Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Gold, Carol
Danish Cookbooks
Domesticity & National Identity, 1616- 1901

2007, 220 s., hft.
Illustreret
Udg. i samarb. med University of Washington Press, Seattle
ISBN 978-87-635-0608-3
Serie: New Directions in Scandinavian Studies, vol. 2

Udgives i samarbejde med University of Washington Press


Vejl. pris198 DKK  30 $  27 €  24 £
Onlinepris158 DKK  24 $  21 €  19 £


Tegn abonnement
 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse



Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Gourmand World Cookbook Awards 2008. Bronzevinder i kategorien "Best Culinary History Book"




I hænderne på en god historiker bliver det tydeligt, at kogebøger indeholder markeringer af såvel politiske, sociale som ideologiske forandringer i tiden. Det beviser den amerikanske historiker Carol Gold gennem et kulturhistorisk studium af danske kogebøger skrevet mellem 1616 og 1901 – året, hvor den legendariske Frøken Jensens Kogebog udkommer for første gang. På baggrund af et grundigt studium af cirka 150 kogebøger påviser forfatteren, hvordan såvel økonomisk som hygiejnisk husførelse, en borgerlig bevidsthed, familielivet, nationalfølelsen og en særlig dansk identitet udviklede sig i de pågældende år.

Kogebøger fortæller med andre ord historier. De afspejler de samfund, de blev skrevet i og giver os således en viden om en svunden tid. Ligesom al anden foreskrivende litteratur reflekterer kogebøger ikke blot tidens forandringer, men konstituerer dem også.

Carol Gold læser opskrifter og madlavningsinstrukser ud fra det, de blandt andet kan fortælle os om dannelsesniveau, arbejdsdeling i køkkenet og i samfundet generelt, samt om forandringer der er til stede af kønsbestemt karakter i forbindelse med udgivelse og brug af kogebøger. Samtidig undersøger Gold kogebogsforfatternes indstilling til dansk identitet, sådan som den kommer til udtryk gennem madlavningen.

På samme måde som den danske nation skulle varetage statsordenen, fremgår det, hvorledes det var kvindens ansvar at holde hus og at sikre familiens fysiske og psykiske sundhed. Via kogebøgernes mange opskrifter, menuforslag og borddækningsanvisninger, er det med Danish Cookbooks i hånden muligt at kortlægge, hvad der i en historisk kontekst kan forstås ved det at være dansk.

Bogen er andet bind i serien New Directions in Scandinavian Studies.

Carol Gold er professor emerita i historie ved University of Alaska Fairbanks. Ph.d. i moderne europæisk historie samt kandidat i Skandinaviske Studier fra University of Wisconsin-Madison. Hun er tidligere udkommet med Educating Middle Class Daughters (1996) og Danish Cookbooks (2007) på Museum Tusculanums Forlag.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Nationalisme |
Specifikt emneord | Fødevarer | Identitetsdannelse | Madkultur | Mentalitetshistorie |
Land | Danmark |
Periode | 17. årh. | 18. årh. | 19. årh. |
Sprog | Engelsk |

Pressen skrev

"Carol Golds bog er et væsentligt bidrag til forståelse af madkulturen i Danmark, og hendes bog er ydermere en fornøjelse at læse og bygget op med sans for både metaforer og brugen af opskrifter som mellemakter mellem hvert kapitel (der betegnes som en ret). [...]
Det bliver en bog, der vil tilføre arbejdet med dansk madkultur en ny og væsentlig videnskabelig vinkel. Den er endnu et bidrag til markering af, at mad er et fundamentalt kulturfænomen, der bør have meget mere opmærksomhed."
- Helle Brønnum Carlsen, Politiken, 28/7-2007.

"Dette er en festlig bog, skrevet af en amerikansk forsker fra Alaska, om danske kogebøger gennem tiderne. Den er yderst læseværdig. Ganske vist er der et par skæverter, men også en række interessante detaljer og endda et par "scoops" oveni. Og så har det vel altid sin charme at blive set på udefra."
- Niels Kayser Nielsen, Historie 2008, 1.

"Det er ... første gang, en bogudgivelse for alvor giver sig i kast med at analysere et større udsnit af de danske trykte kogebøger. Det er der kommet et oplysende og ikke mindst læseværdigt værk ud af. ...
Bogen er overordnet set usædvanligt vellykket ... det bedste, mest gennemarbejdede samlede bidrag til en forståelse af de første mange generationer af danske kogebøger. Golds udgivelse står som et lysende eksempel på, hvorfor kogebogen (og bøger i det hele taget) bør tages seriøst som en potent historisk kilde."
- Caroline Nyvang, 1066 nr. 2, 2008.

"En spændende historisk bog om dansk huslighed og national identitet. ... Det er ganske interessant at læse, hvilke råvarer der har været anvendt i den daglige madlavning op gennem tiden. I 1785 anvendte man for eksempel snepper, agerhøns,kastreret hane, vildsvin, kylling, kalv, østers, fisk, artiskokker, blomkål og gele. Bogen har afsnit med menuer og daglig anvendelse af råvarer op gennem årene.
Bogen kan anbefales, hvis du vil opleve den danske madkulturs historie og udvikling."
- Lise Brinkman, undervisere, september 2008.

"Carol Gold's thought-provoking and enjoyable new book about the evolution of popular cookbooks in Denmark between 1616 and 1901 makes an important contribution to this discourse [about food cultures] from the perspective of a historian by exploring how Danish eating habits, or at least their representation in period-specific cookbooks, are both reflected in and constitutive of constructions of Danishness.
Written in a very straightforward manner with a subtle underpinning of theory, Danish Cookbooks appeals to both the mind and the palate with a smorgasbord of information about the domestic and public spheres of Danish life from the seventeenth through the nineteenth century."
- Julie K. Allen, Scandinavian Studies, Vol. 80, Issue 1, Spring 2008.

"Carol Gold makes a convincing case for the role of cookbooks as evidence of and participants in social, economic, and political changes in Denmark. She weaves the stories cookbooks tell into an engrossing book, one that is exhaustively researched and well argued. Gold's methods and careful analysis offer a model of inquiry that can guide a critical assessment of the social role of any group of older cookbooks."
- Stefanie S. Jandl, Gastronomica Vol. 8/4, 2008.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Carol Gold som forfatter

Educating Middle Class Daughters
1996, ISBN 978-87-7289-373-0, indb
Women in Business in Early Modern Copenhagen, 1740–1835
2018, ISBN 978-87-635-4597-6, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Genstandsfortællinger     Mordhorst, Camilla
Genstandsfortællinger
2009

Luksus     Pedersen, Mikkel Venborg
Luksus
2013

Kvinder, familie og formue     Dübeck, Inger
Kvinder, familie og formue
2003

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Det menneskelige eksperiment     Lippert-Rasmussen, Kasper & Gert Balling (red.)
Det menneskelige eksperiment
2006





Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger