Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Coff, Christian
Smag for etik
På sporet efter fødevareetikken

2006, 119 s., e-publikation
ISBN 978-87-635-0628-1
Serie: Politik Ret & Samfund, vol. 4
ISSN 1601-3476

▼ Pressen skrev
▼ Din mening

Fås også som trykt bog


Mad er blevet et etisk og politisk varmt emne, for det bliver stadig mere klart, at mad og fødevarer har noget med etik at gøre. Kemiske tilsætningsstoffer, gensplejsede fødevarer, fødevareskandaler som udbruddet af kogalskab i England i 1986 og 2000, opdagelsen af ulovlig arbejdskraft på tyske slagterier eller af ulovlige svinetransporter i Danmark har været med til at gøre almindelige mennesker opmærksomme på, at ikke alt er som det burde være i fødevareproduktionen. Mange har fået smag for etik, og derfor handler bogen netop om forbrugernes etiske handlemuligheder – og manglen på samme.

Den moderne fødevareproduktion giver anledning til et sandt bombardement af etiske kvaler: Hvordan skal man som forbruger forholde sig til miljøet og den bæredygtige udvikling, dyrevelfærden, fødevaresikkerheden, arbejdsmiljøet, udviklingen af landkulturen og meget mere? Listen over etiske hensyn er lang og uoverskuelig. Derfor er det også lettest blot at give op og lukke øjnene for det, man alligevel ikke føler, man kan gøre noget ved (eller føler man har tid til at gøre noget ved) og i stedet sige til sig selv, at det er et problem, der må løses politisk.

Problemet er dog, at politikerne ofte lægger ansvaret tilbage på den politiske forbruger, som slet ikke har forudsætningerne for at agere politisk eller etisk. Dertil er mængden af information om fødevarernes historier – og især fødevarernes negative historier – for ringe. Christian Coff præsenterer og diskuterer konsekvenserne heraf og giver samtidig et bud på, hvad der skal til for, at man som forbruger, filosof, landmand eller køkkenleder kan forholde sig etisk til fødevarer.

Christian Coff er agronom, ph.d. i filosofi og forskningsleder ved Center for Etik og Ret

Ph.d.-afhandling af Christian Coff (ikke forlagsredigeret - 1,4 MB)

 
Emneområde | Filosofi og psykologi | Samfunds­videnskaberne og politik |
Emneord | Landbrug | Politisk filosofi | Semiotik |
Specifikt emneord | Etik og moral | Fødevarer | Narrativitet |
Biograferet person | Peter Kemp | Emmanuel Lévinas | Maurice Merleau-Ponty | Michel Onfray | Paul Ricoeur |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Den danske filosofen Christian Coff har skrevet en kort og velformulert innføring i etikk på matområdet. Boka, basert på hans avhandling fra 2002, henvender seg først og fremst til studenter og forskere innenfor matfeltet, men mesteparten av boka egner seg også for et bredere publikum.

Jeg satt igjen med en god og klokere følelse etter å ha leste denne boka. For en samfunnsviter presenterer den elementer som kan nyttes til å bygge bro fra etikkens ofte abstrakte avveininger over mot samfunnslivets begrensede rasjonalitet og kroppsliggjorte og sosialt innvevde praksiser."
- Eivind Jacobsen (SIFO), Forskningetikk nr. 1, 2006
Læs hele anmeldelsen

"Bogen er en fornøjelse at læse. Den er velskrevet og giver originale anvisninger på, hvordan fødevarer kan knyttes til deres ophav. Bogen kan derfor anbefales til såvel etiske fødevareproducenter som etiske forbrugere."
- Tom Børsen-Hansen, Tidsskriftet SALT, nr. 1, Februar 2006

"Bogen er akademisk i sit sprog og sin tilgang, men bør alligevel have en plads i folkebibliotekerne som et kvalificeret indlæg i en debat, der er aktuel, vedkommende og folkelig. Forfatteren skrev i 2002 en phd.-afhandling med samme titel. Ellers findes ikke noget samlet om emnet på dansk, men bogen har en udmærket litteraturliste."
- Ellen Lind Jensen, Lektørudtalelse (DBC)

"Smag for Etik er en glimrende bog, som burde være en klassiker for enhver, der dagligt arbejder i fødevarebranchen."
- Birthe Linddal Hansen, Instituttet for Fremtidsforskning
Samtlige udgivelser på forlaget med -

Christian Coff som forfatter

Smag for etik
2005, ISBN 978-87-635-0205-4, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger