Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Sonne, Lasse Christian Arboe
Thor-kult i vikingetiden
Historiske studier i vikingetidens religion

2013, 235 s., hft.
ISBN 978-87-635-4073-5
Serie: Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning, vol. 349
ISSN 0107-9212

2013

Vejl. pris248 DKK  38 $  33 €  30 £
Onlinepris198 DKK  30 $  27 €  24 £


Tegn abonnement
 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

”Thor var mest elsket af danerne”. Således skrev den engelske abbed Ælfric i slutningen af 900-tallet, og en tilsvarende central placering af Thor antydes i eddadigtet Hymisqviđa, hvor Thor omtales, som den gud, der beskytter menneskene. I vikingetidens Norden var forholdet til guderne kendetegnet ved en forventning om gudernes nytte og gavnlige virke, hvilket kunne give sig udslag i fx godt vejr til afgrøderne, sejr i krig og beskyttelse mod sygdom. Disse nyttige effekter blev sikret ved kulten, hvor især kulten for Thor, om vi tror på Ælfric, var af central betydning for danerne.

Thor-kult i vikingetiden præsenterer den første, samlede kritiske gennemgang af kildematerialet til dyrkelsen af Thor siden 1876. Monografien er en historisk-filologisk analyse af de samtidige skriftlige, arkæologiske og ikonografiske kilder, der kan knyttes til dyrkelsen af Thor. Kildematerialet udgøres af bl.a. runeindskrifter, skjaldedigte og samtidige beretninger fra Irland, England, Frankrig, Tyskland og Rusland.

Forfatteren påviser regionale forskelle i dyrkelsen af Thor og endvidere, at entydige vidnesbyrd for dyrkelsen af Thor ikke foreligger før 900-tallet. Trods den sene datering kan Thor-dyrkelsen ikke fortolkes som en reaktion imod den missionerende kristendom. Desuden påpeges det, at identifikationen af de arkæologiske miniaturehamre med Thors hammer, Mjølner, ikke længere kan opretholdes.

Bogens konklusioner tydeliggør, at vikingetidens førkristne religion ikke var en fast uforanderlig størrelse, men en religion, der ændrede sig løbende. Samtidig argumenterer forfatteren for, at ældre tolkninger af kildematerialet til vikingetidens religion ofte bygger på antagelser og præmisser, der ikke længere er holdbare.

Lasse Christian Arboe Sonne er ph.d. og adjunkt ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

 
Emneområde | Arkæologi | Historie |
Emneord | Mytologi | Religionshistorie |
Specifikt emneord | Vikinger |
Periode | Vikingetid |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"... ikke siden Henry Petersens afhandling er emnet behandlet på dette niveau. Så det må siges at være på tide, at Thor-kulten underkastes nye kildekritiske metoder ... Selvom her er tale om en akademisk udgivelse, må folkebibliotekerne bidrage til udbredelsen af denne interessante og vigtige afdækning af vores forhistorie."

- Alma Lind Jensen, Lektørudtalelse fra DBC, januar 2014.


"Der er tale om en meget kritisk gennemgang af de forskellige kilder og vidnesbyrd, som i tidens løb er udlagt (eller forkastet) som beviser for en Thor-kult. Der er samtidig tale om et opgør med den tidligere mere myteinspirerede fortolkning af kilderne. Gennemgangen af de mest afgørende kilder er meget grundig og overbevisende. Bogen er forsynet med et noteapparat, som er anført på de sider, der er noter til, og en litteraturliste på 31 sider! Desuden er der et register over person- og stednavne samt runemonumenter og arkæologiske fundsteder."

- Anders Ellegaard, historie-online.dk, 2014.
Læs hele anmeldelsen her


"Sonne ynskjer å skape debatt, og debatt trengst. Tors-kulten er i seg sjølv eit interessant tema å debattere, og eg skulle tru at siste ord ikkje er sagt med Sonnes bok. Men det Sonnes bok i særleg grad aktualiserer, er ein debatt om kjeldebruk, og det viktigaste er kanskje ikkje å debattere kva som er gode og dårlege kjelder. Endå viktigare kan det vere å få ein debatt om korleis vi som kjeldekritiske mellomalderforskarar skal stille oss til problematiske og dårlege kjelder, for dei slepp vi ikkje unna."

- Else Mundal, Collegium Medievale, vol. 27, 2014.


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Language and Prehistory of the Indo-European Peoples     Hyllested, Adam, Benedicte Nielsen Whitehead, Thomas Olander & Birgit Anette Olsen (red.)
Language and Prehistory of the Indo-European Peoples
2017

Demokratiets historie fra oldtid til nutid     Hansen, Mogens Herman
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
2012

Ett annat 1100-tal     Hermanson, Lars, Hanne Sanders & Peter Carelli (red.)
Ett annat 1100-tal
2004

Birk, lov og ret     Lerdam, Henrik
Birk, lov og ret
2004

Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe     Klæsøe, Iben Skibsted (red.)
Viking Trade and Settlement in Continental Western Europe
2010

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger