Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Knudsen, Dino
Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse
Marshallhjælp, kold krig og transatlantiske forbindelser, 1945-1956

2012, 245 s., hft.
ISBN 978-87-635-3737-7

2012

Vejl. pris198 DKK  30 $  27 €  24 £
Onlinepris158 DKK  24 $  21 €  19 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Efter 2. Verdenskrig ønskede amerikanerne at støtte det krigshærgede Europa i genopbygningen af kontinentet. Det førte i 1947 til den kendte Marshallplan, som ydede økonomisk støtte og industriel rådgivning til forskellige lande, heriblandt Danmark. Det betød en forøget forbindelse mellem den danske og den amerikanske fagbevægelse.

I Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse undersøger forfatteren, på hvilken måde disse forbindelser havde betydning for den danske fagbevægelse, og hvordan den danske fagbevægelse involverede sig i Marshallhjælpen. Forfatteren skildrer begivenhederne og belyser holdningerne, motiverne og målsætningerne på både dansk og amerikansk side, og han viser, at samarbejdet mellem fagbevægelserne også fik stor betydning for, hvordan kommunismen blev inddæmmet i Danmark.

Bogen beretter blandt andet om de studierejser til USA, som forskellige danske fagforeningsfolk deltog i fra 1949 og frem. Her skulle danskerne lære af amerikanerne, så Danmark kunne opnå samme høje produktivitet, som USA havde i efterkrigstiden.

Dino Knudsen viser i sin bog, at selvom den danske fagbevægelse blev stærkt påvirket af samarbejdet med amerikanerne, så gjorde den det ikke altid ukritisk, og den var således også i stand til at påvirke amerikanerne den anden vej.

Hør Dino Knudsen fortælle om bogen i P1 Morgen, 21. januar 2012.

Læs interview med Dino Knudsen i Videnskab.dk's artikel "Socialdemokrater spionerede for CIA" Videnskab.dk, 24. januar 2012.

Artikel om og anmeldelse af Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse på Modkraft.dk, 27. januar 2012. Se anmeldelsen her, og læs artiklen her.

Dino Knudsen er historiker og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, hvor han forsker i det transnationale elitenetværk Den Trilaterale Kommission.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Amerikanske studier | Arbejderhistorie | Fagforeninger | Politisk historie |
Specifikt emneord | Antikommunisme | Arbejderbevægelse | Den Kolde Krig | Efterretningsvæsen | Marshallplanen | Samtidshistorie |
Land | Danmark | USA |
Periode | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

" ... en velgørende og oplysende diskussion af begrebet amerikanisering. Oftest bruges fænomenet amerikanisering jo blot som en fej og virkelig dårlig undskyldning, når europæere producerer elendig mad. Eller tv eller musik. Dino Knudsen nuancerer og kvalificerer begrebet, så også modtagerens fordomme og selvforståelse kommer med. ... Dino Knudsen leverer således en fin brik til portrættet af en nation, der gerne ville påvirkes af USA, men også forbeholdt sig ret til at være småfornærmet over det."
- Joakim Jakobsen, Weekendavisen, 27. januar 2012.

"Denne bog er et væsentligt – og velskrevet - bidrag til forståelsen af Danmarks rolle under Den kolde Krig. Fokus er ikke, som det plejer at være, på det partipolitiske, men derimod på hvordan toppen af dansk fagbevægelse tænkte og handlede i en international situation under et voldsomt krydspres fra de to store supermagter.
Bogen kan på det varmeste anbefales som undervisningspensum inden for dansk nutidshistorie, men den kan også bare læses som en glimrende fortalt – måske lidt skræmmende – historie om, hvordan Danmark på godt og ondt ideologisk såvel som politisk blev amerikaniseret på ganske få år."
- Preben Etwill, historie-online.dk

"Udover til historikere henvender bogen sig til interesserede i fagbevægelsens og efterkrigstidens historie. Kan også anvendes i undervisningssammenhænge på gymnasieniveau. ...
Der er tale om spændende historieforskning, som udvider og nuancerer forståelsen af dansk fagbevægelse i perioden frem til midt i 1950'erne, og hvordan det påvirkede udviklingen i Danmark. ...
En velskrevet og så godt som uudforsket historie om dansk fagbevægelses forhold til amerikaniseringen efter 2. verdenskrig, Marshall-planen og relationerne til amerikansk fagbevægelse."
- Bent Kirk Kristensen, DBC, uge 2012/07.

" ... velskrevet og veldokumenteret bog ... Bogen giver fremragende portrætter ... Det er dejligt at få samlet denne viden i en så velresearchet og veldokumenteret bog, som den foreliggende. At det sker i et velskrevet og læsevenligt sprog, tjener forfatteren stor ære. Forfatteren er yderst sober i sin behandling af de forskellige kilders holdninger, mens han flot argumenterer for sine egne vurderinger. ... Bogen har udmærkede illustrationer, en imponerende kilde og litteraturliste samt et brugbart navneregister. ...
Så mens vi venter på, at DR og TV2 rydder sendefladen, som med Sohns 'Moskvaguld', så kan undertegnede på det varmeste anbefale bogen."
- Bjarne Nielsen, Arbejderen, 7. marts 2012.

"Efter at have læst Dino Knudens bog er man ikke i tvivl, om hvilken stor indflydelse amerikanerne havde på dansk fagbevægelse i efterkrigstiden. Selvom socialdemokraterne næppe vil indrømme det, er det hermed grundigt dokumenteret - også at der var adgang til rigelige forsyninger af dollars til splittelsesarbejdet."
- John Poulsen, Kommunist, Nr. 4 - 2012.

"Dino Knudsens bog er et fint bidrag til denne problematik [kampen mellem socialdemokrater og kommunister i 1950'erne] og diskussionen herom. Bogen er velskrevet, visse steder nærmest journalistisk, hvilket her er positivt ment."
- Knud Knudsen, Tidsskrift for Arbejdsliv, nr. 2 - 2012.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Politik, historie og jura     Mariager, Rasmus Mølgaard (red.)
Politik, historie og jura
2012

Saxo og Snorre     Jørgensen, Jon Gunnar, Karsten Friis-Jensen & Else Mundal (red.)
Saxo og Snorre
2010

For tæt på kapitalismen     Bjerg, Ole
For tæt på kapitalismen
2008

Berlusconi og den moderne fyrste     Sørensen, Gert
Berlusconi og den moderne fyrste
2008

Biblioteker til salg     Ilsøe, Harald
Biblioteker til salg
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger