Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Dam, Anders Ehlers & Adam Paulsen (red.)
Soldat, arbejder, anark
Ernst Jüngers forfatterskab

2017, 395 s., hft.
16,5×24 cm.

ISBN 978-87-635-4512-9Vejl. pris328 DKK  50 $  44 €  39 £
Særtilbud131 DKK  20 $  18 €  16 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Ernst Jünger (1895-1998) er en af de største og samtidig mest omstridte tyske forfattere i det 20. århundrede. Da Første Verdenskrig brød ud i august 1914, meldte han sig straks under fanerne, og i efteråret 1918 modtog han Tysklands højeste militære udmærkelse, Pour le mérite, for sin krigsindsats.

I 1920 debuterede Jünger med den selvbiografiske I stålstormen, der regnes for en af de bedste bøger, der er skrevet om Første Verdenskrig, og har begejstret læsere som André Gide, Jorge Luis Borges og herhjemme Thorkild Bjørnvig.

Op gennem 1920'erne markerede Jünger sig som en af sin generations vigtigste forfattere, på samme tid ultrakonservativ og eksperimenterende avantgardist med forbindelser til bl.a. den franske surrealisme.

Interessen for Jünger og hans forfatterskab, der omfatter romaner, fortællinger, essayistik, filosofi og dagbøger og strækker sig over det meste af det 20. århundrede, har siden Murens fald været støt stigende både internationalt og i Danmark.

Soldat, arbejder, anark. Ernst Jüngers forfatterskab er den første samlede fremstilling af denne fascinerende hundredårsskikkelse på dansk. Den er skrevet af førende danske og internationale eksperter og følger forfatterskabet fra debuten om soldaterlivet i skyttegravene over mellemkrigstidens interesse for arbejderen frem til alderdomsværkets dyrkelse af den uafhængige anark.

Med bidrag af Christian Benne, Karl Heinz Bohrer, Anders Ehlers Dam, Heinrich Detering, Carl-Göran Heidegren, Søren Harnow Klausen, Kathrin Maurer, Daniel Morat, Adam Paulsen, Michael Karlsson Pedersen, Jan Rosiek, Kasper Hedegård Schiølin og Frederik Stjernfelt.

 
Emneområde | Historie | Litteraturvidenskab |
Emneord | Anden Verdenskrig | Biografi | Dagbøger | Essay | Fotografi | Krigshistorie | Litteraturhistorie | Litterær analyse | Militærhistorie | Nationalisme | Nazisme | Patriotisme | Roman | Selvbiografi | Skønlitteratur |
Specifikt emneord | Forfatterskab | Første Verdenskrig | Krig | Mellemkrigstiden | Militarisme | Nazi-Tyskland | Soldater |
Land | Tyskland |
Biograferet person | Ernst Jünger |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

Uden at der skal gå for megen summarisk ros i nærværende anmeldelse, fortjener Christian Bennes i bogstavelig forstand skæve indkredsning af Jüngers forhold til rusmidler også særskilt ros for at sammenkæde liv, levned og forfatterskab på original og sprænglærd vis. … Hovedindtrykket er positivt, særdeles positivt, det er velgørende med en ambitiøs og akademisk præget antologi på dansk om et særdeles interessant forfatterskab. På afgørende stræk er der koblinger der gør at man som læser enten kan gribe tilbage til ens forudgående Jünger-læsning eller tage fat på at læse videre.

— Anders Orris, Critique Idedebat og Kulturkamp, 17. april 2017

Den første samlede fremstilling på dansk af Ernst Jüngers forfatterskab giver et fremragende indblik i en særegen skikkelse, der stadig både fascinerer og forarger.

Antologien består af en række interessante, akademiske bidrag, skrevet af førende danske og internationale forfattere. De stiller skarpt på forfatterskabet fra debuten, hvor Jünger med et æstetisk blik beretter om sine oplevelser i skyttegravene under Første Verdenskrig over mellemkrigstidens krigsskrifter med teknologibegejstring og fokus på arbejderen, frem til det sene værks dyrkelse af den uafhængige Anark. … Bogens øvrige bidrag spænder vidt og kommer godt omkring Jüngers virke; der er fx artikler om teknologien i Jüngers fiktionsprosa, om hans livslange eksperimenter med rusmidler, om hans fotobøger og meget mere…Antologien kan ses som den foreløbige kulmination på »Jünger-renæssancen« i Danmark, som Adam Paulsen skal have stor ære for.

Thomas Ry Andersen, Litteratursiden.dk, 26. marts 2017

Bohrers bidrag står som et dunkelt og prisværdigt præludium til denne enorme Jünger-antologi, der langt hen ad vejen holder, hvad redaktørerne gennem Bohrer lover: en uforfærdet beskæftigelse med Jüngers kunst. Læsninger i Jüngers forfatterskab som en retfærdiggørelse af litteraturen. Der er rigelig plads til kritik, men ikke til dumlade afvisninger. Dette faktum, suppleret med et (meget!) usædvanligt sprogligt niveau for en universitetsantologi, gør udgivelsen til en velsignelse. … Anders Ehlers Dam og Adam Paulsen lader med denne enorme indsats Ernst Jünger stige ned fra sit danske Zarathustra-bjerg – litterær kompleksovervindelse er, hvad dét er.

Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad, 9. marts 2017

Rækken af genudgivelser og nyoversættelser af flere af Ernst Jüngers mest berømte værker følges nu op af den første samlede præsentation af forfatterskabet på dansk. Det virker naturligt, det virker også naturligt, at det sker i antologiens form, hvor kontroverser om forfatterskabet og flere af dets indre modsætninger og patosfyldte selvbesværgelser kan leve frugtbart videre.

Spændende – erklærede og uerklærede – polemikker og hermeneutiske temperamentsforskelle i antologien … endnu et paradoks eller måske snarere et blindt punkt i forfatterskabet, som den generøse antologi er med til at holde levende.

Thomas Thurah, Information, 25. februar 2017

Sådan skal kraftfuld litteraturforskning aktualiseres på indsigtsfuld måde. Antologien rummer mange andre spændende kaptiler om blandt andet Ernst Jüngers fotobøger og om efterkrigstidens opfattelse af ham.

— Bent Blüdnikow, Berlingske, 21. februar 2017

Er du også træt af katte- og hundevideoer på Facebook? Så er det heldigt, at der er så meget guf i Anders Ehlers Dam og Adam Paulsens imponerende antologi om den store tyske forfatter Ernst Jünger (1895–1998), at jeg ikke ved, hvor jeg skal starte. … Det er sjældent, antologier er så vellykkede som denne, tilmed smukt udført og udgivet af Museum Tusculanums Forlag.

Bogen kan ikke kun anbefales nørder, men alle, der sætter pris på germansk ånd og strøm og tør give sig i kast med denne farlige og fascinerende skikkelse i det fordømte århundrede, der stadig præger vor tid og moderne selvforståelse. Det er sgu Klasse!

Mikael Jalving (blog), Jyllands-Posten, 7. februar 2017

Den smukt illustrerede bog indeholder 13 meget velskrevne akademiske artikler, der tilsammen tegner et nuanceret billede af næsten hele den kontroversielle tyske forfatters livsværk, og den er, som de to udmærkede redaktører, Anders Ehlers Dam og Adam Paulsen, så rigtigt skriver, den første samlede introduktion til forfatterskabet på dansk.

— Jørgen Herman Monrad, Weekendavisen, 3. februar 2017

 
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Adam Paulsen som forfatter

Overvindelsen af Første Verdenskrig
2014, ISBN 978-87-635-4188-6, hft

Adam Paulsen som redaktør

Tyskland og Europa i det 20. århundrede
2008, ISBN 978-87-635-0752-3, hft
Tyskland og Europa i det 20. århundrede
2010, ISBN 978-87-635-3432-1, e-publikation
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

I seng med romerne     Lund, Allan A.
I seng med romerne
2005

Overvindelsen af Første Verdenskrig     Paulsen, Adam
Overvindelsen af Første Verdenskrig
2014

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Danmark i Europa 750-1300     Hybel, Nils
Danmark i Europa 750-1300
2003

Spor     Ginzburg, Carlo
Spor
1999

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger