Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Rünitz, Lone
Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940
En bog om flygtninge og menneskerettigheder

2000, 239 s., hft.
2. oplag
ISBN 978-87-7289-579-6Vejl. pris250 DKK  38 $  34 €  30 £
Onlinepris200 DKK  31 $  27 €  24 £


Ved udgangen af århundredet oplevede Europa den største humanitære katastrofe siden 2. Verdenskrig. Op imod en million Kosovo-albanere blev under forfærdelige omstændigheder jaget på flugt fra Balkan. Hovedparten var henvist til at leve under kummerlige forhold i flygtningelejre i små fattige lande, idet Danmark og EU's udgangspunkt var, at flygtninge var bedst tjent med at forblive i nærområdet og kun i meget begrænset omfang skulle have asyl i Danmark og EU-landene.

Danmark og de jødiske flygtninge handler om dengang Danmark var nærområde for de tusinder af jøder, der forsøgte at undslippe det nazistiske regime i årene 1933 til 1940. På grundlag af omfattende arkivundersøgelser i Justits- og Udenrigsministeriet, Mosaisk Troessamfund samt konkrete udlændingesager fortælles historien om det officielle Danmarks reaktion på jødeforfølgelserne som den kom til udtryk i rigsdagsdebatterne, ændringer i fremmedloven og ikke mindst i Justitsministeriets og politiets administrative praksis og i det dansk-jødiske hjælpearbejde.

Formålet er at kaste nyt lys over et kapitel af Danmarkshistorien, som hidtil har stået noget i skyggen af redningsaktionen til fordel for de danske jøder i oktober 1943. Men bogen kan også give anledning til refleksioner over Danmarks aktuelle flygtningepolitik og det svære dilemma mellem humanisme og egeninteresser, som de europæiske lande også i dag står overfor.

Lone Rünitz er cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1995 med speciale i dansk flygtningepolitik i 1930'erne.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Anden Verdenskrig | Udenrigspolitik |
Specifikt emneord | Flygtninge | Jødeforfølgelse |
Verdensdel m.v. | Europa |
Land | Danmark |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Siden er ikke tilgængelig | Site not available

Vores hjemmeside er desværre midlertidigt utilgængelig.

Our website is unfortunately not available at the moment.

Vi er i gang med lidt forårsrengøring og opdatering. Derfor er vores hjemmeside ikke tilgængelig lige nu.

Vi har alle praktiske grise og alfer på opgaven, og vi håber på snart at være tilbage. Vi beklager ulejligheden.

We’re taking advantage of the warm weather and getting some spring cleaning and general updates done. That means our website is not available just now.

Don’t worry, though – we’ve got all our technicians, hamsters and fairies on the job, and we should be back with you again soon. In the meantime, we apologise for the inconvenience.

Pressen skrev

"Lone Rünitz har med sin bog ydet et velskrevet og grundigt dokumenteret bidrag til et underbelyst kapitel af Danmarkshistorien, som på en afbalanceret måde viser, at den danske selvopfattelse som moralsk og human nation har været forvrænget af begivenhederne i oktober 1943. Forfatteren har bragt ny viden til torvs og har overbevisende vist, at Danmark sammen med de øvrige demokratiske lande og de internationale organisationer bærer sin del af ansvaret for Holocaust. Må denne bogs konklusioner forankre sig i historiebevidstheden."
- Steen Andersen, Weekendavisen

"Danmark og de jødiske flygtninge er en fin, sober og velskrevet bog. Det er godt, at der hermed foreligger en dokumenteret og lettilgængelig fremstilling om et emne i Danmarks nyere historie, som ikke er flatterende for den danske nation."
- Bent Jensen, Jyllands-Posten

"Her foreligger nu i denne prisværdige udgivelse den første samlede fremstilling, hvor vel at mærke de dokumenterede detaljer i myndighedernes skændselshandlinger på dansk grund bliver lagt frem med navn, tid og sted, og hvor den uforberedte læser bringes til at indse, hvor ilde stedt flygtningen var - og er - i en kulturkreds, for hvem næstekærligheden er noget præsten pludrer om i kirken ... læs denne rystende bog om det, vi jo godt vidste - her i smertelige uafviselige detaljer. Så uanstændigt stod det til i gamle Dannevang. Tænk bare."
- Georg Metz, Information

"... en veldokumenteret og seriøs skildring af en periode, der tilhører Danmarks mindst heroiske."
- Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende

"Lone Rünitz har med sin bog leveret et fornemt stykke historieskrivning ... en fremragende, redelig og skræmmende afdækning af dansk forsigtighed, der udartede sig til noget, der lignede krybende tjenstvillighed over for et diktatur, hvis hensigter over for jøderne man i hvert fald efter 1937 ikke kunne være i tvivl om."
- Tom Ekeroth, Aktuelt

"Lone Rünitz har med sin velskrevne bog taget fat i ét af danmarkshistoriens sorte kapitler ... en vedkommende bog!"
- Kaj Christensen, Modstandskampen

"Bogen tegner, på baggrund af ikke-publiceret kildemateriale, et portræt Danmark og justitsminister K.K. Steinckes flygtningepolitik, så man får dårlig smag i munden ... Det er ikke en undervisningsbog, men kan anbefales til skolebiblioteker og til specialestuderende i 3.g og 2.hf. Og så til historielærerens natbord - det er uhyggelig, men god læsning."
- Peter Frederiksen, Gymnasieskolen

"Lone Rünitz' bog kortlægger og vurderer på grundlag af omfattende arkivstudier både grundigt og overskueligt denne pinlige og sørgelige periode i dansk fremmedpolitik"
- FV-bladet
 


Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger