Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hoff, Tina Adele
Danmark og Færøerne
En historisk undersøgelse af udviklingen i relationen mellem Danmark og Færøerne 1850-2010

2012, 182 s., hft.
ISBN 978-87-635-3891-6

2012

Vejl. pris175 DKK  27 $  24 €  21 £
Onlinepris140 DKK  21 $  19 €  17 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Færøerne omtales for første gang i skriftlige kilder i 825, hvor en irsk munk beskrev øerne – to dages sejlads i medvind fra Storbritanniens kyst – som ”eneboerens ’paradis’ med mange får”. Efter sigende skulle øernes navn Føroyar da også betyde ’Fåreøerne’. Norske vikinger befolkede i 900-tallet øerne, der i 1271 blev underlagt den norske konge. I 1380 blev den 10-årige danske konge, Oluf 2. Håkonsson, konge over også det norske rige, da faderen, Håkon 6. af Norge, døde. Positionen blev frem til Olufs død i 1387 varetaget af hans mor, Margrete 1., som siden 1376 havde virket som sin søns formynder på den danske trone. Forbindelsen mellem Danmark og Norge blev yderligere konsolideret ved Kalmarunionens oprettelse i 1397. Gradvist knyttedes Færøerne tættere til den danske krone. Først som norsk biland, derefter som dansk landsdel, og i dag er Færøerne – i hvert fald officielt – en ligeværdig og selvstyrende statsdel i Rigsfællesskabet.

Den særlige konstruktion af riget og fællesskabet mellem Danmark og Færøerne medfører en antagelse om, at der eksisterer en nær forbindelse mellem de to lande og deres befolkninger. Forfatteren undersøger Færøernes tilhørsforhold til Danmark, herunder hvordan færinger og danskere har opfattet hinanden over en 150-årig periode. Forskellige synspunkter og udtalelser – dvs. erindringer, debatbøger, avisartikler, folketingsdebatter, interviews med færøske og danske politikere samt spørgeskemaundersøgelser – fra de to befolkninger er omdrejningspunktet for undersøgelsen af, hvordan mødet mellem færinger og danskere har fundet sted. De 150 år undersøges gennem nedslag i tre tiårsperioder, 1850’erne, 1940’erne og de seneste 10 år.

Bogen er således medvirkende til at sætte fokus på en lille del af danskerne og færingernes fælles historie.

Tina Adele Hoff er cand.mag. og historiker.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Identitet | Politisk historie |
Specifikt emneord | Handel | Kulturpolitik | Rigsfællesskab | Sprogpolitik | Suverænitet |
Land | Danmark | Færøerne |
Periode | 19. årh. | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"En tankevækkende bog om den dansk-færøske del af rigsfællesskabet og de kulturelle og menneskelige bånd, der hele tiden må smøres for ikke at tørre ind og til sidst knække. Her er en indsats at gøre."
- Poul Flou Pedersen, lektørudtalelse, DBC, uge 2012/44.

"Indbyggerne på de to procent af rigsfællesskabets areal, der udgøres af det stærkt begrænsede rum mellem Skagen og Gedser, ved ufatteligt lidt om forholdene i de 98 procent af rigsfællesskabet, der begynder, hvor Skagen Gren hører op. ...
I denne for niveauet i dansk folkeoplysning forstemmende situation bliver man glad, når man møder historikeren Tina Adele Hoffs nye bog "Danmark og Færøerne" ... På blot 182 letlæste sider bliver man for 175 kroner nu meget klogere. For bogen er koncist skrevet som en let omarbejdet version af et universitetsspeciale i historie ved Københavns Universitet. Museum Tusculanums Forlag bringer fortjenstfuldt specialet ud over fagfællers snævre kreds. ...
Tina Adele Hoffs lille bog er en brugbar anløbsbro. Det kultur- og kolonihistoriske perspektiv, som bogen anlægger, gør den til relevant læsning i hele rigsfællesskabet, hvad enten man går ind for dets bevarelse, ønsker det moderniseret eller helt afskaffet.
Vi ved så lidt om hinanden, at vi end ikke ved, hvor meget det er, vi ikke ved.
Også dette beklagelige forhold gør bogen os en del klogere på."
- Erik Lund, Sermitsiaq, 27, 2013.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Renæssancen     Pade, Marianne & Minna Skafte Jensen (red.)
Renæssancen
2004

Det venskabelige bombardement     Glenthøj, Rasmus & Jens Rahbek Rasmussen (red.)
Det venskabelige bombardement
2007

Dødsstraffens kulturhistorie     Floto, Inga
Dødsstraffens kulturhistorie
2001

Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940     Rünitz, Lone
Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940
2000

Den oversatte klassiker     Skyum Nielsen, Erik
Den oversatte klassiker
1997

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger