Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Kondrup, Johnny
Editionsfilologi

2011, 553 s., indb
ISBN 978-87-635-3743-8

2011

Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Onlinepris280 DKK  43 $  38 €  34 £

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Editionsfilologi er videnskaben om udgivelse eller genudgivelse af litterære værker, manuskripter, breve og andre skriftlige dokumenter. I værket Editionsfilologi gennemgår Johnny Kondrup en række af disciplinens fundamentale begreber. Værkets sidste kapitel omhandler elektronisk udgivelse, og her redegør Kondrup for, hvordan det elektroniske eller digitale medium på visse områder har ændret vore forestillinger om, hvad tekster i almindelighed og videnskabelige udgaver i særdeleshed er og kan. I betragtning af at vore forestillinger om tekst og tekstualitet igennem ca. 500 år er blevet præget af den trykte bogs medium, er den elektroniske udgave et ganske ungt fænomen. Med udgangspunkt i bl.a. de digitale udgaver Søren Kierkegaards Skrifter og Henrik Ibsens skrifter giver Kondrup et overblik over den digitale udgaves muligheder og drøfter nogle af dens problemer. Til de sidste hører ikke mindst spørgsmål om lagring, holdbarhed og stabilitet, der ikke altid er medtænkt, når digitale udgaveprojekter sættes i søen.

Editionsfilologi henvender sig til forskere og studerende med interesse for alment udgivelsesarbejde såvel som højt specialiseret editionsfilologi.

Johnny Kondrup er dr.phil. og ansat som professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet.


 
Emneområde | Litteraturvidenskab |
Emneord | Bibliografi | Editionsfilologi | Filologi |
Specifikt emneord | Boghistorie | Digital faksimile | Elektroniske manuskripter |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"... et veritabelt fyrtårn ...
Editionsfilologi er ikke alene en regulærvidenskabelig udgivelse efter alle kunstens regler, men tilmed et mønstereksempel på den klassiske europæiske håndbog forstået som “bog, der i omrids indeholder det væsentligste af et fag, en videnskab” (Ordbog over det danske Sprog). ...
Udover at den selvsagt er et absolut must for editionsfilologer, burde den eller dele af den ... for især følgende grupper være pligtlæsning:
(1) litteraturvidenskabsfolk (og -studerende)
(2) historikere (inkl. studerende)
(3) filologer (inkl. studerende)
(4) biblioteksfolk (inkl. studerende) ...
Såfremt man har en faglig tilknytning til humaniora, bør man efter min mening som et absolut minimum ... læse de første fire kapitler. De er aldeles velskrevne og relevante på tværs af (først og fremmest) de humanistiske fag. ...
Rent fysisk/visuelt er bogen en sand perle: omslag, opsætning, papirkvalitet osv., dvs. bogens udstyr, er af en i forhold til det danske bogmarked anno 2012 sjældent set perfektion og skønhed."
- Loránd-Levente Pálfi, Replique, 2. årg. 2012.

"... eine wichtige Darstellung der Editionswissenschaft ...
In ihrer Substanz bietet die Monografie natürlich insbesondere dem Editionswissenschaftler reichlich Anknüpfungspunkte zu Auseinandersetzung, Ein- und Mitsprache. Ihrer Grundkonzeption nach ist sie aber zugleich ein Beitrag zur integrativen Erneuerung heutiger Literaturwissenschaft. Um ihr dazu zu verhelfen, so erneuernd auch zu wirken, sei als konkrete Maßnahme empfohlen, zunächst mindestens ihre hier angemeldete Einleitung ins Deutsche und ins Englische zu übersetzen und – etwa in Literaturseminaren und editionswissenschaftlichen Magisterprogrammen – als studentische Kurslektüre zu verbreiten."
- Hans Walter Gabler, Editio 26, 2012.

"Bogen er opdelt i mange temmelig korte afsnit og kan på den måde nemt bruges som håndbog, hvad der også er forfatterens hensigt. Hvert kapitel begynder som regel med, at der stilles nogle grundlæggende og tankevækkende spørgsmål. Bogen har både personregister og emneregister, som gør det nemt at søge og finde oplysning om bestemte emner. ...
Fordelene ved denne bog er mange. Den har et bredt spektrum, men ligeledes grundige beskrivelser af alt, stort og småt, som angår udgivelsen af tekster. På en systematisk måde drøftes alle de mange spørgsmål, som opstår i editionsprocessen på en klar og forståelig måde. Fremstillingen er meget overskuelig, pædagogisk sammenfattende og detaljeret. De mange eksempler, som der henvises til i forskellige udgaver, gamle og nye, er bestemt også en fordel. Det, som især er nyt i forhold til mange ældre bøger om editionsfilologi, er bogens sidste kapitel om elektronisk udgivelse. ...
Jeg finder bogen meget brugervenlig, og enhver, som beskæftiger sig med udgivelsen af tekster, som jo kan være vidt forskellige, vil i denne bog finde både nyttige anvisninger og oplysende drøftelser af de mange problemer, som altid opstår, og ikke mindst en inspirerende diskussion om fortolkning af tekster og om udgiverens ansvar for at formidle, gengive og præsentere en tekst. ...
Bogen er udført med omhu, skrevet af passion for emnet og har styrke til at åbne det tekstkritiske område også for skeptikerne eller de interesseløse. Den er bestemt et godt redskab for alle, der interesserer sig for at udgive, læse og fortolke tekster."
- Margrét Eggertsdóttir, Danske Studier 2012.

"Det stora översiktsverk om textutgivning, Editionsfilologi, som nu skrivits av Johnny Kondrup ... erfaren textudgivare (av bl.a. Søren Kierkegaard) ... svarar ... mot ett reellt behov. Det är ett mycket fint arbete på 553 sidor, frukten av många års forskning och arbete i ämnet. Kondrup är brett påläst, och hans genomgång knyter samman den äldre, klassiska med den allra senaste forskningen på många delområden inom textutgivning, textkritik och teknik. ...
Bokens inlaga är vacker och behaglig att läsa, illustrationerna är väl valda och håller hög teknisk klass. Exempelvis är de färgillustrationer som lager för lager återger hur James Joyce skrev sina manuskript utomordentligt fina ..."
- Mats Dahlström, Samlaren, 2012 (årg. 132).

"Ét sted henvender Johnny Kondrup sig til sin "kære læser", hin enkelte, som dog forhåbentlig får ledsagere og medvidere. I øvrigt er fremstillingen kølig og præcis, klart og logisk argumenterende, grundigt og tålmodigt guidende, enkelte steder svagt ironisk eller dæmpet humoristisk. ... Det gælder i det hele taget, at der er styr på sproget og vises følsom omhu med dets nuancer, i udmærket overensstemmelse med bogens bekenden sig til den sindigt fordybede læsevis."
- Aage Jørgensen, Nordica, bd. 30, 2013.
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Johnny Kondrup som redaktør

Editionshistorie
2014, ISBN 978-87-635-4243-2, indb
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Johan Ludvig Heiberg     Stewart, Jon (red.)
Johan Ludvig Heiberg
2008

Ludvig Holberg på bogmarkedet     Bjerring-Hansen, Jens
Ludvig Holberg på bogmarkedet
2015

Bogen og værket     Nielsen, Klaus
Bogen og værket
2017

200 Skatte i Det Kongelige Bibliotek / 200 Treasures in The Royal Library     Skovgaard-Petersen, Karen (red.)
200 Skatte i Det Kongelige Bibliotek / 200 Treasures in The Royal Library
2004

Bogtrykkerne i København     Ilsøe, Harald
Bogtrykkerne i København
1992

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger