Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Harder, Thomas
Mellem to sprog
Om oversættelse, tolkning, sprogpolitik, og hvorfor det er bedre at være tosproget end tvetunget

2010, 168 s., hft.
2. oplag 2015. Uændret genoptryk af 1. udgave 2010
ISBN 978-87-635-3265-5Vejl. pris168 DKK  26 $  23 €  20 £
Onlinepris134 DKK  21 $  18 €  16 £

 Se udvalgte sider

 IndholdsfortegnelseSøg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I Mellem to sprog tager Thomas Harder afsæt i sine egne erfaringer som tosproget, konferencetolk og litterær oversætter. Som bogens undertitel antyder, er det hans grundlæggende pointe, at tosprogethed er en ressource snarere end et problem – således som det ofte skildres i den danske debat. Harder understreger også, at der i Danmark mangler respekt for sprog som en ”hård” og vigtig kompetence.

Thomas Harder analyserer sprogpolitikken under den nuværende regering, herunder betydningen af modersmålsundervisning og retten til tolkning på de danske hospitaler. Det er forfatterens konklusion, at man i Danmark håndterer tolkningen i sundheds- og socialvæsenet, hos politiet og ved domstolene alt for tilfældigt, og at det kan få fatale følger.

I den sidste del af bogen diskuterer forfatteren den litterære oversættelses betydning for dansk sprog og kultur, ligesom han også beskæftiger sig med et udvalg af de konkrete problemer – strukturelle forskelle, rim, ordspil, citater, litterære hentydninger og kulturforskelle – som oversætteren møder i sit arbejde.

Bogen er ikke en videnskabelig afhandling, men ”en bog om en emnekreds, der optager mig, skrevet på grundlag af 30 års erfaring som litterær oversætter, 20 års erfaring som konferencetolk og 50 år som tosproget.” – Som Thomas Harder skriver i forordet.

Thomas Harder, cand.mag. i italiensk og historie. Forfatter, skribent og litterær oversætter af bl.a. Salman Rushdie og Umberto Eco. Formand for Litteraturrådet 1996-2000 og adjungeret professor ved Copenhagen Business School. Er netop tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.


Videointerview med Thomas Harder til The Copenhagen Voice, den 14. november 2010.

 
Emneområde | Sprog og lingvistik |
Emneord | Metaforik | Oversættelse |
Specifikt emneord | Kodeskift | Kriminallitteratur | Oversættelsesvidenskab | Sprogpolitik | Tosprogethed |
Land | Danmark |
Periode | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"På original vis sammentænker Harder den højst aktuelle integrationsdebat med den ind­sigt i andre kulturer, der opnås, når vi tør satse på sprog. Herved er det ikke blot en bog om sprog, det er en bog om, hvordan vi indretter vores samfund."
- Grænsen nr. 3, juni 2010.

"Det er en velskrevet bog af en vidende forfatter ..."
- Jytte Bræmer, lektørudtalelse, DBC, uge 2010/25.

"Denne bog handler om sprog, tosprogethed, sprogpolitik og beslægtede spørgsmål, og den er faktisk vellykket, selv om den skræver over virkelig meget. ... Det er underholdende læsning ... Alt sammen gennemgået i Harders præcise og varierede stil, så det er en fornøjelse at læse. ... Vi skal forstå, at det tager tid at lære sprog ordentligt, at skolen skal have hjælp i sin opgave, og at tosprogethed som Harders egen er en uvurderlig ressource for landet. Man må håbe, de lytter på Christiansborg!"
- Hans Gregersen, Nordjyske Stiftstidende, 16. juli 2010.

"Et fint lille kampskrift for oversættelse som respektabelt, “hårdt” fag samt for vigtigheden af sprog og sprogundervisning. Bogen ... er underholdende og klog og bestemt anbefalelsesværdig for alle, der interesserer sig for sprog og oversættelse."
- Blogindlæg, bibliomani kirstenmarie.dk

"Jeg vil derfor afslutte denne artikel med en opfordring til alle, der interesserer sig for litteratur, sprog, litteraturkritik, smagsdommere, you name it (hvad det så hedder på godt dansk?) til at læse enten WHY TRANSLATION MATTERS eller MELLEM TO SPROG før de næste gang udtaler sig skråsikkert om noget litterært."
- Louise Rosengreen, litteraturnu.dk
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Being Danish     Jenkins, Richard
Being Danish
2011

Demokrati som styreform og som ideologi     Hansen, Mogens Herman
Demokrati som styreform og som ideologi
2010

Tidens triumf     Hansen, Mogens Herman
Tidens triumf
2010

Demokratiets historie fra oldtid til nutid     Hansen, Mogens Herman
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
2012

Kulturradikalismens musik     Fjeldsøe, Michael
Kulturradikalismens musik
2013

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger