Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Glebe-Møller, Jens
I kamp mod dumhed og hykleri
Om oplysningsmanden general W.H. von Schmettau (1719-85)

2011, 122 s., hft.
ISBN 978-87-635-3692-9
Serie: Tidlig Moderne, vol. 9
ISSN 1901-9912

2011

Vejl. pris125 DKK  19 $  17 €  15 £
Onlinepris100 DKK  15 $  13 €  12 £


Tegn abonnement


Søg direkte i bogen her

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Woldermar Hermann von Schmettau (1719-85) er i dag ikke kendt i bredere kredse. Ikke desto mindre var han en af de mest farverige blandt oplysningstidens mange interessante skikkelser.

Schmettau var tysker af fødsel, men gik som officer i dansk tjeneste, avancerede senere til general i Norge og opnåede tilmed at blive udnævnt til Ridder af Elefanten. Han færdedes hjemmevant på de bonede gulve og fik – ikke uden grund – ry for at være en libertiner, der hengav sig til nydelser af enhver art. Samtidig var han optaget af kunst og teater, var bog- og møntsamler, frimurer og frem for alt: fritænker.

I kamp mod dumhed og hykleri følger Schmettaus omskiftelige tilværelse og undersøger samtidig, hvordan han som fritænker i tale og skrift lagde sig ud med den lutherske statsreligion og dens repræsentanter: præster, biskopper og professorer. Hidtil er der ikke blevet skrevet meget om Schmettau, og hele hans fritænkeriske forfatterskab er stort set blevet forbigået. Jens Glebe-Møller kaster med sin medrivende fortælling om denne særegne skikkelse lys over både tiden, manden og forfatterskabet, og bogen giver således et nyt og interessant indblik i oplysningstidens verden.

Jens Glebe-Møller, dr.theol., professor emeritus ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. Glebe-Møller har skrevet en lang række bøger om teologiske og filosofiske emner.

 
Emneområde | Historie | Religion og teologi |
Emneord | Biografi | Oplysningstiden |
Land | Danmark |
Biograferet person | W.H. von Schmettau |
Periode | 18. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"spændende og medrivende bog ... informativ og interessant"
- Henrik Gade Jensen, Jyllands-Posten, 25. april 2012.

"Denne velskrevne fortælling om en farverig skikkelse fra oplysningstiden er udsendt i den glimrende serie Tidlig moderne og læseren får et medrivende indtryk af denne person. Bogen er et godt supplement til periodens litteratur."
- Hans Michelsen, DBC, uge 2012/18.

"Det er ... velkomment, at Jens Glebe-Møller hiver Schmettau ud af glemslen og pudser ham af. Schmettau er nemlig bestemt en studie værd. ... Glebe-Møller har tidligere skrevet om Struensee, og forfatterens store viden om fritænkeri og deisme er tydelig bogen igennem. Der er tale om en bog, man alt for sjældent ser. ... Helt i oplysningstidens ånd bliver teksten, ordene og forfatterens visdom afgørende. Det er kort sagt en bog som ligger godt i hånden og sætter sig på plads i hovedet."
- Claus Mechlenborg, Kristeligt Dagblad, 16. maj 2012.

"Selv om Schmettau nok må siges at stå som en ener, er det fortjenstfuldt, at der nu er udkommet en minibiografi med vægt på hans budskab som oplysningsmand, så meget mere som Schmettaus scene for en væsentlig del var de gamle hertugdømmer Slesvig og Holsten. ... en velskrevet gennemgang af S.s tankeverden, hvor læseren hele tiden føres videre og til sidst næsten kan ane den gamle radikal-oplysers personlighed som profil i baggrunden. ... Bogen om S.s tankeverden kan anbefales som et velskrevet og velunderbygget indblik i vigtige sider af 1700-årenes åndshistorie, både i kongeriget og i hertugdømmerne."
- Lars N. Henningsen, Sønderjyske Årbøger 2012.

"Er [Woldemar Hermann Graf von Schmettau] ist hierzulande wenig bekannt ... Deshalb sei hier auf das Buch hingewiesen, das Jens Glebe-Møller, emeritierter Professor der Dogmatik an der Theologischen Fakultät der Universität Kopenhagen, über ihn veröffentlicht hat und das in seinem Titel eines der Themen benennt, aus dem die Deisten ihr Selbstbewußtsein ableiteten: den Kampf gegen Dummheit und Heuchelei. ...
So schwierig es auch ist, vom Gedankengang in Schmettaus Schriften bei der Lektüre ein klares Bild zu gewinnen, wird in Glebe-Møllers ordnender Darstellung doch deutlich, dass er ein Kind der Aufklärung war und ihre Freude am Diesseits teilte."
- Dieter Lohmeier, Nordelbingen 81 (2012).
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Jens Glebe-Møller som forfatter

Vi fornægter Gud og foragter øvrigheden
2004, ISBN 978-87-7289-910-7, hft
Struensees vej til skafottet
2007, ISBN 978-87-635-0513-0, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Dødsstraffens kulturhistorie     Floto, Inga
Dødsstraffens kulturhistorie
2001

Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre     Koefoed, Nina Javette
Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre
2008

Struensees vej til skafottet     Glebe-Møller, Jens
Struensees vej til skafottet
2007

Den tomme stat     Vammen, Hans
Den tomme stat
2011

Prostitutionen og Grundloven     Pedersen, Merete Bøge
Prostitutionen og Grundloven
2007

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger