Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Bille Hansen, Niels
Thomas Mann og musikken

2016, 316 s., indb
20 sort/hvid-illustrationer

ISBN 978-87-635-4340-8Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Musikken og især Richard Wagner spillede en meget stor rolle i Thomas Manns liv og forfatterskab. “Jeg skaber så megen musik, som man med rimelighed kan skabe uden musik”, skriver Mann. Han regner sig blandt digterne til musikerne.

Denne bogs fire første hovedkapitler behandler romanen Buddenbrooks, novellerne Tristan og Vølsungeblod og romanen Trolddomsbjerget, alle ud fra synsvinklen ‘musikken’, hvilket langt hen ad vejen vil sige Richard Wagner. Det er ham, Thomas Mann tænker på, når han i sin store musikerroman Doktor Faustus skriver: “Den højeste passion gælder det absolut suspekte”, og om Manns livslange “entusiastiske ambivalens” i forhold til Wagner handler det femte kapitel, som også beskriver, hvor skæbnesvanger denne ambivalens blev for Thomas Mann og hans familie efter Hitlers magtovertagelse i 1933. Doktor Faustus er emnet for bogens sjette kapitel; romanen skildrer i en art parallelforløb komponisten Adrian Leverkühns og Tysklands skæbne i første halvdel af det 20. århundrede.

Thomas Mann har gennem hele sit forfatterskab – direkte og indirekte – beskæftiget sig med musikken, dens væsen, dens gåde. Den store ironiker har fået sin livsholdning bekræftet og underbygget ved musikkens principielle tvetydighed.

Niels Bille Hansen (født 1932) er cand.mag. i dansk og tysk. Har undervist i gymnasieskolen, lavet udsendelser i Danmarks Radio om Thomas Mann og musikken og undervist i Thomas Mann på Folkeuniversitetet. Medstifter af Det Danske Thomas Mann Selskab.


 
Emneområde | Historie | Musik og musikhistorie |
Emneord | Biografi | Litteraturhistorie | Musikalsk analyse | Musikkultur |
Specifikt emneord | Litteratur og samfund |
Verdensdel m.v. | Europa | Mellemeuropa |
Land | Tyskland |
Biograferet person | Thomas Mann |
Periode | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Niels Bille Hansens Thomas Mann og musikken beskriver både forfatterens personlige fascination af tonernes verden og musikkens rolle i hans bøger ... bogen er rig på både politisk historie og kulturhistorisk indsigt. En fortælling om optimismen efter århundredeskiftet, om Weimarrepublikkens spæde forsøg på demokrati, om det store fald med Adolf Hitlers magtovertagelse og den katastrofale krig."
- Søren Schauser, Berlingske, den 29. maj 2016

"Velskrevet og interessant bog"
- Carsten Güllich-Nørby, DBC, juni 2016

" ... Bille Hansens bog er bred i sin tilgang. Forfatteren behersker det biografiske, psykologiske, filosofiske og religiøse stof - for nu at tage det hele med - som det uudtømmelige forfatterskab rummer. Og det er godt ... Bille Hansens fokus har resulteret i en fremstilling, som med andre ord ikke er snævert indstillet på det opgivne tema, men tværtimod gør rede for, hvor omfattende det musikalske er integreret i Thomas Manns forestillingsverden. ... Doktor Faustus er det værk af Mann, som er mest gennemtrukket af musik. Netop derfor får det også en særlig omfattende placering hos Bille Hansen. Med eller uden musik - der er faktisk til dato intet bedre at læse på dansk om denne verdensroman. ... Niels Bille Hansens bog vidner om et langt, måske livslangt studium. I en tid hvor så meget raspes af i en fart for at give plads til næste levende billede, er det en solid glæde at fordybe sig i en sådan modenhedens præstation."
- Niels Barfoed, Information, den 25. juni 2016

"Thomas Mann og musikken giver indblik i alt, man skal vide om Manns forhold til Wagner og musikken ... Niels Bille Hansen har overblik over det hele, og det er imponerende, at det har kunnet klemmes sammen i en bog på blot cirka 300 sider. En bog, der let lader sig læse af alle med interesse for Wagners musik og for Manns forfatterskab, og som ikke kan undgå at gøre nogen læser klogere på begge dele"
- Thomas Michelsen, ♥♥♥♥♥ Politiken, den 19. juli 2016

"Thomas Manns passion for musik prægede både hans forfatterskab og hans skæbne, viser denne storartede bog...Vil man vide mere om, hvor stor en indflydelse musikken havde på hans forfatterskab, er Niels Bille Hansens bog en fin og meget grundig indføring i emnet."
- Eva Hvidt, Kristeligt Dagblad, 24. august 2016
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Polis     Hansen, Mogens Herman
Polis
2004

Det athenske demokrati - og vores     Hansen, Mogens Herman
Det athenske demokrati - og vores
2005

Layers of Musical Meaning     Hansen, Finn Egeland
Layers of Musical Meaning
2006

Æsops fabler    
Æsops fabler
2012

Demokratiets historie fra oldtid til nutid     Hansen, Mogens Herman
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
2012

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger