Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 
Bookmark and Share      Nyhedsbrev   Print siden  

Jørgensen, John Christian
Om breve
Ni essays om brevformen i hverdagen, litteraturen og journalistikken

2006, 154 s., e-publikation
ISBN 978-87-635-0623-6

▼ Pressen skrev
▼ Din mening

Fås også som trykt bog


Brevet er den mest udbredte litterære genre overhovedet. I forhold til brevet er vi alle både læsere og forfattere.

I flere hundrede år er der blevet udgivet brevbøger med mønsterbreve for elskende. I dag camouflerer de sig som manualer til netdating. Forfatterbrevet er en genre for sig på kanten mellem dokument og kunst. Privatbrevets intime henvendelsesform er blevet udnyttet i litteraturen og journalistikken helt op til vore dage.

John Chr. Jørgensen, dr.phil. og lektor i dansk på KU, analyserer brevformen i korrespondancer, brevromaner og rejsebreve gennem de seneste 150 år. Undervejs præsenteres og diskuteres den nyeste især amerikanske forskning i brevteori.

Bogen indeholder analyser af brevromaner af blandt andre M.A. Goldschmidt, Peter Nansen, Karin Michaëlis, Edith Rode, Sven Holm, Dea Trier Mørch, Iselin C. Hermann og Anders Bodelsen. Kunstnerromaner, kærlighedsromaner og kriminalromaner. Det journalistiske rejsebrev følges fra Herman Bang til Henrik Nordbrandt.

Bogen er forsynet med emneopdelt litteraturvejledning, sagregister og personregister.

Læs interview med John Chr. Jørgensen i Sentura - magasin for litteratur og levende billeder den 21. juni 2005.

 
Emneområde | Litteraturvidenskab |
Emneord | Brevskrivning | Epistolografi | Litteraturhistorie | Litteraturteori | Litterær analyse |
Specifikt emneord | Journalistik |
Biograferet person | Herman Bang | Anders Bodelsen | M.A. Goldschmidt | Iselin C. Hermann | Karin Michaëlis | Dea Trier Mørch | Henrik Nordbrandt |
Periode | 19. årh. | 20. årh. | 21. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

"Om breve er læseværdig, fordi det er en litteraturfaglig bog, som kan læses af almindelige mennesker ... I de ni essays får vi beskrivelser af de store brevromaner i litteraturen med hovedvægten lagt på den danske. Og så får vi oven i hatten behandling af vor brevskrivning i hverdagen. For selv om nogle vil hævde, at beskrivning er gammeldags, så skriver vi breve som aldrig før. Nu bare som e-mail. Alt dette og mere til kan vi læse om i Om breve. Gak til Jørgensen og bliv viis!"
- Hans Fl. Kragh, Ekstra Bladet

"[E]n nådesløst grundig, venligt, velskrevet udredning af & indføring i et begrænset, måske endda beskedent emnefelt; ... I lighed med de forkølede ph.d.er har Dr. Jørgensen fuldt tjek på teorien (om epistolaritet som det nemlig teoretisk hedder), og til forskel fra de forkølede ph.d.er kan han finde ud af i en håndevending at formidle teorien med al ønskelig tydelighed, og på en helt anden planet end de forkølede ph.d.er er han i en oprigtig, ubændigt encyklopædisk og decideret detektivisk nysgerrigheds vold: han helmer ikke, før han har systematiseret og oplistet samtlige danske brevfiktioner ... Hvad er Om breve andet end ét stort, overfrankeret og velargumenteret åbent brev til Danmarks bedste digtere om at komme med på postvognen!"
- Lars Bukdahl, Weekendavisen

"Brevskrivningens store tid, eller rettere tider, er nok forbi, men genren trives stadig i forskellige skikkelser og på forskellige niveauer. Det fortæller John Chr. Jørgensen i bogen Om breve. Ni essays om brevformen i hverdagen, litteraturen og journalistikken. Og at det er et mægtigt forskningsområde, viser han med talrige henvisninger til værker og afhandlinger om brevteori."
- Torben Brostrøm, Information

"Behandlingen er engageret og naturligvis velfunderet uden at det er gået ud over den flydende, af og til humoristiske fremstilling. Så bogen er et godt, bredt anvendeligt bidrag til den ganske omfattende litteratur om emnet."
- Torben Wendelboe, Lektørudtalelse

"Bogen er fuld af gode iagttagelser, tolkninger og historiske perspektiver; skrevet med litteraturforskerens saglige grundighed, men uden at blive tør, tung eller kedelig. Hér kan den almindeligt interesserede læser være med ... Den store gevinst ved Om breve er ikke blot, at en ikke videre indgående behandlet genre af dansk litteratur- og teksthistorie får den bevågenhed, den fortjener, men også at en lang række gode romaner, som normalt lever en skyggetilværelse kommer frem i lyset."
- Per Krogh Hansen, Berlingske Tidende

"Bogen er kønt og læservenligt produceret ... Jørgensen siger i indledningen, at han beskæftiger sig med privatbrevet, og med hvordan det har været brugt i litteraturen og journalistikken, samt at han litteraturhistorisk koncentrerer sig om perioden fra det moderne gennembrud i anden halvdel af 1800-tallet. Det har han gjort i ni levende og lærde essays."
- Marianne Pade, STANDART nr. 3, september 2005

Læs anmeldelse i Svenska Dagbladet af Merete Mazzarella (professor i Nordisk Litteratur ved Helsingfors Universitet).

"... en ganske velegnet bog til forskningsmæssig inspiration og til undervisningsbrug ... Jørgensen kommer i løbet af bogen til at berøre en stor del af det moderne litterære korpus som på den ene eller den anden måde forholder sig til brevgenren. Mindst lige så spændende og læseværdig er bogens andet kapitel om 'mønsterbreve' og 'brevbøger', dvs. bøger der indeholder eksempler på forskellige brevtyper, hvorfra den enkelte brevskriver kan vælge den mest 'passende' form til den foreliggende situation ... Især hans fremstilling af avisens urform der i grunden går tilbage til en slags breve der er stilet til offentligheden, er meget fin. Jørgensen påpeger bl.a. hvordan man i nutidens avisverden stadigvæk taler om 'korrespondent', 'nyhedsbrev', åbent brev', osv. Det er også en god iagttagelse at såvel brevets som avisens succes hænger sammen med at de begge er "nærhedsilluderende" udtryksformer ... Bøger som Om breve kan være med til at bevidstgøre litteraturforskeren om problemerne og bogen er samtidig en god rejsefører for studerende i dette vanskelige terræn."
- Henk van der Liet, Universiteit van Amsterdam, TijdSchrift voor Skandinavistiek
Samtlige udgivelser på forlaget med -

John Christian Jørgensen som forfatter

Om breve
2005, ISBN 978-87-635-0209-2, hft
 


Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.
Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger