Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Degn, Ole
Fremgang, krise og stilstand
De danske byers historie 1536-1720

2018, 346 s., indb
rigt illustreret
22×27 cm.

ISBN 978-87-635-4636-2Vejl. pris348 DKK  53 $  47 €  42 £
Onlinepris278 DKK  43 $  37 €  33 £

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I kommission for Told- og Skattehistorisk Selskab

I dag bor hovedparten af danskerne i byer, og de fleste betragter byerne og bylivet som en næsten naturgiven selvfølgelighed. Men i virkeligheden er de danske byer produktet af en lang, historisk tilblivelsesproces, hvor byens funktion og indretning over århundrederne har ændret sig markant.

Nu får vi for første gang en samlet fremstilling af de danske byers historie i en helt afgørende periode af deres udvikling - fra Reformationens omvæltninger af den bestående samfundsorden i første halvdel af 1500-tallet, henover etableringen af en stærk, dansk enevældig kongemagt og frem til afslutningen af Store Nordiske Krig i 1720, der indvarslede på en lang florissant periode for de danske byer.

Elegant og vidende væver forfatteren skiftende konjunkturer, internationale relationer og lokale forhold sammen til et portræt, der ikke bare beskriver byernes rum og bygninger, men som også kommer helt tæt på deres beboere og det dagligliv, der udspillede sig inden for deres mure. Forfatteren bruger sin omfattende indsigt, opbygget gennem mere end 50 års studier i dansk og europæisk byhistorie, til at identificere og beskrive og forklare forskellige bytyper og deres særegenheder fra byer med et kongeligt slot over fæstningsbyer, søfarts- og færgebyer og ned til de mindste byer.

Bogen er rigt illustreret og gennemgår alle bylivets facetter - både de institutionelle, politiske, sociale og økonomiske - på baggrund af kyndig brug af skattelister, told- og afgiftsregnskaber og materiale fra dødsboopgørelser og af den eksisterende forskningslitteratur suppleret med helt nye, hidtil upublicerede kildestudier.

Her er kort sagt en byhistorie, der både trækker de store historiske linjer op og samtidig lader læseren komme helt tæt på datidens dagligliv med arbejde, konflikter og fester.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Byhistorie |
Specifikt emneord | Byudvikling | Lokalhistorie |
Verdensdel m.v. | Skandinavien |
Land | Danmark |
Periode | 16. årh. | 17. årh. | 18. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

Ole Degn bevæger mesterligt sin fremstilling fra det generelle til det konkrete og omvendt, og med det enorme reservoir af trykte kilder, han trækker på, er det lykkedes at skabe en flot afbalanceret fremstilling af hovedlinjer og detaljer i en meget velskrevet helhed. Enhver med interesse for 1500- og 1600-tallet vil kunne få endog meget stort udbytte af at konsultere dette værk.

Som oversigtsværk er "Fremgang, krise og stilstand" blevet meget vellykket, og bogen betegner en fornem mangfoldig afrunding af Ole Degns omfattende kulturhistoriske forfatterskab.

Christian Kaaber, Historie-Online, 4. februar 2020

Denne interessante rejse tilbage i periodens byer og deres liv er støttet af mange kildehenvisninger og et fint billedmateriale. Man imponeres over det meget store kildegrundlag, som forfatteren har arbejdet med. Alligevel formår han at gøre kapitlerne spændende og læsevenlige

— Johannes Lebech, Noter - Historielærerforeningens fagblad 220, marts 2019

Bogen er en guldgrube for lokalhistorikere fra især de fire store byer samt Helsingør, Kolding og Ribe.

— Jørgen Bartholdy, Lektørudtalelse DBC, januar 2019

Konklusionen er, at Ole Degn med Fremgang, krise og stilstand. De danske byers historie 1536–1720 har leveret en syntese om dansk byhistorie, som er uomgængelig for enhver, der vil studere de danske byers historie i perioden. Der er tale om en syntese, et koncentrat, men også om et levende og velskrevet stykke kulturhistorie, der i kraft af grundighed og rigdom kan inspirere til fortsatte studier af danske byer og temaer, der knytter an til danske byers historie. Hvis man tager fat på et sådant arbejde, må man nødvendigvis begynde med at læse Ole Degns værk.

— Henrik Gjøde Nielsen, Zise, Told- og Skattehistorisk Tiddskrift nr. 2, oktober 2018

Samtlige udgivelser på forlaget med -

Ole Degn som redaktør

The Sound Toll at Elsinore
2017, ISBN 978-87-635-4470-2, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Borgerligt regimente     Mührmann-Lund , Jørgen
Borgerligt regimente
2019

Demokratiets historie fra oldtid til nutid     Hansen, Mogens Herman
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
2012

Kulturmiljø     Carlberg, Nicolai & Søren Møller Christensen (red.)
Kulturmiljø
2003

Det tomme menneske     Heede, Dag
Det tomme menneske
2018

Den Jødiske Krig     Josefus, Flavius
Den Jødiske Krig
1999

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger