Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Sonne, Lasse Christian Arboe
Thor-kult i vikingetiden
Historiske studier i vikingetidens religion

2013, 235 sider
ISBN 978-87-635-4073-5
Serie: Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning, vol. 349
ISSN 0107-9212

2013

Vejl. pris248 DKK  38 $  33 €  30 £
Onlinepris198 DKK  30 $  27 €  24 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.



I kommission for Filologisk-Historisk Samfund

”Thor var mest elsket af danerne”. Således skrev den engelske abbed Ælfric i slutningen af 900-tallet, og en tilsvarende central placering af Thor antydes i eddadigtet Hymisqviđa, hvor Thor omtales, som den gud, der beskytter menneskene. I vikingetidens Norden var forholdet til guderne kendetegnet ved en forventning om gudernes nytte og gavnlige virke, hvilket kunne give sig udslag i fx godt vejr til afgrøderne, sejr i krig og beskyttelse mod sygdom. Disse nyttige effekter blev sikret ved kulten, hvor især kulten for Thor, om vi tror på Ælfric, var af central betydning for danerne.

Thor-kult i vikingetiden præsenterer den første, samlede kritiske gennemgang af kildematerialet til dyrkelsen af Thor siden 1876. Monografien er en historisk-filologisk analyse af de samtidige skriftlige, arkæologiske og ikonografiske kilder, der kan knyttes til dyrkelsen af Thor. Kildematerialet udgøres af bl.a. runeindskrifter, skjaldedigte og samtidige beretninger fra Irland, England, Frankrig, Tyskland og Rusland.

Forfatteren påviser regionale forskelle i dyrkelsen af Thor og endvidere, at entydige vidnesbyrd for dyrkelsen af Thor ikke foreligger før 900-tallet. Trods den sene datering kan Thor-dyrkelsen ikke fortolkes som en reaktion imod den missionerende kristendom. Desuden påpeges det, at identifikationen af de arkæologiske miniaturehamre med Thors hammer, Mjølner, ikke længere kan opretholdes.

Bogens konklusioner tydeliggør, at vikingetidens førkristne religion ikke var en fast uforanderlig størrelse, men en religion, der ændrede sig løbende. Samtidig argumenterer forfatteren for, at ældre tolkninger af kildematerialet til vikingetidens religion ofte bygger på antagelser og præmisser, der ikke længere er holdbare.

Lasse Christian Arboe Sonne er ph.d. og adjunkt ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

 
Emneområde | Arkæologi | Historie |
Emneord | Mytologi | Religionshistorie |
Specifikt emneord | Vikinger |
Periode | Vikingetid |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 






Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger