Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Hvenegård-Lassen, Helle
Et andet hjem
Kvindelig Læseforenings historie 1872- 1962

2008, 488 s., indb
Illustreret, 17x24,5 cm
ISBN 978-87-635-0453-9
Serie: Danish Humanist Texts and Studies, vol. 35
ISSN 0105-8746Vejl. pris398 DKK  61 $  54 €  48 £
Onlinepris318 DKK  49 $  43 €  38 £


Tegn abonnement

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I kommission for Det Kongelige Bibliotek

Kvindelig Læseforening var en forløber for folkebibliotekerne og fungerede i det centrale København fra 1872 til 1962. Den var en af de største foreninger for borgerskabets kvinder omkring forrige århundredskifte.

Foreningens vigtigste opgave var at drive et bibliotek for medlemmerne i en tid, hvor de offentlige folkebiblioteker endnu ikke var udviklede. I 1910 opførte den sin egen store bygning i Gammel Mønt 1 med damehotel, bibliotek og offentlig restaurant.
Foreningen er ikke tidligere blevet grundigt beskrevet, og Helle Hvenegård-Lassen koncentrerer sig mest om at beskrive dens historie i perioden fra 1872 til 1929, hvor den havde størst betydning. Den magtfulde forkvinde, Sophie Alberti, regerede fra 1891 til 1929. Der anlægges en kvindekulturel synsvinkel på stoffet, og kapitler om kvindernes læsning og om de mest velbesøgte arrangementer indgår i analysen.

Den danske kvindebevægelse og Kvindelig Læseforening opstod samtidig, og mange pionerkvinder og lærerinder kom i foreningen, der dog udadtil måtte fremstå som neutral, så den kunne tiltrække så mange borgerkvinder som muligt. I foreningen er de uden tvivl blevet påvirket af de mange kvindesagskvinder blandt medlemmerne. Fem af foreningens syv forkvinder fra 1872 til 1929 var således aktive medlemmer af Dansk Kvindesamfund.

Kvindelig Læseforening var desuden pioner inden for biblioteksteknikken, og et stort katalog fra 1932 vidner om foreningens omfattende bogbestand, der rummede både dansk og udenlandsk litteratur for lægfolk samt aviser og tidsskrifter.

Kvindelig Læseforening var både som bibliotek og kulturcenter murbrækker for kvindernes selvstændige udvikling, uddannelse og frigørelse. Her mødtes kvindesagens avantgarde med mindre modige medlemmer, og også udenlandske kvinder var flittige gæster i Kvindelig Læseforening.

Helle Hvenegård-Lassen er bibliotekar og tidligere ansat ved Lyngby-Taarbæk Kommunes Biblioteker. Hun har studeret kvindestudier ved København Universitet. I 2002 udgav hun At udbrede oplysning og god læsning. Lyngby-Taarbæk Kommunes Biblioteker i 1940erne og 1950erne og i 2008 Sophie Alberti. Kvindesagspioner og førstedame i kvindelig Læseforening.


 
Emneområde | Bog- og bibliotekshistorie | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Kønsstudier |
Specifikt emneord | Kvindebevægelse | Kvindelitteratur | Læsning |
Land | Danmark |
Periode | 19. årh. | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Den velskrevne og veldokumenterede bog om Kvindelig Læseforening vil især henvende sig til kvinde- og bibliotekshistorisk interesserede læsere. ... En levende og spændende fremstilling af et stykke biblioteks- og kvindehistorie, der er ved at gå i glemmebogen, der også sætter Kvindelig Læseforening ind i en kulturhistorisk sammenhæng i en tid med andre værdier og idealer. Et flot perspektiv, der også kan inspirere til udvikling af bibliotekernes intense arbejde med formidling og læseklubber i dag."
- Anny Skov Madsen (lektørudtalelse), DBC, uge 2009/01.

"I bøgerne [Et andet hjem og Sophie Alberti] om kvindernes og bibliotekernes tidlige kampe handler det om over tilsammen 712 levende sider, som har givet den 63-årige forfatter en plads i den nyere bibliotekshistorie. Dansk Bibliotekshistorisk Selskab har belønnet den usædvanligt vedholdende indsats ved at give Werlauf prisen til Helle Hvenegård-Lassen, der sidste år trak sig tilbage efter 38 års tro tjeneste. ... Dansk Bibliotekshistorisk Selskab uddeler Werlauf prisen, når selskabet med sjældne mellemrum møder et arbejde "Af særlig bibliotekshistorisk værdi." For at blive belønnet med prisen og de 20.000 kroner, der følger med, er det tillige et krav, at arbejdet "bygger på en solid forskningsmæssig indsats og er særligt påskønnelsesværdig." Med denne hæder til Helle Hvenegård-Lassen og hendes bøger om Kvindelig Læserforening og Sophie Alberti er det tredje gang, at Werlauf prisen uddeles."
- Mads Clausager, Bibliotekspressen, 9. juli 2009.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

I søvnens favn     Pedersen, Mikkel Venborg
I søvnens favn
2009

Bidrag til den danske pædagogiks historie     Nordenbo, Sven Erik
Bidrag til den danske pædagogiks historie
1984

Den rasende Roland, 1. sang     Ariosto, Ludovico
Den rasende Roland, 1. sang
1997

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger