Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Færch, Christina Holst
Smædeskrifter, sladder og erotiske vers i 1700-tallet
Hans Nordrups forfatterskab
Med et udvalg af hans digte

2019, 468 sider
17×24 cm.

ISBN 978-87-635-4650-8
Serie: Tidlig Moderne, vol. 14
ISSN 1901-9912Vejl. pris375 DKK  57 $  51 €  45 £
Onlinepris300 DKK  46 $  40 €  36 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Heftige shitstorme i medierne, på Facebook, Twitter og i diverse debatfora på internettet er nu om stunder hverdagskost i den offentlige debat, hvor mere eller mindre anonyme røster tilkendegiver mere eller mindre velformulerede og grovkornede meninger. Under den tidlige enevælde i 1700-tallets Danmark kunne den slags subversive ytringer kun få afløb i form af anonyme, håndskrevne smædeskrifter. Disse satiriske og erotiske smædevers er indtil nu stort set forbigået i den danske litteraturhistorie. Med sideblik til lignende litteratur i England, Frankrig og Sverige viser denne bog for første gang, hvordan smædevers under den tidlige danske enevælde blev cirkuleret for at sprede politisk kritik og sladder uden om enevældens censur.

Bogens første del handler om en af 1700-tallets mest berømte og berygtede smædeversdigtere, præsten Hans Nordrup, som skrev nogle af tidens groveste vers, men i dag er stort set ukendt. De fleste af versene er anonyme og kan kun indirekte tilskrives Nordrup, hvilket danner udgangspunkt for forfatterens afgrænsning og diskussion af hans forfatterskab.

Anden del diskuterer, hvordan enevælden udøvede kontrol over litteraturen. Smædeversene omgik forbuddet mod politisk kritik, var både politisk og smagsmæssigt grænseoverskridende og bidrog dermed til digtningens begyndende frigørelse fra sin oprindelige opbyggelige berettigelse.

Tredje del viser, at håndskrifter ikke bør ses som uddøende eller konkurrerende i forhold til det trykte medie, men snarere som et parallelt, eksklusivt medie, som kunne artikulere alle de nyheder, rygter og smagsmæssige overskridelser, som enevælden ville undertrykke.

Bogen rummer et kommenteret udvalg af typiske Nordrup-værker, hvoraf kun enkelte tidligere har været offentliggjort ucensureret og i deres helhed.

Christina Holst Færch er ph.d. og cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur samt Historie. Hun har tidligere været ansat på Nordisk Institut, Aarhus Universitet, og er i dag lektor ved Silkeborg Gymnasium


 
Emneområde | Litteratur |
Emneord | Erotiske vers | Sladder | Smædeskrifter |
Verdensdel m.v. | Europa |
Land | Danmark |
Biograferet person | Hans Nordrup | Ludvig Holberg |
Periode | 18. årh. | Dansk Enevælde |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Kreativt klaverstudium     Madsen, Jens Westergaard
Kreativt klaverstudium
2006

Fornuften under troens lydighed     Fink-Jensen, Morten
Fornuften under troens lydighed
2004

Danmark og den franske revolution.<br>Le Danemark et la revolution française     Kjærgaard, Thorkild
Danmark og den franske revolution.
Le Danemark et la revolution française

1989

Menigmands medie     Horstbøll, Henrik
Menigmands medie
1999

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger