▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
Ved udgangen af århundredet oplevede Europa den største humanitære katastrofe siden 2. Verdenskrig. Op imod en million Kosovo-albanere blev under forfærdelige omstændigheder jaget på flugt fra Balkan. Hovedparten var henvist til at leve under kummerlige forhold i flygtningelejre i små fattige lande, idet Danmark og EU's udgangspunkt var, at flygtninge var bedst tjent med at forblive i nærområdet og kun i meget begrænset omfang skulle have asyl i Danmark og EU-landene.
Danmark og de jødiske flygtninge handler om dengang Danmark var nærområde for de tusinder af jøder, der forsøgte at undslippe det nazistiske regime i årene 1933 til 1940. På grundlag af omfattende arkivundersøgelser i Justits- og Udenrigsministeriet, Mosaisk Troessamfund samt konkrete udlændingesager fortælles historien om det officielle Danmarks reaktion på jødeforfølgelserne som den kom til udtryk i rigsdagsdebatterne, ændringer i fremmedloven og ikke mindst i Justitsministeriets og politiets administrative praksis og i det dansk-jødiske hjælpearbejde.
Formålet er at kaste nyt lys over et kapitel af Danmarkshistorien, som hidtil har stået noget i skyggen af redningsaktionen til fordel for de danske jøder i oktober 1943. Men bogen kan også give anledning til refleksioner over Danmarks aktuelle flygtningepolitik og det svære dilemma mellem humanisme og egeninteresser, som de europæiske lande også i dag står overfor.
Lone Rünitz er cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1995 med speciale i dansk flygtningepolitik i 1930'erne.
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.Kunder, som har købt denne titel, købte også
|