Forsendelser i påsken

Forlaget holder påskelukket f.o.m. torsdag den 1. april t.o.m. mandag den 5. april.

Der afsendes således ikke bestillinger i uge 13; ordrer bestilt i uge 13 afsendes fredag den 9. april.

Sommerferie

Vi holder sommerferie fra mandag den 6. juni til torsdag den 23. juni 2022, begge inklusive. Bøger der bestilles i ferien, afsendes fredag den 24. juni.

Mails tjekkes periodisk og besvares efter formående.

Stort sommerudsalg

Vores årlige sommerudsalg er gået i gang!

40% rabat på alle titler!

Udsalget varer til og med søndag den 23. juni.

Black Sunday-uge

Den normale rabat hæves denne uge fra 20% til 50% af vejledende pris på bøger fra før 2022.

Man kan ikke købe direkte via webshoppen for tiden, så send din bestilling til blackfriday@mtp.dk i stedet, så får du bøgerne med en faktura (bare rolig, den kan du stadig betale med kort).

Glædelig jul og godt nytår

Museum Tusculanums Forlag holder juleferie fra onsdag den 22. december 2020 kl. 15:00 til og med mandag den 3. januar 2022.

Vi er tilbage igen tirsdag den 4. januar 2022. Bestillinger foretaget i juleferien afsendes herefter.

Artikel i Politiken om direktør Marianne Alenius

I anledning af at direktør for Museum Tusculanums Forlag, Marianne Alenius, fyldte 70 år den 17. oktober 2018 bragte Politiken den 16. oktober et portræt Marianne skrevet af Hans Hertel. Fødselsdagsportrættet kan læses i Kultursektionen, s. 8, eller digitalt ved at klikke her.

Forlaget ønsker Marianne stort tillykke med milepælen!

På grund af afholdelse af ferie bliver der ikke afsendt bestillinger fredag i denne uge. Bestillinger foretaget fra eftermiddagen den 30. november afsendes fredag den 10. december.

Grundet ferie afsendes der ikke ordrer fredag i denne uge. Bestillinger foretaget efter den 30. november om eftermiddagen afsendes fredag den 10. december.

 

Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Andersen, Morten Bendix & Niklas Olsen
1968
Dengang og nu

2004, 364 sider, hft.
ISBN 978-87-7289-996-1Vejl. pris198 DKK  30 $  27 €  24 £
Onlinepris158 DKK  24 $  21 €  19 £
Black Sunday-pris99 DKK  15 $  13 €  12 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til blackfriday@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.


 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Fås også som e-publikation


Årstallet 1968 har i dag en mytisk funktion i danskernes bevidsthed. '1968' er blevet et centralt orienteringspunkt, hvorfra vi skaber mening og sammenhæng i den måde, vi anskuer os selv og det omgivende samfund på. Der findes et væld af billeder, forestillinger og følelser i vores bevidsthed om året 1968: studenteroprør, hippier, rockmusik og stoffer, fri sex, kollektiver, Thylejr, venstreorientering, mod Vietnamkrigen m.m.
Således indkapsler '1968' begivenheder, forløb og processer, der har fundet sted fra starten af 1960'erne til i dag. '1968' signalerer begyndelsen på noget nyt, en levende milepæl i det danske samfund. Årstallet fremstår kort sagt som selve symbolet på tilblivelsen af det moderne Danmark. Folk er dog stærkt uenige om vurderingen af '1968': For nogle repræsenterer årstallet en gylden tidsalder – for andre en æra af forfald.
I denne antologi behandler en række forfattere både emner, som vi typisk forbinder med '68' (feminisme, pædagogik, økologi, seksuel frigørelse, rockmusik, stoffer og subkultur), og emner, vi ikke så ofte forbinder hermed (den politiske højrefløj og Socialdemokratiet).
Antologiens centrale argument er, at der i løbet af de sidste 35 år er opstået en dyb kløft mellem de historiske begivenheder, der udspillede sig i og omkring 1968, og eftertidens forestillinger om dem.

Bidragydere er bl.a. Tania Ørum (lektor på Institut For Kunst- og Kulturvidenskab, KU), Anne-Marie Mai (professor ved Institut for Litteratur og medier, SDU i Kolding, og Formand for Statens Litteraturråd) samt en række yngre skribenter. Desuden giver 4 skribenter deres personlige beretninger om 1968: Hans Hauge, Ole Grünbaum (IT-skribent og IT-redaktør for den nye avis "Weekend"), Morten Thing (historiker, forskningsbibliotekar, RUC) og Bente Rosenbeck (professor, dr.phil. i historie).

Morten Bendix Andersen er cand.mag. i historie og filosofi fra Københavns Univ. Forfatter til en række artikler om historiske og samfundsrelevante emner.

Niklas Olsen er cand.mag. i historie og retorik fra Københavns Univ., ph.d.-stud. ved Det Europæiske Universitet i Firenze. Forfatter til en række artikler om historiske og samfundsrelevante emner.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Historie | Samfunds­videnskaberne og politik |
Emneord | Litteraturhistorie | Pædagogik |
Specifikt emneord | Aktivisme | Avantgardisme | Euforiserende stoffer | Kvindebevægelse | Pornografi | Rockmusik | Socialdemokratiet | Subkultur | Økologi |
Land | Danmark |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


Alle udgivelser af

Morten Bendix Andersen som redaktør

1968
2005, ISBN 978-87-635-0286-3, e-publikation

Morten Bendix Andersen som forfatter

Arven fra 68
2005, ISBN 978-87-635-0268-9, e-publikation
På sporet af 1968-pædagogikken
2005, ISBN 978-87-635-0280-1, e-publikation
 

Niklas Olsen som redaktør

1968
2005, ISBN 978-87-635-0286-3, e-publikation

Niklas Olsen som forfatter

Arven fra 68
2005, ISBN 978-87-635-0268-9, e-publikation
På sporet af 1968-pædagogikken
2005, ISBN 978-87-635-0280-1, e-publikation
Nazismen, universiteterne og videnskaben i Danmark
2015, ISBN 978-87-635-4272-2, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Læsernes mening
09-03-2005
Jeg har købt bogen i dag (9.3. 2005, red.) og læst en del af den allerede. Men der mangler omtale og analyse af den vigtigste hændelse, og det var besættelsen af Universitetet i foråret 1970, hvor Mogens Fog's cigarer blev røget! Jeg var med dengang og de næste tre måneder, hvor vi holdt Instituttet for litteraturvidenskab besat. Her blev rødstrømpebevægelsen startet. Vi besatte Huset i Magstræde, og det var her Bøssernes Befrielsesfront opstod samt meget mere, som slet ikke er med i bogen? Det er tydeligt at se fra bogen, hvor svært det er at skaffe pålidelige oplysninger fra dengang, også fordi de aktive studenter for en stor dels vedkommende er anonyme som f.eks. mig selv. Ralf Pittelkov var studerende og med til nogen af tingene på nævnte institut! Jeg hører meget gerne fra de to forfattere. MVH Ove Lauridsen
- Ove Lauridsen, e-mail

14-03-2005
Kære Ove Lauridsen,
Mange tak for din engagerede og spændende kommentar. Det er altid interessant at høre, hvordan I studenteroprørere oplevede begivenhederne dengang, og hvordan I forholder jer til disse begivenheder i dag.

I dit indlæg skriver du, at der i antologien ’1968: Dengang og nu’ ”mangler omtale og analyse af den vigtigste hændelse” – nemlig besættelsen af Universitetet i foråret 1970, hvor ’studenterne drak rektors sherry og røg hans cigarer’.

Det passer imidlertid ikke helt. Begivenheden nævnes i artiklen ’Unge leger samfund og nogle laver kup’: Det danske studenteroprør mellem livstilsradikalisme og politiske aktivisme, hvori Steven L. B. Jensen forsøger at blotlægge forskellene på og dynamikkerne i henholdsvis ungdomsoprøret og studenteroprøret. På side 51 skriver Jensen bl.a. følgende om virkningerne af det danske studenteroprør:

”I marts 1970 besatte en gruppe studerende universitetet i protest mod, at selvstyreloven fratog Studenterrådet monopolet på at repræsentere de studerende og i stedet åbnede for valget mellem de forskellige lister. Dette var en politisk fejlvurdering og i stedet for at lægge et politisk pres skubbede man de sidste støtter fra sig. Paradokset er, at den styrelseslov, der blev kendt som verdens mest liberale blev vedtaget med de studerende i stærk opposition til den”.

I Jensens analyse udtrykker besættelsen af Universitetet i foråret 1970 således nogle af studenteroprørets problematiske træk, som manifesterede sig allerede i 1968: nemlig at studenteroprørernes aktioner hurtigt fik deres egen dynamik. Aktioner og demonstrationer blev et mål i sig selv, ikke blot et middel i et politisk spil. Dermed afskar studenteroprørerne sig gradvis fra muligheden for dialog og indflydelse. For Jensen symboliserer besættelsen af Universitetet i foråret 1970 kulminationen på denne udvikling – den viser, hvordan ’det oprindelige’ studenteroprør kørte af sporet.

Hermed ikke sagt, at studenteroprøret sluttede med denne begivenhed. Det fortsatte i stor stil på universiteterne – bl.a. på Institut for Litteraturvidenskab, hvor der var hektisk aktivitet. Faktisk ønskede vi, at få netop Ralf Pittelkow til at skrive en erindringsskitse om begivenhederne på instituttet, men han afslog desværre, idet han havde for travlt til at bidrage til antologien.

Antologien er delvist motiveret af de sidste 10 års heftige offentlige debat om ’68’. De enkelte artikler indeholder analyser af nogle af de mest omtalte emner og tematikker. Hverken Bøssernes Befrielses Front eller Huset i Magstræde har været genstand for intensiv diskussion og er derfor ikke belyst i særskilte artikler (Huset i Magstræde optræder i enkelte artikler). Der er mange andre relevante vinkler, der kunne være behandlet i antologien. Vi synes, vi har dækket mange væsentlige aspekter, men vi har måttet begrænse os. Derfor et det vores forhåbning at andre vil tage udfordringen op og gå videre med udforskningen af perioden omkring 1968 og de senere erindringer herom. I mellemtiden håber vi, at du vil have glæde af antologien.

Skriv endelig igen, hvis du har kommentarer eller spørgsmål.

Bedste hilsner
Morten Bendix Andersen og Niklas Olsen
- Niklas Olsen & Morten Bendix Andersen, e-mail

Kunder, som har købt denne titel, købte også
Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000     Adriansen, Inge
Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000
2003

Samarbejde og modstand     Lauridsen, John T.
Samarbejde og modstand
2002

Filmdivaer     Thomsen, Bodil Marie
Filmdivaer
1997

Filmlyd & filmmusik     Langkjær, Birger
Filmlyd & filmmusik
1997

Kulturradikalismens musik     Fjeldsøe, Michael
Kulturradikalismens musik
2013

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger