Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Clemmensen, Niels
Konflikt og konsensus i kommunen
Det landkommunale selvstyre i Danmark i det 19. århundrede

2011, 321 s., indb
ISBN 978-87-635-3610-3

2011

Vejl. pris350 DKK  54 $  47 €  42 £
Onlinepris280 DKK  43 $  38 €  34 £

 Se udvalgte sider

 Indholdsfortegnelse

▼ Pressen skrev
▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også

Konflikt og konsensus i kommunen skildrer landkommunernes historie fra indførelsen af det kommunale selvstyre i 1841 til 1880'ernes forfatningskamp.

Hvor forskningen i det kommunale selvstyre hidtil har fokuseret på administrationshistorie, undersøges her den lokale politiske kultur, som den gav sig udtryk i kommunalpolitikken. Forfatteren opfatter kommunen som en politisk arena, der helt overordnet kan forstås ud fra de to begreber 'konflikt' og 'konsensus', og han ser beboerne som aktører og skabere af den politiske virkelighed.

Undersøgelsen sammenligner den kommunale praksis på makroniveau i to amter (Præstø og Randers) og på mikroniveau i to sognekommuner (Bårse-Beldringe og Kousted-Råsted). Niels Clemmensen påviser, at bønderne og godsejerne havde forskellige sociale og kulturelle forudsætninger for at håndtere det nye kommunale selvstyre, og at bøndernes traditionelle kollektive praksisformer i stor udstrækning stod i modsætning til de moderne parlamentariske procedurer.

Samtidig med at kommunerne i den undersøgte periode opretholdt deres politiske autonomi i forhold til de landspolitiske konfliktmønstre, var de under stadigt pres fra statsmagten, som både stillede krav til det kommunale serviceniveau og ønskede at effektivisere den kommunale forvaltning. Denne konflikt er fortsat aktuel i dansk kommunalpolitik.

Niels Clemmensen, ph.d., ekstern lektor ved SAXO-Instituttet, Københavns Universitet.

 
Emneområde | Historie |
Emneord | Politik |
Specifikt emneord | Kommunalpolitik | Kommune | Selvstyre |
Land | Danmark |
Periode | 19. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Clemmensens indsigtsfulde og meget velskrevne undersøgelse lægger sig i forlængelse af en fornyet interesse for godsejernes og adelens historiske betydning kulturelt, økonomisk og politisk. Det er et brud med en over 100 år gammel og veletableret foragt for det store hartkorn blandt danske historikere. Derudover er disputatsen udtryk for en anden markant tendens, nemlig en opmærksomhed på, at overgangen fra enevælde til konstitutionelt monarki på mange områder var glidende og udviklingen træg."
- Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad, 28. marts 2011.

"I stedet [for "yderligere eksempler og referater, dertil er teksten for indholdsrig"] vil jeg gerne anbefale Niels Clemmensens afhandling om nogle væsentlige sognekommunale forhold i 1800-årene. ... sproget er let flydende og velskrevet, så hvis man er interesseret i kommunalhistorie – i landkommunale forhold i det 19. århundrede (og hvilken historiker er ikke det?!) – kan man roligt kaste sig over ”Konflikt og konsensus i kommunen”. Det er solidt og fyldt med interessante undersøgelser, diskussioner og konklusioner ... En god ide til studenterspecialer!"
- Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

"Bogen er på 321 sider og er meget grundig, og som jeg har beskrevet, sætter den på en fin måde nutidens politiske system i relief. Den vil absolut have interesse for alle, der interesserer sig for politik, selv om den nok ikke bliver godnat læsning." (fem ud af seks stjerner)
- Arne Sloth Kristoffersen, Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, nr. 19, 2011.

"Denne afhandling er ikke så let at kritisere. Den har en stram, sammenhængende opbygning fra problemstilling til konklusion. ... Formen viser takt, god tone, og beskedenhed i forhold til den trutten i trompeten, som er blevet standard, når man præsenterer egne resultater. ... der er leveret en indsats, som bringer forskningen fremad."
- Gunner Lind, Historisk Tidsskrift, Bind 111, Hæfte 1, 2011.
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.


Kunder, som har købt denne titel, købte også

Samarbejde og modstand     Lauridsen, John T.
Samarbejde og modstand
2002

Filmdivaer     Thomsen, Bodil Marie
Filmdivaer
1997

Kost og spisevaner i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Kost og spisevaner i 1800-tallet
2009

Erindringssteder i Danmark     Adriansen, Inge
Erindringssteder i Danmark
2010

Syn på mad og drikke i 1800-tallet     Hyldtoft, Ole (red.)
Syn på mad og drikke i 1800-tallet
2010

Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger