Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Frandsen, Steen Bo
Holsten i helstaten
Hertugdømmet inden for og uden for det danske monarki i første halvdel af 1800-tallet

2008, 384 s., indb
illustreret, 17,5x24,5 cm
ISBN 978-87-635-0754-7Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Onlinepris280 DKK  43 $  38 €  34 £

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

I århundreder var hertugdømmet Holsten på samme tid knyttet til Danmark og en del af Det Tysk-romerske Rige. Med helstatens sammenbrud gik omtrent alle forbindelser og forestillinger om en fælles historie tabt.
Holsten i helstaten retter blikket mod den liberale politiske regionalisme, der udviklede sig i hertugdømmet efter 1830. Eftertiden var vel hurtig til at tage danske og tyske nationalisters påstande om Holstens fuldstændige tyskhed for pålydende. Hertugdømmet var aldrig »dansk«, men heller ikke særlig tiltrukket af landene syd for Elben. Dansk og holstensk var ikke uforenelige størrelser, og statsfællesskabets opløsning ikke en uundgåelig nødvendighed.

Steen Bo Frandsen, dr.phil., seniorforsker ved Universität Hannover.

 
Emneområde | Historie |
Emneord | Identitet | Nationalisme | Nationalstaten | Patriotisme |
Verdensdel m.v. | Slesvig-Holsten |
Land | Danmark |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Bag fremstillingen ligger et endog særdeles grundigt forskningsprojekt omfattende de sidste årtier af helstatens historie - primært 1830-1848. Det forekommer anmelderen, at der ikke er det blad, den avis, den tale, der ikke er blevet endevendt og tolket. Alene det imponerende noteapparatur taler sit tydelige sprog herom. Herved kommer Steen Bo Frandsen så dybt ind i og bag om sit emneområde, at man må tale om en spændende og givende nytolkning af et stykke "glemt" Danmarkshistorie. ... Det tjener forfatteren til stor ære, at vi her bliver erindret om og præsenteret for en landsdel, der gennem århundreder har været en vigtig bidragyder til vores nationale historie. ... Det er et fagligt flot værk, der lægger talrige elementer til en større forståelse af forholdet til Holsten frem. Stor ros for det."
- Erik Ingeman Sørensen, historie-online.dk

"Die Bedeutung Holsteins ist in dem Buch "Holsten i helstaten" ebenso gediegen wie ausfürlich beschrieben."
- Johannes Dose, Der Nordschleswiger, 4. december 2008.

"... en ny fortrinlig bog om forholdet mellem Danmark og Holsten i det sidste halve århundrede inden Holsten (og Slesvig) blev adskilt fra Danmark i 1864. ... Frandsen har en eminent sans for detaljerne og nuancerne i det sammensatte spektrum af holdninger og tilhørsforhold. Med et minutiøst kendskab til tidens mange politiske publikationer af enhver type genopliver forfatteren for længst glemte (og i Danmark aldrig hørte) argumenter og positioner. ... Bogen er detaljemættet og - i positiv forstand - omstændelig, hvilket sikkert vil skræmme nogle læsere. Men bogen er velskrevet, og giver man sig tid til at følge forfatteren rundt i argumentationernes krinkelkroge, bliver man præsenteret for en slags politisk holdningsarkæologi, der giver et malende indtryk af Holstens facetterede beskaffenhed og ikke mindst af et helt fortrængt felt af Danmarkshistorien."
- Ulrik Langen, Weekendavisen Bøger, 23. december 2008.

"Bogen er velskrevet ... anbefales til læsere, der virkelig ønsker at gå i dybden med emnet. De vil så til gengæld blive belønnet med nogle nuanceringer, man nok ikke finder så mange andre steder i den ellers righoldige litteratur om emnet."
- Ola Klaumann, Rundtombogen.dk, 2. februar 2009.

"Med sin nye bog har Steen Bo Frandsen understreget sin position som en af de kyndigste forskere i forholdet mellem nationale og regionale identiteter i 1800-tallets Europa."
- Steffen Heiberg, Politiken, 14. februar 2009.

"Insgesamt ist hier ein gründliches und auch äusserlich ansehnliches Buch entstanden, dem - vor allem in Dänemark - viele Leser zu wünschen sind."
- Klaus-J. Lorenzen-Schmidt, Grenzfriedenshefte 56 Jg., Heft 1/2009.

"Bogen er grundig og velorienteret i holstenske forhold og velskrevet. Den kan varmt anbefales."
Hans Schultz Hansen, Sønderjysk Månedsskrift nr. 5, 2009.

"Med frigørelsen fra det nationalstatslige perspektiv tages det ikke på forhånd for givet, at det tyske Holsten sammen med det fortyskede Sydslesvig måtte udskilles af det danske monarki. Det betyder, at en række glemte eller fortrængte positioner i datidens politiske diskussion på ny hentes frem i lyset. Her kan bogen virke inspirerende også på beskæftigelsen med Slesvigs historie. ...
Bogen er grundig og velorienteret i holstenske forhold og velskrevet. Den kan varmt anbefales."
- Hans Schultz Hansen, Historie 2009, 1.

"Mit seiner umfangreichen Monografie hat Steen Bo Frandsen vor allem durch die Analyse des Kieler Correspondenz-Blattes neue und zentrale Aspekte zur komplizierten Debatte innerhalb des Gesamtstaates in der ersten Hälfte des 19. Jahrhunderts dokumentiert. Es mag sein, dass die profilierten Stellungnahmen der Kieler Zeitung die Situation gelegentlich zuspitzten und nicht die Haltung aller politischen Gruppen in Holstein repräsentierten. Das sorgfältig geschriebene und gut lesbare Buch nuanciert aber auf erfrischende Weise die noch heute oft vorherrschende nationale Polarisierung in der Geschichtsschreibung vor und nach dem Zusammenbruch des dänischen Gesamtstaates und liefert mit dem Blick auf Holstein als Grenzland einen wertvollen und zentralen Beitrag zu den Stimmungen und politischen Entwicklungen in den entscheidenden Jahren von 1830 bis 1848. Dass der Verfasser für diesen Band inzwischen mit dem Preis der Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte ausgezeichnet wurde, stellt eine gebührende Anerkennung dieses Verdienstes dar."
- Jens E. Olesen, NORDEUROPAforum, 2/2009.

"Bogen giver et nuanceret billede af de dansk-holstenske forviklinger, der især opstod, da helstatens modstandere vandt terræn. ...
Den røde tråd gennem Steen Bo Frandsens bog er, at Holsten aldrig var hverken dansk eller følte sig særligt tiltrukket af landene syd for Elben. Han konstaterer, at Holstens traditionelle formidlerrolle mellem Danmark og Tyskland gik tabt, da Holsten ikke længere var et overgangsland. ...
DET SÆRLIGE VED DENNE bog er, at Steen Bo Frandsen retter et isoleret blik på Holsten og dermed holder den dansk-tyske konflikt i Slesvig lidt udenfor. Her spillede sprogkampen en så stor rolle, at den lidt skygger for de faktorer, der gjorde sig gældende i Holsten, lyder Steen Bo Frandsens pointe."
- Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis, 20. august 2013.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Steen Bo Frandsen som redaktør

Piranesi
1997, ISBN 978-87-7289-431-7, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000     Adriansen, Inge
Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000
2003

På fædrelandets alter     Glenthøj, Rasmus
På fædrelandets alter
2007

38 mytologiske limericks     Hansen, Mogens Herman
38 mytologiske limericks
2015

A Journey to the Promised Land     Skovgaard-Petersen, Karen
A Journey to the Promised Land
2002

Læsning og bogmarked i 1600-tallets Danmark     Appel, Charlotte
Læsning og bogmarked i 1600-tallets Danmark
2001

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger