Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Nagashima, Yoichi
De dansk-japanske kulturelle forbindelser 1600-1873

2003, 581 s., indb
Rigt illustreret
ISBN 978-87-7289-806-3Vejl. pris398 DKK  61 $  54 €  48 £
Onlinepris318 DKK  49 $  43 €  38 £Søg direkte i bogen her

▼ Indhold
▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Japan står for mange som indbegrebet af det fremmede og anderledes og var – bogstaveligt – lukket land for udlændinge helt frem til midt i 1800-tallet. Fra ca. 1630 til 1853 var det kun kinesere og en enkelt hollandsk handelsstation, der havde adgang til det japanske marked.

De dansk-japansk kulturelle forbindelser er et enestående stykke kulturhistorie, stykket sammen af fyldige citater fra samtidige kilder, dokumenter og levende rejsebeskrivelser, hvoraf mange her præsenteres for første gang. Bogen er bredt anlagt, med fokus på de mennesker, der spillede væsentlige roller i forholdet mellem de to lande: Fra det første (forgæves) danske forsøg på at nå Japan under Chr. IV i forbindelse med etableringen af Dansk Ostindisk Kompagni – til Iwakura-delegationens besøg i Danmark i 1873. Fra tiden før egentlige personlige kontakter fandt sted er der citater fra både danske og japanske lærebøger, som viser, hvilket eventyrligt billede man havde af hinanden.

Historierne er mange og ofte underholdende. Undervejs hører vi om Martin Spangberg, den første dansker der i 1739 nåede Japanske kyster som kaptajn i russisk tjeneste ved Vitus Berings ekspedition. Han nåede aldrig i land, men i logbogen kan man læse om de første personlige møder mellem en dansker og de japanske fiskere, der kom om bord, bl.a. for at handle; om de første japanere, der besøgte København i 1803 og senere kunne fortælle hjemme om deres oplevelser herfra; om kontreadmiral Bille, der i 1846 for første gang viste Dannebrog for japanerne og dermed indledte de officielle kontakter; og om to japanske studerende, der overværede den dansk-tyske krig i 1864 og bl.a. berettede fra Dybbøl Skanse 3 – dage før fæstningens fald.

Bogen afrundes med en skildring af den proces, der førte til etablering af officielle diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan og af de første handelsforbindelser, ikke mindst Det Store Nordiske Telegraf-Selskabs nedlægning af kabler mellem Shanghai og Nagasaki.

Yoichi Nagashima er lektor i japansk på Asien-instituttet, Københavns Universitet.


 
Emneområde | Asiatiske studier | Historie |
Emneord | Kulturhistorie |
Specifikt emneord | Diplomati | Rejseskildringer |
Land | Danmark | Japan |
Sprog | Dansk |

Indhold

Indledning

At forestille sig på afstand
Danmark i Ostindien
Sakoku-tiden i Japan
Genopretningen af Ostindisk Kompagni i 1670
Fûsetsugaki - Japans informationskilde
Japanernes kendskab til Danmark 1600-1732

Nærved men ikke helt
De første danskere i Japan og Martin Spangbergs besøg i 1739
Asiatisk Kompagni 1732-1807
Danskernes kendskab til Japan frem til 1803
Japanernes kendskab til Danmark 1732-1805

Bare set det og været der
De første japanere i Danmark i 1803
Det danske skib Susanna i Nagasaki i 1807
Danskernes kendskab til Japan 1803-46
Japanernes kendskab til Danmark 1805-46

Fra afvisning til accept
Steen A. Billes besøg i Japan i 1846
Dansk forsøg på at etablere diplomatiske forbindelser med Japan og mødet med Takenouchi-delegationen i 1862
William Carstensens besøg i Edo i 1859 og hans bog Japans Hovedstad og Japaneserne (1863)
Akamatsu Noriyoshi og Enomoto Takeakis besøg i Danmark i 1864
Danskernes kendskab til Japan 1846-67
Japanernes kendskab til Danmark 1845-1867

Båndet knyttes
Holger T. Foss' bog Japans kommercielle og politiske forhold i nutiden, 1865
Handels- og venskabstraktaten mellem Danmark og Japan (1867)
Edouard Suensons besøg i Japan i 1866-67 og hans erindringer "Skitser fra Japan" (1869-70)

Samarbejdet indledes
Fukuzawa Yukichis formidling af den vestlige civilisation
J.H. Duus - den danske konsul i Hakodate
Dansk kendskab til situationen i Japan i 1867
Store Nordiske Telegraf-Selskabs kabellægning og minister Julius F. Sicks besøg i Japan i 1870
Carl Normanns rejseerindring "Fra Yokoha

Pressen skrev

"Et stort bogværk om forholdet mellem Danmark og Japan ... Yoichi Nagashima har lagt et mægtigt arbejde i denne bog og er meget engageret i sit emne." **** (4 stjerner)
- Kristian Hvidt, Berlingske Tidende

"Bogen må nok anses for at være noget nær den ultimative skildring af emnet, idet der er tale om en seriøs og grundig dokumentation med det klart definerede formål at fremlægge et repræsentativt dansk syn på Japan og japanerne - og vice versa for perioden frem til 1873 ... En imponerende skildring af et noget specielt emne."
- Lone Thaarup, Lektørudtalelse

"... et storværk, der også i international sammenligning uden tøven må betegnes som en kraftpræstation, der næppe nogensinde vil blive overgået ... Bogen er således på alle måder mere omfattende og ambitiøs end andre tilsvarende værker udgivet på engelsk og japansk, hvilket medfører en stor mængde korrektioner af tidligere opfattelser ... Bogen giver mange timers spændende læsning og fortjener stor udbredelse blandt folk med interesse for Japan."
- Mikkel Lotz Felter, Nippon Kitte Nyt, Skandinavisk Forening for Japansk Filateli

"Nagashima har skrevet en meget spændende, omfangsrig og detaljeret bog om dansk-japanske kulturelle forbindelser i den knap trehundredeårige periode fra 1600-1873 ... Meget af det benyttede kildemateriale har ikke tidligere været udgivet, og bogen udgør således også en guldgrube af materiale til videre forskning inden for emnet ... Denne velskrevne bog er et meget kærkommet bidrag til det lille udvalg af forskningslitteratur om Japan forfattet på dansk. Samtidig har Nagashima formået at fortælle en god historie, som vil kunne fascinere læsere uden for kredsen af særligt Japan- interesserede og uden for forskningsverdenen. Nagashimas beherskelse af det danske sprog og fortællingens kunst kan være en inspiration for mange andre forskere."
- Annette Skovsted Hansen, KONTUR nr. 11 - 2005

"I beskrivelsen af mødet mellem den japanske og danske kultur får læseren serveret en lang række - ofte meget underholdende - beretninger om enkelte personers eventyrlige eller litterære bedrifter, tanker, oplevelser og karriereforløb, baseret på et meget stort og vidtfavnende kildemateriale på både japansk og flere vestlige sprog, og det alene gør bogen værd at læse for folk med interesse for Japan i denne periode.
Den kan også læses som en interessant og anderledes indføring i Japans nyere historie. Hvor andre værker hovedsagelig har taget afsæt i ældre tid og fortalt videre ud fra interne forhold og politiske dramaer, lykkes det her at placere emnet i en global kontekst. Med udgangspunkt i direkte og indirekte forbindelser med Danmark stiller Nagashima nogle forfriskende spørgsmål: Hvordan oplevede japanerne mødet med den vestlige verden og dens kolonipolitik, teknologi og kultur? Hvordan blev det japanske samfund opfattet og beskrevet af europæiske købmænd, diplomater og opdagelsesrejsende? Dermed beskrives på glimrende vis, hvordan Japan blev revet ud af sin selvvalgte isolotionspolitik og blev en del af det internationale samfund. Måske kan man ligefrem sige, at den viser et tidligt eksempel på effekterne af globalisering på både et statsligt plan, men i særdeleshed også på et individuelt plan."
- Morten Oxenbøll, Historisk Tidsskrift, bd. 106 hæfte 1, juli 2006
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Yoichi Nagashima som forfatter

De dansk-japanske kulturelle forbindelser 1873–1903
2012, ISBN 978-87-635-3951-7, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

De dansk-japanske kulturelle forbindelser 1873–1903     Nagashima, Yoichi
De dansk-japanske kulturelle forbindelser 1873–1903
2012

Perforating the Iron Curtain     Villaume, Poul & Odd Arne Westad (red.)
Perforating the Iron Curtain
2010

Krig, købmænd og kongemagt     Lauridsen, John T.
Krig, købmænd og kongemagt
1999

Det Gamle Testamente som teologisk problem     Holm, Katrine Winkel
Det Gamle Testamente som teologisk problem
2000

Johan Nicolai Madvigs dannelsestanker     Larsen, Jesper Eckhardt
Johan Nicolai Madvigs dannelsestanker
2002

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger