1996).
Pressen skrev
"Du og jeg. Det er i mødet med et du, at jeget bliver til. Det er Martin Bubers filosofi. Og det bliver så, via Emmanuel Levinas' filosofiske tanker til en etisk forpligtelse, der med K.E. Løgstrups ord kunne siges at handle om, at i mødet med den Anden - ansigt til ansigt - så holder jeget duet i sin hånd. Og på denne måde bliver æstetikken til etik, ifølge Alena Marchwinski, der her med sin fine bog, beskriver og gennemgår på fornemmeste vis mødet som motiv i dansk kunst fra Wilhelm Bendz til L.A. Schou. ... Begge kunstnere, Bendz og Schou, og andre af de, der bliver brugt i bogen, er måske ikke de mest kendte af 1800-tallets kunstnere, men det er faktisk meget velgørende at møde "nye" kunstnere og ikke mindst deres værker, i stedet for de, der er vendt og drejet på kryds og tværs i så mange andre fremstillinger af kunsten fra den gang. ... Bogen skal fremhæves for sine sine analyser og læsninger af kunstværkerne, som er meget pædagogiske beskrivelser i en tilgængelig stil og et sprog, som man kan følge med i og selv "se", alle pointerne. Også modet til at sætte et etisk perspektiv ind over læsningerne bør også have respekt." - Troels Laursen, kulturkapellet.dk
"Mødet med den Anden er en bog, der på enhver måde bryder nyt land, og kan derfor ikke sammenlignes med andre. Den har selvstændig værdi som kunsthistorisk udsagn, og vil indgå som redskab for andre, der vil forske indenfor emnet." - Jørgen Bartholdy, lektørudtalelse, DBC, uge 2009/29.
"Er man interesseret i forholdet mellem kunstner og levende model, er der meget at hente i Alena Marchwinskis bog »Mødet med den Anden«. Billeder, der drejer sig om kunstnere ansigt til ansigt med model, kan ikke undgå at tage stilling til »den anden«. Som det sker så dynamisk i Wilhelm Bendz' maleri »En billedhugger arbejder efter levende model i sit atelier«, 1827. Alena Marchwinsky tager udgangspunkt i filosoffen Emmanuel Lévinas' tanker om den etiske forpligtelse, der ligger i mødet med den Andens ansigt, og sætter sympatisk synspunktet i relief ved at minde læseren om den aktuelle angst for det fremmede.
Hun kommer fint ind på danske kunstneres italienske motiver og peger desuden på kunstneres selvspejling. Når en kunstner beskæftiger sig med kunstnerrollen, skaber han eller hun samtidig et udkast til sin egen identitet." - Eva Pohl, Berlingske Tidende, 4. december 2009.
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
|