Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Breengaard, Carsten
Paradis-sekten
Frelseshistorie og kristen identitet

2007, 203 s., hft.
ISBN 978-87-635-0583-3Vejl. pris198 DKK  30 $  27 €  24 £
Onlinepris158 DKK  24 $  21 €  19 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fås også som e-publikation


Paradis-sekten handler om kristendommens oprindelse og er en videreførelse af Carsten Breengaards to tidligere bøger Er du kristen (1986) og Kristenforfølgelser og kristendom (1992).

Bogens hovedområde er den tidligste kristendom fra Jesus af Nazaret over apostlen Paulus i midten af 1. århundrede til den galliske biskop Irenæus i slutningen af 2. århundrede.

Breengaard undersøger sammenhængen mellem en frelseshistorisk opfattelse og kristen identitet – heraf bogens titel. Afslutningsvis diskuteres hele spørgsmålet om den historiske Jesus.

I Paradis-sekten argumenterer Breengaard imod tidligere tolkninger af Paulus. Forestillingen om menneskets syndfrihed belyses i en række tekstanalyser fra Paulus og over de nytestamentlige evangelier til Irenæus.

Breengaards tese er, at man i urkristendommen opfatter det kristne liv som syndfrit: Enten er man kristen, eller også er man synder. Har man syndet, kan man ikke længere være kristen. Denne radikale kristenidentitet udfordres først omkring omkring år 200 og krakelerer i takt med bodsinstitutionernes gradvise indførelse i den senere kirkelige kristendom.

I de senere år har interessen for kristendom og kirke været markant stigende, og den vestlige verdens religiøse rødder er kommet i fokus. Konflikter mellem vestlige kulturer og islam er en af årsagerne til det øgede behov for at få kastet lys over kristendommens oprindelse og karakter.

Med dette personlige livsværk ønsker Carsten Breengaard at afdække de helt grundlæggende elementer i kristendommen og dens tilblivelse.

Bogen er et must for præster, teologer, religionshistorikere og alle andre, der interesserer sig for kristendommens oprindelse.

Carsten Breengaard (f. 1943) er dr.theol. og tidligere lektor i Kristendomshistorie ved Institut for Religionshistorie, Københavns Universitet. Forfatter til en lang række artikler og bøger.


 
Emneområde | Religion og teologi |
Emneord | Kristendom | Religionshistorie | Det Nye Testamente |
Specifikt emneord | Frelse |
Biograferet person | Jesus Kristus | Paulus |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Dette er en mægtig god bog. Den handler om et centralt emne i vores egen historie. Den er skrevet af en skarpttænkende mand, som virkelig har forstand på sagen. Den har en selvstændig og ny tese, men er samtidig velafbalanceret og velargumenteret. Og så er den både kort og så dejligt velskrevet, at den kan forstås af den interesserede læser uden specielle forkundskaber. Hvad mere kan man ønske sig?
[...]
Lad mig slutte med at sige, at den også er smuk - med Masaccios prægtige billede af Uddrivelsen fra Paradis på forsiden, med en nydelig sats, meget få trykfejl og så videre. Kort sagt: Køb den og læs den, hvis du er interesseret i at finde ud af, hvad kristendommen var i de første hundrede år af sin levetid."
- Troels Engberg-Pedersen (professor i Det Nye Testamente, Københavns Universitet), Weekendavisen, 11. januar 2008

"Bogen er skrevet i et enkelt, pædagogisk argumenterende og insisterende sprog og kan læses af enhver, der nærer interesse for disse forhold og orker selv at yde en indsats som læser. Belønningen er stor."
-Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten, 17/8-07

"en spændende afdækning af den tidlige kristendom og dens historie."
-Hans Michelsen, lektørudtalelse, DBC

"leverer en spændende nyfortolkning af den tidligste kristendom og rejser en række vigtige spørgsmål om, hvad kristendom egentlig er for en størrelse."
- Povl Götke, Kristelig Dagblad, 19/9-07

"Denne bog har ligget længe på anmelderens bord. Alt for længe. Det er der nu flere grunde til, men absolut ikke, at den ikke fortjener at blive anmeldt. For det er en fremragende bog, Carsten Breengaard har skrevet.[...] Den bibringer intet mindre end en fornyet forståelse for de helt grundlæggende elementer i kristendommen og dens tilblivelse."
- Torsten Dam-Jensen, sognepræst, Folkekirken i Roskilde Stift, 21/2-2008.

"Paradis-sekten er den mest fagligt inspirerende bog jeg længe har læst. Den er skrevet i et klart og ukrukket sprog. Den er derfor let at læse, men ikke hurtigt læst, for den er meget indholdstæt, og den rummer i øvrigt langt mere, end jeg har kunnet få med her."
- Allan Poulsen, Religion, 2008 nr. 1.

"Det er overordentlig fortjenstfuldt, at CB med sin nye bog har udarbejdet en selvstændig, ny tolkning af den ældste kristendom, som den er overleveret i NT."
- Per Bilde, Chaos nr. 48, 2008.

"... en perspektivrig bog, der samler sig om væsentlige temaer i kristendomsundervisningen."
- Niels Willert, Medlemskommunikation 2, 2008.

"Der er tale om en fremragende bog, der på én gang formår at henvende sig til specialisten og den interesserede lægmand. Bogen er rig på interessante iagttagelser, og skønt dens overordnede budskab ikke er nyt, formår bogen at samle stoffet på en måde, der vækker til eftertanke. Den er hermed anbefalet."
- Lars K. Bruun, SFINX 31:4 2008.

"[D]et er en ualmindelig god og interessant bog, skrevet af et skarpt hoved og en dreven underviser, som forstår at lægge stoffet tilrette og på et højt niveau. På sine godt 200 sider kommer CB ind på ikke bare de fleste nytestamentlige skrifter, men også fx Ignatius, Valentinos (som repræsentant for gnostikerne), Irenæus, Augustin og Luther, foruden CBs forskningsmæssige kerneområde: kristenforfølgelserne. Fokus er hele tiden på spørgsmålet om den kristne identitet, og bogen er qua sit indholdsmæssige spænd som skabt til at blive anvendt i kristendomshistorie-undervisningen, hvor den på trods af de manglende referencer og de af og til for firkantede fremstillinger er yderst velegnet. Der findes ikke megen litteratur på dansk, der læser de nytestamentlige tekster så tilgængeligt og interessant som CB."
- Anne Vig Skoven, Tabu, 21. årgang nr. 2.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Carsten Breengaard som forfatter

Paradis-sekten
2008, ISBN 978-87-635-0933-6, e-publikation
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Det Gamle Testamente som teologisk problem     Holm, Katrine Winkel
Det Gamle Testamente som teologisk problem
2000

Kilde eller kanon?     Halvgaard, Christian
Kilde eller kanon?
2008

CHAOS 51     Aktor, Mikael (red.)
CHAOS 51
2010

Prologos     Tortzen, Chr. Gorm
Prologos
2002

Introduktion til Hesiod     Andersen, Lene
Introduktion til Hesiod
1977

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger