Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Nyhedsbrev   Print siden   

Mortensen, Mette
Kampen om ansigtet
Fotografi og identifikation

2012, 285 sider
Illustreret
ISBN 978-87-635-3697-4

2012

Vejl. pris298 DKK  46 $  40 €  36 £
Onlinepris238 DKK  36 $  32 €  29 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.


 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Id-fotografiet har siden 1860’erne været et dominerende redskab til kontrol, overvågning og identifikation, men bliver i disse år afløst af biometriske metoder som fx dna-screening og irisgenkendelse. Ved udgangen af id-fotografiets storhedstid gør Mette Mortensen status over dets historie og udvikling.

Dog tjener id-fotografiet ikke alene som et værktøj til kontrol i den politiske praksis. Som et betydningsfuldt symbol på det moderne individ har det også gjort sin entré i kunsten, medierne og populærkulturen. Kampen om ansigtet afdækker dette hidtil forbigåede kapitel af den nyere kulturhistorie, idet id-fotografiet anskues som et fælles afkom af den politiske praksis og den visuelle kultur. Forfatteren påviser, at id-fotografiet er en prægnant og magtfuld visuel fremstilling af identiteten, som staten og det afbildede individ hver især har stærke interesser investeret i: Id-fotografiet videregiver en række for myndighederne essentielle informationer om køn, race, klasse og personlige kendetegn, men hænger som en reproduktion af ansigtet også tæt sammen med individets forståelse af sig selv. Det vidner om id-fotografiets plads i en visuel kultur, hvor intet synes mere uomgængeligt end repræsentationer af ansigtet.

Id-fotografiet er bogens konkrete analyseobjekt, men samtidig er formatet et greb, som baner vej for diskussioner af centrale samfundsmæssige problemstillinger som national identitet, terrorisme, afkolonisering, frihedsrettigheder og social udgrænsning. Det er problemstillinger, der sjældent bliver behandlet ud fra en visuel synsvinkel, selvom den er vital for forståelsen af dem.

Bogens analyser tager udgangspunkt i fotografiske værker af bl.a. Emil Rye, Alphonse Bertillon, Nadar, Salvador Dalí, Andy Warhol, Marcel Duchamp, Marc Garanger, Thomas Ruff, Hans-Peter Feldmann, Christian Boltanski, Amanda Tetrault og Taryn Simon samt id-fotografier af terroristerne bag terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001.

Mette Mortensen er ph.d. i Moderne Kultur og adjunkt på Institut for Medier,Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet.

 
Emneord | Fotografi | Identitet | Kulturhistorie |
Specifikt emneord | Visuelle studier |
Periode | 19. årh. | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Indhold

Pressen skrev


 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Kunder, som har købt denne titel, købte også
Historie     Floto, Inga
Historie
1999

Kroppens natur     Mellemgaard, Signe
Kroppens natur
2001

Platons <i>Symposion</i>     Olsen, Anne-Marie Eggert
Platons Symposion
2003

Tegnets tid     Simonsen, Dorthe Gert
Tegnets tid
2003

Tingenes kulturhistorie     Stoklund, Bjarne
Tingenes kulturhistorie
2003

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger